Boli si tratamente

Gastroenterita. Cauze, simptome si tratament

Publicat: 09 iun. 2011
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gastroenterita. Cauze simptome si tratament
7

Gastroenterita este o inflamatie a stomacului si intestinului, care se manifesta prin tulburari digestive. Afectiunea este provocata de numeroase virusuri, bacterii sau alte microorganisme ce contamineaza apa si alimentele.

Semne si simptome
Simptomele pot varia in functie de pacient, insa de cele mai multe ori acestea difera in functie de cauza declansarii bolii. La adultii cu o stare buna de sanatate, simptomele dureaza intre 1 si 3 zile. In mod exceptional, ele pot persista pana la 7 zile. Intensitatea simptomelor variza in functie de cauza:

– inapetenta;
– crampe abdominale;
– greata si varsaturi;
– diaree apoasa;
– febra usoara (38ºC);
– dureri de cap;
– deshidratare.

In urma contaminarii, simptomele survin:
– dupa 12 – 24 ore: in cazul unei gastroenterite virale;
– intre 1 ora – 12 ore: in cazul unei gastroenterite bacteriene;
– dupa 30 minute: daca agentul etiologic este o toxina

Cauzele gastroenteritei
Numeroase virusuri, bacterii si paraziti cauzeaza gastroenterita. Gastroenterita virala reprezinta intre 50 si 70% din cazuri. Virusurile responsabile sunt: virusul Norwalk, rotavirus, adenovirus, parvovirus, astrovirus, coronavirus, pestivirus, etc.

Gastroenterita bacteriana reprezinta 15-20% din cazuri si este provocata de: Salmonella, E. coli, Shigella, Aeromonas, Listeria, etc.

Parazitii responsabili pentru aparitia gastroenteritei sunt: giardia, criptosporidium, etc. Unele cazuri de gastroenterita sunt cauzate de intoxicatia cu fructe de mare. Rar, gastroenterita apare ca o reactie alergica (gastroenterita eozinofilica) sau in urma contactului cu unele animale. O cauza pentru aparitia diariei este intoleranta la lactoza.

Tratamentul
Majoritatea cazurilor de gastroenterita se vindeca in termen de 3 zile. Obiectivul tratamentul este rehidratarea si prevenirea deshidratarii. Izolarea bolnavului este uneori recomandata, la fel si repausul la pat. In cazul gastroenteritelor bacteriene se pot administra si antibiotice.

Pe durata varsaturilor, bolnavul nu trebuie sa manance sau sa bea pentru a favoriza refacerea sistemului digestive, apoi, se trece la ingestia de apa sau solutii de rehidratare. Trebuie sa se evite consumul unei cantitati prea mari dintr-odata. La inceput, se recomanda luarea unei linguri de solutie la fiecare 10 minute, apoi cantitatea este marita progresiv. Daca varsaturile persista, se asteapta 30 minute, apoi se incearca din nou ingerarea unei cantitati mici de apa sau solutie de rehidratare.

Sfaturi alimentare 
Se evita alcoolul si bauturile care contin cafeina. Prin efectul lor diuretic, acestea accentueaza pierderile de apa si saruri minerale. De asemenea, se evita consumul de bauturi carbogazoase, deoarece continutul lor ridicat de zahar poate provoca diaree.

Pe durata manifestarii simptomelor, se recomanda evitarea alimentelor ce agraveaza crampele si diareea: produsele lactate, sucul de citrice, condimentele, grasimile si prajelile, alimentele care contin faina de grau (paine, paste, pizza, etc.), legumele crude si fructele, cu exceptia bananelor.

Dupa disparitia greturilor, se reintroduc progresiv alimentele solide, favorizand alimentele usor de digerat. Orezul, cerealele neindulcite, painea si covrigeii sunt de obicei bine tolerate. Apoi, se adauga progresiv fructele si legumele (cartofii, dovleceii, etc), iaurtul, apoi alimentele bogate in proteine (carnea slaba, peste, oua, branza, etc.).

Adauga un comentariu