Local

Gaură de aproximativ două milioane de euro, făcută de doi ieșeni! Indivizii au primit o pedeapsă totală de peste 18 ani de pușcărie, după ce au încercat să păcălească Fiscul! (Exclusiv)

Publicat: 26 mart. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gaură de aproximativ două milioane de euro făcută de doi ieșeni Indivizii au primit o pedeapsă totală de peste 18 ani de pușcărie după ce au încercat să păcălească Fiscul Exclusiv
Judecătorii i-au condamnat pe doi ieșeni la o pedeapsă totală de peste 18 ani de temniță, pentru evaziune fiscală

Doi ieșeni s-au ales cu o pedeapsă cumulată totală de peste 18 ani de pușcărie, după ce au fost acuzați că au încercat să păcălească Fiscul. Judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Verdișan Stănescu la 7 ani și 4 luni de temniță, în vreme ce Octavian Stănescu a primit o pedeapsă de 11 ani de închisoare, pentru evaziune fiscală. În plus, cei doi au de returnat statului aproximativ două milioane de euro

Gaură de aproximativ două milioane de euro, făcută de doi ieșeni la bugetul de stat! Indivizii au primit o pedeapsă totală de peste 18 ani de pușcărie, după ce au fost acuzați că au încercat să păcălească Fiscul!
Astfel, ieri, judecătorii din cadrul Tribunalului Iași l-au condamnat pe Verdișan Stănescu la 7 ani și 4 luni de temniță, pentru evaziune fiscală, constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale.

În același dosar, magistrații ieșeni l-au condamnat pe Octavian Stănescu la 11 ani de pușcărie, pentru evaziune fiscală, constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată, precum și complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată.

Verdișan Stănescu și Octavian Stănescu, obligați să achite daune consistente către Fisc

Pe lângă pedepsele cu închisoarea, judecătorii ieșeni i-au obligat pe Verdișan Stănescu și Octavian Stănescu să achite despăgubiri considerabile către Fisc.

„Instanța admite, în parte, acțiunea formulată în cauză de partea civilă Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF), prin Direcția Generală Regională a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași – Administrația Județeană a Finanțelor Publice Iași. Îl obligă pe inculpatul Verdișan Stănescu (în calitate de autor) și pe inculpatul Octavian Stănescu (în calitate de complice) să plătească, în solidar, părții civile suma de 105.854,67 euro (TVA și impozit de profit), cu titlu de despăgubiri civile. Îl obligă pe inculpatul Octavian Stănescu să plătească, singur, părții civile suma de 1.847.323 de euro (TVA și impozit de profit), cu titlu de despăgubiri civile. Respinge, ca nefondate, celelalte pretenții formulate de partea civilă ANAF”, au precizat magistrații ieșeni.

Mai mult, instanța a dispus luarea măsurilor asiguratorii, constând în instituirea sechestrului asigurator asupra tuturor bunurilor, imobile și mobile, care le aparțin lui Verdișan și Octavian Stănescu.

Ce au spus anchetatorii despre evaziunea fiscală comisă de cei doi ieșeni

Procesul lui Verdișan Stănescu și Octavian Stănescu a început pe data de 17 iulie 2019. Atunci, procurorii din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Iași i-au trimis în judecată pentru evaziune fiscală.
Conform anchetatorilor, în urmă cu aproape 8 ani, cei doi ar fi încercat să păcălească Fiscul, creând astfel o gaură la bugetul de stat în valoare totală de aproximativ două milioane de euro. Oamenii legii au menționat că, în perioada 20 februarie – 13 iunie 2013, Verdișan Stănescu ar fi comis evaziune fiscală, constând în evidențierea în actele contabile ori în alte documente legale a cheltuielilor care nu au la bază operațiuni reale ori evidențierea altor operațiuni fictive, în scopul sustragerii de la îndeplinirea obligațiilor fiscale, în formă continuată (12 acte materiale).

Pe de altă parte, procurorii ieșeni au subliniat că, în perioada 2 ianuarie – 28 iunie 2013, Octavian Stănescu ar fi comis 381 de acte materiale de evaziune fiscală. De asemenea, acesta ar fi fost complice, în perioada 20 februarie – 13 iunie 2013, la alte 12 fapte de evaziune fiscală. De altfel, pe lângă pedepsele aplicate, judecătorii au dispus anularea mai multor documente din perioada amintită, respectiv facturi fictive pentru achiziționarea de cauciucuri, concasoare, role-bandă sau ciocane.

Adauga un comentariu