International

Germania, măsură fără precedent în faţa crizei. Statul va plăti facturile la gaze pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii

Publicat: 10 oct. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Germania măsură fără precedent în faţa crizei. Statul va plăti facturile la gaze pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii
Statul va plăti facturile la gaze pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii

Statul german urmează să plătească factura lunară la gaz în decembrie pentru toate gospodăriile și întreprinderile mici și mijlocii, conform unui plafon în două etape a prețurilor la energie, recomandat luni de un grup de experți desemnat de guvern.

În cadrul schemei, rambursarea integrală unică din decembrie ar urma să fie urmată în primăvara viitoare de o schemă de subvenții mai diferențiată, menită să limiteze facturile, dar să stimuleze totuși oamenii să economisească energie.

Statul va plăti facturile la gaze ale cetățenilor pe luna decembrie

Din martie 2023 până la sfârșitul lui aprilie 2024, gospodăriile private ar plăti 0,12 EUR (0,11 GBP) pe kilowatt oră pentru primele 80% din consumul de gaz de anul trecut. Între timp, industria va plăti de la 1 ianuarie 2023 până la sfârșitul lunii aprilie 2024 0,07 EUR pe kilowatt oră pentru primele 70% din utilizarea anului trecut.

Copreședintele grupului de experți, dr. Veronika Grimm, a spus că prețurile subvenționate vor oferi o „nouă normalitate” pe care companiile și gospodăriile private ar putea să o planifice, fără a reveni în mod artificial la prețurile scăzute care erau comune înainte de războiul Rusiei în Ucraina, care a schimbat politica energetică a Germaniei.

„Nu va fi cazul ca prețul să scadă înapoi la 7 cenți în viitor”, a spus Grimm. „Nu vom primi gaz rusesc pentru mult timp.”

Deși costurile exacte au fost greu de prevăzut, schema propusă în două etape ar putea costa aproximativ 90 de miliarde de euro, a declarat Siegfried Russwurm, membru al panelului și președinte al Federației Industrielor Germane.

Se consideră probabil ca guvernul de coaliție al cancelarului german Olaf Scholz să adopte măsurile recomandate de comisia de experți, care este formată din 20 de membri ai industriei, sindicatelor și mediului academic.

Scholz a anunțat un „scut defensiv” de 200 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie

La sfârșitul lunii septembrie, Scholz, un social-democrat, a anunțat un „scut defensiv” de 200 de miliarde de euro pentru a proteja consumatorii de creșterea prețurilor la energie, dar nu a explicat mai detaliat cum va funcționa în practică.Plafonul prețului la gaz a reprezentat o schimbare în sens invers față de o schemă anterioară, care a însemnat că consumatorii ar fi fost afectați din octombrie de o taxă suplimentară pe gaze concepută pentru a compensa furnizorii de energie pentru costurile crescute de import.

În timp ce plafonul de preț se va dovedi probabil mai puțin toxic din punct de vedere politic decât taxa pe gaz, există temeri că ar putea descuraja consumatorii să economisească gazul de la sine. În ciuda strigătelor de raliu din partea guvernului, consumul de gaze în prima săptămână a lunii octombrie a crescut de la an la an.

Pachetul de sprijin de 200 de miliarde de euro al lui Scholz s-a dovedit, de asemenea, controversat în rândul altor state membre ale UE, Polonia acuzând Germania că „distruge” piața internă a UE prin subvenționarea propriilor afaceri în timp ce se opune unui plafon paneuropean la prețul gazelor.

Adauga un comentariu