Coronavirus

Germania prelungeşte restricţiile anti COVID-19 până la începutul lui ianuarie

Publicat: 26 nov. 2020
angela merkel cu mască
Cancelarul Germaniei, Angela Merkel

Germania prelungeşte restricţiile impuse în lupta împotriva pandemiei COVID-19 până la începutul lui ianuarie. Astfel, barurile, restaurantele și cluburile de sport rămân închise, iar participarea la reuniuni private rămâne limitată, după cum a anunţat cancelarul Angela Merkel, relatează AFP. Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie.

„Trebuie să facem în continuare eforturi. Numărul zilnic al infecţiilor cu noul coronavirus se află în continuare la un nivel prea mare. Restricţiile urmează să se aplice până la începutul lui ianuarie, dacă nu apare o scădere neaşteptată a ratei infectării (cu SARS-CoV-2), însă acest lucru este, în acest stadiu, improbabil”, a declarat Angela Merkel.

Cancelarul germaniei a luat deciziile după mai bine de şapte ore de discuţii, miercuri seara, cu conducătorii celor 16 landuri germane.

Rată mare de infectare cu COVID-19 în Germania

Rata infectării în Germania atingea miercuri, 25 noiembrie, 139,6 la 100.000 de locuitori – şi 195,3 la 100.000 la Berlin -, departe de obiectivul de 50/100.000.

Germania înregistra miercuri 961.320 de cazuri de covid-19 declarate oficial (+18.633 în 24 de ore) şi 14.771 de decese din cauza covid-19 (+410, un nou ”record”), potrivit Institutului Robert Koch.

Nivelul simbolic de un milion de cazuri urmează să fie atins în zilele următoare.

Barurile, restaurantele, terasele, locurile culturale sau cluburile de sport ar urma să rămână închise timp de peste o lună.

Accesul în magazine va fi restrâns la un număr limitat de clienţi, în funcţie de suprafaţa acestora.

Reuniunile private vor putea atinge zece persoane

Singura relaxare acordate de către liderii germani este că reuniunile private vor putea atinge zece persoane – începând de la 23 decembrie la 1 ianuarie, fără ca în acest număr să fie incluşi copiii în vârste de până la 14 ani. În afara acestei perioade, reuniule private sunt limitate la cinci persoane.

Şcolile vor rămâne deschise până la vacanţă, la 19 decembrie, mai prevede textul negociat de către cancelar cu cele 16 landuri şi transmis presei.

Petardele şi focurile de artificii, foarte apreciate de către germani de sărbători, vor fi interzise în pieţele şi pe străzile cele mai frecventate.

Restricții privind sejururile la schi

Angela Merkel i-a invitat pe germani să nu plece în străinătate în timpul vacanţei de Crăciun, mai ales la sejururi la schi. Guvernul federal şi regiunile vor cere de asemenea Uniunii Europene (UE) să interzică – până la 10 ianuarie – sejururile la schi, pentru a evita răspândirea virusului.

Bavaria, foarte frecventată de schiorii germani, a devansat această punere în gardă şi şi-a închis marţi staţiunile de Crăciun.

Dacă în Germania se păstrează restricțiile, în Austria lucrurile stau diferit. Astfel, în Austria se prevede deschiderea pistelor sale de schi. Austria este considerată în continuare de către Germania drept un teritoriu cu risc, în care virusul circulă activ. Una dintre staţiunile cele mai frecventate – Ischgl – a fost un important focar de contaminare iarna trecută, unde s-au infectat turişti veniţi din mai multe ţări europene.   Întrebată ce demersuri va face Germania la UE, Merkel a recunoscut că nu prea are mari şanse în acest sens.

”Voi fi sinceră cu voi. Probabil că nu va fi uşor, dar vom încerca”, a mai spus Angela Merkel într-o conferinţă  de presă.

Adauga un comentariu