Conservarea de ghebe la borcan cu oțet și usturoi este una dintre cele mai îndrăgite metode de a avea parte de aceste ciuperci delicioase și pe timpul iernii.
Aceste ciuperci sunt îndrăgite pentru gustul lor intens, fiind ideale pentru a fi servite alături de o varietate mare de preparate.
Rețeta de ghebe la borcan cu oțet și usturoi
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 2.5 kg de ghebe proaspete, de 550 ml de oțet de 9%, de 1 litru de apă, de 6 lingurițe de sare neiodată, de 6 lingurițe de zahăr, de 10 căței de usturoi, de 3 frunze de dafin, de 12-13 boabe de piper, de cimbru proaspăt după gust și de mărar uscat după gust.
Începe prin a curăța foarte bine ghebele, apoi spală-le foarte bine sub un jet de apă rece, astfel încât să îndepărtezi toate impuritățile și posibilele resturi de pământ. În cazul în care ciupercile sunt mai mari, le poți tăia în bucăți potrivite, astfel încât să se așeze cât mai bine în borcane.
Pune ghebele într-o cratiță încăpătoare cu puțină sare și las-o pe foc potrivit timp de 15-20 de minute, până când sunt complet fierte. După ce au fiert, scurge-le bine de apă și clătește-le sub un jet de apă rece.
Într-o altă cratiță pune la la fiert apa, oțetul, sarea, zahărul și condimentele pentru aproximativ 5 minute din momentul fierberii. Alege borcanele și sterilează-le în prealabil, apoi așează în ele ghebele fierte și curățate foarte bine.
Printre acestea, adaugă și cățeii de usturoi întregi, feliați sau zdrobiți, după cum preferi, pentru a le oferi un gust mai intens. Toarnă peste ele saramura făcută, apoi închide bine borcanele și întoarce-le cu susul în jos pentru câteva minute.
Acestea trebuie depozitate într-un loc răcoros și întunecat după ce s-au răcit complet, la temperatura camerei. Află cum poți face și o salată de toamnă cu opintici.
Altă rețetă delicioasă
Pentru această rețetă vei avea nevoie de ghebe, oțet, sare grunjoasă, boabe de piper măcinat, foi de dafin și miere. Cantitățile le alegi după cât de mult dorești să faci și după gust.
Începe prin a lăsa ghebele cu o seară înainte la înmuiat într-un vas cu apă rece, după ce le-ai tăiat puțin din cozi. A doua zi curăță-le foarte bine și caută-le de viermi în cozi. Dacă observi în cozi niște puncte mici și roșiatice, înseamnă că au viermi, dacă codița este albă, înseamnă că nu au viermi și că le poți folosi.
Spală-le foarte bine și pune-le într-o cratiță la fiert, împreună cu 3 lingurițe de sare grunjoasă la foc mic pentru aproximativ 40 de minute. În timp ce fierb, este important să aduni spuma și să o arunci.
După ce au fiert, scurge-le foarte bine de apă și trece-le printr-un jet de apă rece. Lasă-le din nou la scurs, apoi pune peste ele usturoiul curățat și zdrobit, oțetul amestecat cu 3 lingurițe de miere, foile de dafin și piperul.
Amestecă totul foarte bine, apoi se lasă puțin la odihnit ca să întrepătrundă aromele. După ce s-au odihnit, se pot servi imediat sau se pot pune în borcane sterilizate în prealabil și păstrate într-un loc răcoros.
Află cum poți găti și ciupercile shiitake.
Aceste rețete de ghebe la borcan cu oțet și usturoi sunt un adevărat deliciu, ideale de scos din cămară în orice anotimp, datorită versatilității și gustului lor deosebit.