International

Giuseppe Conte, prim-ministrul Italiei, și-a dat demisia

Publicat: 26 ian. 2021
Premierul Italiei și-a dat demisia

Prim-ministrul Italiei, Giuseppe Conte, a transmis, după o ședință de câteva ore cu miniștrii săi, că merge la Palatul Quirinale cu demisia.

Conte anunțase de ieri intenția de a demisiona pe 26 ianuarie, iar acesta și-a menținut dorința și după Ședința Consiliului de Miniștri, încheiată la prânz. Acesta reușise să obțină un vot de încredere în Parlamentul Italiei în urmă cu doar o săptămână

Ministrul Justiției și membrul promenient al Mișcării 5 Stele, Alfonso Bonafede, ministrul Culturii, Dario Franceschini, și ministrul Sănătății, Roberto Speranza, și-ar fi reiterat sprijinul pentru Conte în Consiliul de Miniștri, după ce acesta informase că demisionează. „Mulțumesc întregii echipe guvernamentale, fiecărui ministru, pentru fiecare zi din aceste luni împreună”, ar fi spus premierul.

Premierul Italiei a demisionat

Premierul italian Giuseppe Conte şi-a prezentat marţi demisia preşedintelui republicii, Sergio Mattarella. Șeful statului a decis să accepte demisia şi să înceapă consultări cu partidele politice pentru ieşirea din criză, a anunţat preşedinţia italiană, transmite EFE.

Președintele Mattarella va da startul unei runde de consultări, care va începe miercuri după-amiază şi va continua şi joi, pentru a analiza posibile ieşiri din criza guvernamentală, la care s-a ajuns după ieşirea din coaliţia guvernamentală a partidului Italia Viva, al fostului premier Matteo Renzi.

Giuseppe Conte s-a văzut nevoit să-şi prezinte demisia după ce i-a devenit clar că nu va obţine sprijinul necesar pentru a trece legi în parlament, între ele un vot privind activitatea ministrului Justiţiei, Alfonso Bonafede, prevăzut să aibă loc în această săptămână.

El a anunțat încă de luni că își va da demisia.

Comentarii
Adauga un comentariu