Coronavirus

Grecia anunţă un „lockdown“ parţial: „Este un plan de o lună pentru a încerca să nu afectăm Crăciunul“

Publicat: 01 nov. 2020
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei
Kyriakos Mitsotakis, premierul Greciei

Prim-ministrul grec Kyriakos Mitsotakis a anunţat un „lockdown“ parţial începând de marţi pentru combaterea celui de-al doilea val de COVID-19. Decizia presupune restricţii de circulaţie pe timp de noapte şi închiderea o lună a barurilor, restaurantelor şi sălilor de sport, Măsurile se vor aplica în nordul ţării şi regiunea Attica, ce include capitala Atena, cele mai populate zone, informează Reuters.

„Nu este o izolare ca în primăvară. Aceste noi reguli (…) se concentrează pe două surse care sunt verificabile, favorabile răspândirii virusului: divertismentul şi deplasarea oamenilor „, a declarat Kyriakos Mitsotakis.

„Lockdown“ parţial în Grecia: Școlile rămân deschise

Prim-ministrul grec a precizat că școlile şi magazinele reţelelor de retail în special vor rămâne deschise.

„Măsurile vor începe marţi la 6.00 dimineaţă (4.00 GMT) şi circulaţia va fi interzisă după miezul nopţii până la 5.00 ora locală (3.00 GMT)”, a mai spus Kyriakos Mitsotakis.

Premeirul grec a menționat că „trebuie luate măsuri acum” având în vedere creşterea numărului de noi cazuri de coronavirus în ultimele săptămâni şi pentru ca unităţile de terapie intensivă să nu fie copleşite.

Este un plan de o lună pentru „a încerca să nu afectăm” Crăciunul, a spus premierul.

Restricții de circulație în Grecia

Grecia a instituit săptămâna trecută restricţii de circulaţie între 22.30 GMT şi 3.00 GMT timp de două săptămâni la Atena şi Salonic, cele două oraşe principale ale ţării afectate de coronavirus şi unde trăieşte aproape jumătate din populaţie (10,9 milioane de locuitori).

Încă mai puţin afectată decât partenerii săi europeni, Grecia numără în total peste 37.000 de cazuri de la debutul epidemiei la sfârşitul lunii februarie şi a înregistrat de asemenea 620 de decese. Ţara a înregistrat un nou vârf de 1.690 de noi cazuri de COVID-19 vineri şi cinci decese. 1.211 noi cazuri au fost raportate joi. Peste o sută de persoane sunt în prezent la terapie intensivă, vârsta medie fiind de 65 de ani, potrivit serviciilor de sănătate.

Carantină parțială în Germania

Cancelarul Germaniei Angela Merkel a declarat carantina parţială începând cu data de 2 noiembrie. După Franţa, şi în Germania s-au luat măsuri dure din cauza pandemiei de coronavirus. Cancelarul Angela Merkel a declarat carantina parţială, începând cu data de 2 noiembrie.

Angela Merkel a declarat că Germania intra în carantină parţială. Cancelarul a spus, potrivit presei internaţionale, că restaurantele, târgurile, terasele, teatrele şi sălile de fitness vor fi primele care se vor închide, iar aceste măsuri sunt menite să limiteze cât mai mult contactul între oameni.

Cu toate acestea, Angela Merkel a declarat că şcolile şi creşele rămân deschise, iar competiţiile sportive se vor ţine în continuare, inclusiv cele din lumea fotbalului.

„Trebuie să acţionăm acum, să evităm o criză acută a sistemului de sănătate. Dacă infecţiile vor continua în acelaşi ritm, vom depăşi capacităţile sistemului medical”, a spus Merkel.

Carantina de noapte, în România?

Vicepremierul Raluca Ţurcan a vorbit despre carantina de noapte în România. Potrivit acesteia, în acest moment se evaluează efectul măsurilor deja luate. Carantina va putea fi pusă în aplicare în cazul în care va exista o creştere a numărului de cazuri în continuare.

Vicepremierul susţine că această măsură a fost luată în mai multe ţări şi că la un anumit moment dat poate fi o soluţie.

Adauga un comentariu