Actualitate

Grevă la Complexul Energetic din Oltenia. Peste 600 de mineri cer reducerea vârstei de pensionare: „Mulţi colegi nu ajung să ia pensia din cauza bolilor”

Publicat: 18 mai 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Grevă la Complexul Energetic din Oltenia. Peste 600 de mineri cer reducerea vârstei de pensionare Mulţi colegi nu ajung să ia pensia din cauza bolilor
Foarte mulţi mineri mor din cauza bolilor specifice muncii în subteran, astfel sindicaliştii cer să se pensioneze la vârsta de 53 de ani

Protest la Complexul Energetic din Oltenia. Nu mai puţin de 600 de mineri au intrat în greva în seara de luni de marţi. Sindicaliştii au ieşit în stradă fiind nemulţumiţi de faptul că Executivul nu vrea să le reducă vârsta de pensionare.

Minerii au fost vizibil deranjați de declarațiile lui Dan Vâlceanu, deputat al Partidului Naţional Liberal care a transmis faptul că nu face legi pentru 30 oameni, făcând referire la legea de reducere a vârstei de pensionare pentru angajaţii din minerit.

„Noi facem exploatare de suprafaţă cu excavatoare gigant. Minerii au intrat de azi noapte de la schimbul trei în grevă, din cauza declaraţiilor unui lider PNL, Dan Vâlceanu. Este vorba de un proiect de lege iniţiat chiar de PNL, privind pentru reducerea vârstei de pensionare. Oamenii sunt supărați pe declaraţiile domnului Vâlceanu care spune că el nu face legi pentru 30 de mineri. Noi pichetăm din 8 februarie la prefectura Gorj. Cerem reducerea vârstei de pensionare, iar acest om politic pur și simplu ne sfidează”, a transmis liderul de sindicat.

Sindicalist: „Vrem pensionare la 53 de ani, mulți mineri nici nu ajung să ia pensia din cauza bolilor”

Foarte mulţi mineri mor din cauza bolilor specifice muncii în subteran, astfel sindicaliştii cer să se pensioneze la vârsta de 53 de ani.

„Am fost și la Guvern, am făcut greva foamei, pentru acest proiect de lege prin care cerem să se reducă vârsta de pensionare la 53 de ani. Ne mor foarte mulți mineri, mulți mineri nici nu ajung să ia pensii din cauza bolilor specifice de aici, sunt bolnavi de inimă, de plămâni, nu mai vrem să lucrăm în aceste condiții pe salarii de mizerie”, a spus Dumitru Bunoaică, lider de sindicat, marţi, în direct la Antena 3.

Proteste ale minerilor și în judeţul Suceava. Peste 160 de sindicaliști s-au blocat în subteran pentru că nu şi-au primit salariile

În urmă cu aproximativ două luni au avut loc alte proteste ale minerilor. Peste 160 de sindicaliști de la unica mină de uraniu din țară s-au blocat în mod voluntar timp de mai multe zile în subteran în semn de protest pentru că nu și-au primit drepturile salariale. Conform acestora, nu și-au primit de două luni salariile și de 1 an suplimentul alimentar.

În altă ordine de idei, minerii reclamă că nu au încasat de un aproximativ un an de zile nici suplimentul alimentar antidot, în valoare de 30 de lei/zi. Reprezentanții sindicatelor s-au dus la Capitală, unde au avut loc discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei, dar și cu cei din conducerea Companiei Naționale a Uraniului.

”Nu am fost contactat nici de reprezentanții Ministerului Energiei, nici de cei ai sindicatelor. Pentru mine este clar că mingea este în terenul celor de la Ministerul Energiei, care trebuie să ia o decizie. Iau în calcul și o deplasare la Crucea pentru discuții cu oamenii nemulțumiți, dar sper că situația se va rezolva pe cale amiabilă”, a precizat Iulian Cimpoeșu, prefectul Județului Suceava.

Minele de uraniu din județul Suceava sunt ultimele care mai funcționează pe teritoriul statului român. Acestea vor fi închise în perioada imediat următoare, sens în care s-a depus la Agenția de Protecția Mediului documentația aferentă pentru obținerea autorizației de mediu.

Vă reamintim faptul că, în România, au mai avut loc proteste ale minerilor. În luna februarie a anului în curs, minerii din Valea Jiului de la mina Lupeni, dar şi de la Tg. Jiu. Motivul a fost acelaşi, neplata salariilor la timp.

Adauga un comentariu