Titlurile zilei

Groaza nespusă din spitalele ieșene! Confesiunile asistenților și ale infirmierelor în lupta cu coronavirusul sunt de-a dreptul terifiante! Nimeni nu știa adevărul

Publicat: 03 apr. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Groaza nespusă din spitalele ieșene Confesiunile asistenților și ale infirmierelor în lupta cu coronavirusul sunt de-a dreptul terifiante Nimeni nu știa adevărul

Cea mai grea perioadă cu care s-au confruntat cadrele medicale ieșene abia acum începe. Autoritățile fac tot posibilul pentru a le sprijini, însă panica este mult prea mare. Au solicitat ajutorul psihologilor pentru că nu se mai pot confrunta cu această situație. Spaima și deznădejdea au atins cote maxime.

Stres, panică, emoții, nesiguranță. Acestea sunt stările care au cuprins spitalele ieșene, acaparate de subiectul coronavirus. Mii de cadre medicale ieșene se luptă de câteva săptămâni cu o situație fără precedent. Au cerut serviciile psihologilor pentru a putea trece cu bine peste perioada declarată pandemie de COVID-19. Multe dintre cadrele medicale au ales să se autoizoleze în cămine pentru studenți doar pentru a-și proteja familiile. Teama că ar putea fi infectați în orice moment îi ucide încet, dar sigur. Lipsa costumelor de protecție, lipsa certitudinii asupra finalizării acestei perioade creează panică și isterie în rândul luptătorilor din linia întâi. Vor trece sau nu cu bine peste situația care a creat isterie la nivel mondial?

Stres, panică, emoții, nesiguranță- COVID-19

În fiecare zi, cadrele medicale ieșene ies ca pe front. În unele zile au muniție, în altele nu. În fiecare zi aceștia consultă pacienți care ar putea fi infectați cu coronavirus, în fiecare zi află că alți colegi de breaslă au fost infectați cu COVID-19 la locul de muncă.

„Stres, panică, emoții, teama de necunoscut, pacienți care vin și nu sunt testați, frica că nu există echipamente, frica de a nu-și infecta familiile. Acesta este tabloul care definește ultimele trei săptămâni în spitalele ieșene. Cadrele medicale din spitalele ieșene trec printr-o situație extrem de dificilă în acest moment. Multe dintre acestea au solicitat suportul psihologic al medicilor de specialitate pentru a trece cu bine peste toate stările pe care le încearcă. La Spitalul de Neurochirurgie de exemplu, cadrele medicale discută zilnic cu psihologul.

Frica îi rupe de familii. Perioada? Nedeterminată!

Luptătorii din linia întâi sunt de fapt asistenții și infirmierele, cei care intră zilnic în contact direct cu pacientul. Mulți dintre aceștia se tem pentru viața lor, se tem că s-ar putea infecta și ar putea contamina întreaga familie. Pentru unii dintre ei, nici consilierea psihologică nu mai poate face față. Cu toate acestea, continuă să meargă la locul de muncă pentru a deservi pacienții.

„Multe cadre medicale aleg să se rupă de familie pentru o perioadă nedeterminată. Spun nedeterminată pentru că nimeni nu știe când se va sfârși totul. În acest moment, aproximativ 30 de cadre medicale sunt în autoizolare față de familiile lor în căminul T20. Și-au sacrificat libertatea pentru a fi în folosul pacienților. Aceștia, practic, merg la serviciu și se întorc în cămin pentru a se asigura că nu-și vor contamina familiile”, spune Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

Peste 200 de cadre medicale au cerut disperate ajutorul

În acest moment, președintele Sanitas primește din ce în ce mai multe solicitări de la cadrele medicale care doresc cazare. Numai de la Spitalul de Neurochirurgie s-au primit 80 de solicitări în ultima săptămână. În total, pe toate spitalele din Iași, sunt mai bine de 200 de solicitări. 200 nu este doar un număr. Sunt 200 de cadre medicale care nu-și vor mai vedea familiile, 200 de cadre medicale care conștientizează pericolul la care se supun și aleg să stea departe de familii și comunitate.

„De la zi la zi, numărul de solicitări crește. Multe cadre medicale mai trag de timp, pentru a petrece mai mult cu familiile lor înainte de izolare. Mulți afirmă că se vor caza în spațiile special amenajate când în unitățile medicale în care profesează se vor confrunta cu primul pacient diagnosticat cu COVID-19”, adaugă președintele Sanitas Iași.

Asistentele-șefe, umărul pe care plâng sute de angajați

Asistentele-șefe din spitale au pe umeri, poate, cea mai grea responsabilitate. Toate asistentele, toate infirmierele se confesează lor, celor care par a deține mai multă putere. În realitate nu este deloc așa. Asistentele-șefe își păstrează calmul pentru a oferi un umăr stabil de sprijin.

„Asistentele-șefe au un rol extrem de dificil în această perioadă. Acestea mențin moralul celorlalți angajați, deși de multe ori și ele își pierd credința că va fi bine. Cadrele medicale sunt de la zi la zi din ce în ce mai speriate din cauza creșterii rapide a numărului de cazuri înregistrate în rândul colegilor de breaslă. Practic, ai în fața ta zilnic pacienți cu care interacționezi în mod direct și despre care nu știi dacă sunt contaminate sau nu”, încheie Iulian Cozianu, președintele Sanitas Iași.

În acest moment, la Spitalul de Neurochirurgie Iași este internat la Secția de Anestezie și Terapie Intensivă un pacient suspect de coronavirus. Acestuia i s-au recoltat probele, iar cadrele medicale așteaptă cu sufletul la gură rezultatul. Contactul cu acesta este absolut inevitabil.

Adauga un comentariu