Diete si regimuri

Gutuia, un fruct de toamnă bogat în minerale

Publicat: 21 oct. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Gutuia un fruct de toamnă bogat în minerale
Gutuia furnizează 75% fibre insolubile precum celuloza, lignina, care au capacitatea de a încetini absorbția grăsimilor de către sistemul digestiv

Gutuia este prietenul digestiei fără balonare. Și se găsește in magazine până toamna tarziu. Nu ratați ocazia de a gusta acest fruct galben, care arată ca o pară mai mare. Iata cateva beneficii ale consumului de gutui!

Trei motive întemeiate de consuma gutui

Calmează diareea: gutuia conține polifenoli și pectine. Primele încetinesc contracțiile intestinului și au, de asemenea, un efect antiseptic, cele din urmă rețin apa, ceea ce face posibilă oprirea diareei mai repede. Siropul de gutui este folosit și în farmacii pentru a lupta împotriva diareei.

Remineralizează organismul: gutui conține multe minerale: potasiu, fosfor, magneziu, calciu, sodiu, iod, zinc și fier. Proportiile variază de la 5% la 13% din doza zilnica recomandată. Aceste minerale sunt importante pentru oase, mușchi, sistemul nervos, sistemul imunitar.

Promovează reglarea colesterolului: gutuia furnizează 75% fibre insolubile precum celuloza, lignina, care au capacitatea de a încetini absorbția grăsimilor de către sistemul digestiv și de a promova eliminarea corectă, ceea ce ajută la menținerea nivelului corect de colesterol.

Un fruct nu prea dulce

Adesea consumat în compot sau dulceata, gutuia conține relativ puțini carbohidrați. Acesta este unul dintre beneficiile importante ale consumului de gutui! Conține 11 g de carbohidrați la 100 g, ceea ce îl face un fruct moderat dulce. Este, de asemenea, un fruct cu calorii medii. Gutuia oferă 57 de calorii la 100 g. Este ca și cum ai mânca un kiwi. Este mai puțin caloric decât strugurii sau mango, de exemplu.

Gutuia conține multe vitamine

Conține practic toate vitaminele grupului B (cu excepția B8 și B12) care întăresc funcțiile cognitive, echilibrul psihic, previn bolile cardiovasculare și osteoporoza, precum și vitaminele antioxidante E și C, chiar dacă acestea din urmă se pierd partial în timpul gătitului.

Adauga un comentariu