Prima pagină » Lifestyle » Gutuiul japonez, planta spectaculoasă care va atrage toate privirile în grădina ta

Gutuiul japonez, planta spectaculoasă care va atrage toate privirile în grădina ta

09 apr. 2024, 14:01,
BZI.ro, în Lifestyle

Dacă nu ai auzit până acum de gutui japonez, trebuie să știi că acesta este un arbust ornamental cu flori roșiatice în primăvară și cu fructe galbene și acre ce apar în toamnă. Atât fructele comestibile cât și florile cu adevărat superbe cu siguranța vor atrage privirile tuturor.

Gutuiul japonez, original din Asia se adaptează cu ușurință la climatul din țara noastră, el poate fi plantat atât în grădini, curți dar și în livezi. Totuși, acest gutui japonez face parte din familia rozaceelor și este cultivat în Europa, cât și în multe părți din Asia și America. În țările baltice, este cultivat pentru fructele sale comestibile.

Cum se plantează și se îngrijește gutuiul japonez

Atât florile cât și fructele parfumate, cunoscute sub numele de gutui, sunt o atracție pentru păsări, fluturi și albine. Acest arbust spectaculos este garantat să atragă privirile tuturor către grădina ta. Florile delicate ale gutuiului japonez încântă privirile primăvara, oferind un parfum subtil și atrăgând insecte benefice pentru polenizare. Aceste flori, în nuanțe de roz, alb sau roșu, adaugă eleganță peisajului și sunt semnificative cultural, asociate cu frumusețea efemeră și dragostea pură. Odată ce se estompează, gutuiul dă naștere la fructe aromate, cunoscute sub numele de gutui. Acestea sunt apreciate în gastronomie pentru dulcețurile și gemurile lor, dar și pentru conținutul bogat de vitamine și antioxidanți, aducând o notă distinctivă și sănătoasă în bucătărie și în grădină.

Gutuiul japonez trebuie plantat într-o zonă cu soare plin, deși poate tolera și umbra parțială, fiind destul de rezistent. În perioadele de secetă sau căldură extremă, udarea abundentă este esențială.

Se adaptează la aproape orice tip de sol, însă pentru rezultate optime, solul ar trebui să fie mediu, umed și bine drenat. După stabilirea arbustului, acesta poate tolera unele perioade de uscăciune, dar trebuie udat regulat în perioadele de secetă. Pentru a menține sănătatea și vigurozitatea, se recomandă aplicarea anuală a unui îngrășământ echilibrat în primăvară. Gutuiul japonez este sensibil la afide, așa că este important să se monitorizeze și să se trateze infestările folosind, dacă este necesar, insecticide.

Fructele gutuiului japonez se pot consuma

Fructele gutuiului japonez se maturizează din luna octombrie, având dimensiuni de 3–4 cm, sunt mici, galbene, acrișoare și aromate. Gustul este mai acru și mai astringent în comparație cu gutuile normale. Aceste mici fructe se păstrează mult și nu pot fi consumate în stare proaspătă, însă sunt un deliciu preparate sub formă de gem, dulceață, sucuri sau lichioruri. Ele conțin o cantitate ridicată de pectină și vitamina C, fiind valoroase pentru sănătate. Fiind asemănătoare cu gutuile românești, din care se pot face zeci de specialități, gutuile japoneze sunt considerate la fel o delicatesă.

Deși există puține studii care să ateste beneficiile și proprietățile acestor fructe, acestea sunt bogate în vitamine, minerale și antioxidanți benefici. Ele au proprietăți antioxidante relativ puternice în comparație cu alte fructe și au fost asociate cu efecte antiinflamatorii, analgezice, antisepctice și antibacteriene. De asemenea, contribuie la întărirea sistemului imunitar.

Gutuiul japonez este un arbust rar întâlnit la noi, cu toate că este de o frumusețe rară.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *