Prima pagină » International » Guvernul a decis să subvenționeze creditele ipotecare! Unde s-a luat această decizie

Guvernul a decis să subvenționeze creditele ipotecare! Unde s-a luat această decizie

03 iul. 2024, 11:03,
în International

Odată cu creșterea costurilor privind creditele ipotecare, Guvernul din Polonia a decis să subvenționeze astfel de împrumuturi. Piața imobiliară din Polonia este în impas, iar Guvernul care a venit la putere în urmă cu 6 luni vrea subvenționarea a peste 175.000 de credite ipotecare.

Între timp, în România, Guvernul PSD-PNL nu ia nicio măsură pentru a veni în ajutorul celor care au credite ipotecare. În schimb, PSD-PNL decid să crească taxele și impozitele. Vă aducem aminte faptul că România are cea mai mare rată a inflației din Uniunea Europeană.

Guvernul a decis să subvenționeze creditele ipotecare

Guvernul polonez revine la un plan de a ajuta debitorii care se confruntă cu dificultăți în rambursarea creditelor ipotecare, considerate printre cele mai scumpe din Uniunea Europeană, potrivit Bloomberg.

Ministrul Dezvoltării și Tehnologiei, Krzysztof Paszyk, a declarat pentru Money.pl că programul vizează subvenționarea a aproximativ 175.000 de credite ipotecare în următorii 5 ani. El a subliniat că costurile ridicate ale împrumuturilor reprezintă un obstacol major în calea achiziționării de locuințe în Polonia.

Deși se află la conducere doar de șase luni, guvernul a oscilat în privința sprijinului pentru creditele ipotecare, exprimând anterior îngrijorarea că stimulentele suplimentare ar putea supraîncălzi piața imobiliară. Anul trecut, prețurile locuințelor din Polonia au cunoscut cea mai rapidă creștere din UE, favorizate de subvențiile la credite oferite de guvernul precedent. Decizia recentă vine în contextul în care banca centrală a Poloniei a anunțat că nu va reduce ratele dobânzii prea curând. Țara are cele mai scumpe credite ipotecare noi din UE, cu o dobândă anuală de 7,72% în aprilie, dublu față de nivelul din zona euro, conform datelor Băncii Centrale Europene.

Spre comparație, reducerile repetate ale ratelor dobânzii și plafonarea ratelor creditelor pentru locuințe în Ungaria au contribuit la scăderea costurilor ipotecare din această țară sub cele din Polonia.

Piața imobiliară poloneză a dat semne de stagnare în ultimele săptămâni, odată cu creșterea numărului de proprietăți rezidențiale scoase la vânzare după creșterile abrupte de prețuri din 2023. În același timp, ratele dobânzilor în creștere, în raport cu inflația, au dus la o scădere a noilor vânzări de credite ipotecare în luna mai la cel mai mic nivel din august, potrivit biroului de informații de credit din Polonia.

Ce măsuri mai ia Guvernul din Polonia

O altă măsură considerată benefică de mulți polonezi este reducerea programei școlare. Guvernul polonez a implementat o nouă programă școlară „subțiată” pentru anul școlar 2024-2025, reducând conținutul cu 20%. Această schimbare are ca scop oferirea profesorilor și elevilor de „mai mult timp pentru o învățare mai profundă și mai relaxată”, potrivit Ministerului Educației, conform Notes from Poland.

Planul de reducere a programei școlare cu 20% a fost prezentat în luna februarie, urmat de consultări cu experți, profesori și părinți organizate de Ministerul Educației. Cu toate acestea, Gazeta Wyborcza, un ziar important, a raportat că numeroase ONG-uri și activiști din domeniul educației au considerat că opiniile lor nu au fost luate în considerare în mod semnificativ.

Vinerea trecută, ministerul a anunțat că șefa sa, Barbara Nowacka, a semnat regulamentele oficiale care modifică programa școlară pentru anul școlar viitor, care începe pe 1 septembrie. Modificările se vor aplica tuturor claselor, începând cu clasa a patra. În concluzie, Guvernul din Polonia pare să lucreze pentru oameni, contrar Guvernului PSD-PNL. Poate și la noi în țară românii ar trebui să se trezească și să voteze oameni patrioți care nu au agende ascunse și care vor să ia măsuri dure referitoare la practicile înșelătoare ale băncilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`