National

Guvernul Ciucă finanțează primăriile care nu își pot plăti facturile la energie

Publicat: 14 feb. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul Ciucă finanțează primăriile care nu își pot plăti facturile la energie
Sumele acordate se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022

Astăzi, prin Ordonanță de Urgență, Guvernul Ciucă a adoptat o nouă măsură de sprijin financiar pentru unitățile administrativ-teritoriale care nu pot suporta independente cheltuielile legate de achiziția gazelor naturale sau plata în avans a acestora.

Recent, mai mulți primari din diferite localități din țară și-au arătat neputința în fața acoperirii subvenției pentru energie termică din bugetul local pentru furnizarea agentului termic cât și pentru cea a apei calde. Cu toate acestea, Nicolae Ciucă nu a anunțat exact care va fi valoarea acestor subvenții.

În acest sens, redăm în continuare principalele prevederi ale Ordonanței de Urgență adoptată astăzi:

– Sumele vor fi acordate din bugetul Ministerului Dezvoltării, „în situații deosebite și în condiții temeinic justificate ce pot conduce la sistarea furnizării energiei termice pentru încălzirea populației, generate de imposibilitatea achiziționării gazelor naturale”.

– Sumele se alocă bugetelor locale prin ordin al ministrului Dezvoltării, lucrărilor publice și administrației, „pe bază de cerere temeinic justificată”.

– Sumele se alocă unităților administrativ teritoriale care au beneficiat de subvenţia pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei și la nivelul cărora nu s-a înregistrat excedent bugetar la 31 decembrie 2021.

– Sumele alocate nu pot depăși dublul subvenției pentru acoperirea creşterii preţului gigacaloriei.

– Sumele acordate se raportează la subvenția alocată pentru consumul de gaze naturale din lunile ianuarie, respectiv februarie 2022.

– Ministerul Dezvoltării va estima necesarul de sume pentru asigurarea finanțării cu prioritate a cererilor unităților administrativ teritoriale ce pot fi depuse. În baza analizelor și estimărilor realizate, ministerul identifică și criterii de departajare a beneficiarilor sau de limitare a alocărilor.

În plină criză a energiei, Ciucă îi cere soluții ministrului Energiei

În cursul săptămânii acesteia, ministrul Virgil Popescu trebuie să prezinte la cererea prim-ministrului Nicolae Ciucă câteva soluţii pentru a rezolva criza energiei din România.

În cazul în care, conform unor surse din partid, PSD nu ar fi de acord cu aceste măsuri, probabilitatea ca formaţiunea politică să iasă de la guvernare este mare. În acest moment totul depinde de propunerile lui Virgil Popescu, ministrul Energiei.

Având în vedere faptul că ministrul Energiei se afla într-un scandal masiv din cauza facturilor imense la energie şi gaze acesta ar putea fi demis. Însă, purtătorul de cuvânt al Guvernului a dat asigurări că acest lucru nu se va întâmpla.

Nicolae Ciucă, despre finanțarea de 4 miliarde de euro

Tot în cadrul ședinței de astăzi, Nicolae Ciucă a anunțat că Executivul va aproba un proiect de hotărâre în scopul implementării reformelor, investițiilor și proiectelor finanțate din fondurile alocate României prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență.

„În baza aceste noi hotărâri am convingerea că vom continua să ducem la bun sfârşit toate obiectivele şi jaloanele care stau pe agenda Guvernului pentru primul trimestru şi desigur să putem să accesăm cu adevărat primele sume din banii care au sosit deja în ţară şi aici vorbim de cele aproximativ 4 miliarde euro”, a afirmat prim-ministrul.

De asemenea, prim-ministrul a declarat că este important de subliniat că acțiunile Executivului reprezintă pași importanți în implementarea reformelor, investițiilor și proiectelor finanțate din fondurile alocate României prin Mecanismul European de Redresare și Reziliență. Nicolae Ciucă a afirmat că, la momentul prezent, există toate elementele cuprinse în hotărârea de Guvern pe care a generat-o Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene.

În baza acestei noi hotărâri, Nicolae Ciucă a declarat că speră să ducă la bun sfârșit toate obiectivele și jaloanele care stau pe agenda Guvernului pentru primul trimestru și că o să se poată accesa primele sume din banii care au sosit în țară, respectiv de cele patru miliarde de euro.

Cursă nebună pentru achiziția de apartamente noi, indiferent de preț

Adauga un comentariu