Actualitate

Guvernul dă 1.000 de lei pentru elevi și studenți! Care sunt criteriile de eligibilitate din Programul EURO 200

Publicat: 24 mai 2024
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul dă 1.000 de lei pentru elevi și studenți Care sunt criteriile de eligibilitate din Programul EURO 200
Guvernul dă 1.000 de lei pentru elevi și studenți prin intermediul Programului EURO 200 în 2024

Guvernul dă 1.000 de lei pentru elevi și studenți prin intermediul Programului EURO 200 în 2024, alocând un buget de 2,5 milioane lei pentru sprijinirea elevilor și a studenților în achiziționarea de calculatoare.

Guvernul dă 1.000 de lei pentru elevi și studenți

Guvernul continuă Programul EURO 200 pentru elevi şi studenţi. Executivul a aprobat, joi, continuarea Programului EURO 200, destinat sprijinirii financiare a elevilor și a studenților pentru achiziționarea de calculatoare. Scopul acestui program este de a contribui la dezvoltarea competențelor digitale ale tinerilor. Bugetul alocat pentru anul 2024 este de 2,5 milioane lei.

Beneficiarii Programului EURO 200 sunt elevii și studenții din învățământul de stat și particular acreditat, cu vârsta de până la 26 de ani, proveniți din familii cu venituri brute lunare de cel mult 500 lei pe membru de familie. Acest plafon a fost recent actualizat, fiind dublat față de valoarea precedentă de 250 lei.

Pentru anul 2024, bonurile valorice care facilitează achiziționarea de calculatoare vor avea un fundal de culoare mov. În fiecare an, seria și culoarea bonurilor sunt modificate pentru a preveni utilizarea neautorizată a bonurilor din anii precedenți. În 2023, bonurile valorice au avut culoarea roz.

Obiectivul Programului EURO 200

Programul Euro 200 privind acordarea unui ajutor financiar studenților în vederea stimulării achiziționării de calculatoare este reglementat prin mai multe legi, iar beneficiarii acestui program sunt studenții în vârstă de până la 26 de ani, care provin din familii cu un venit brut lunar de maximum 500 lei / membru de familie.

Programul EURO 200 își propune să reducă decalajul digital și să faciliteze accesul la educație și tehnologie pentru tinerii din familii cu venituri reduse. Prin acest sprijin financiar, elevii și studenții își pot achiziționa calculatoare necesare pentru studiu, contribuind astfel la îmbunătățirea performanțelor academice și la dezvoltarea abilităților esențiale în era digitală.

Ajutorul financiar reprezintă echivalentul în lei a 200 de euro pentru un achiziționarea unui computer, calculat la cursul de schimb valutar comunicat de Banca Națională a României pentru ultima zi a lunii precedente, fără a depăși valoarea computerului achiziționat. Ajutorul se acordă o singură dată în cadrul unei familii. Înstrăinarea calculatoarelor înainte de expirarea perioadei de 3 ani de la cumpărarea acestora este interzisă. Nerespectarea acestei prevederi atrage răspunderea celor vinovați și se sancționează cu restituirea echivalentului în lei al ajutorului financiar acordat, calculat la cursul de schimb de la data constatării.

Configurația minimă recomandată a calculatoarelor pentru achiziționarea cărora se acordă sprijinul financiar este stabilită prin lege și trebuie să includă și software de bază licențiat, incluzând un sistem de operare și un program antivirus.

Sunt considerate calculatoare personale şi dispozitivele mobile de tip calculator personal cum ar fi laptopul, notebookul, ultrabookul sau dispozitivele echivalente.

Studenții care au depus unele dintre documentele justificative în dosarul pentru acordarea de bursă socială pentru anul universitar 2023-2024 pot solicita prin cererea depusă ca acestea să fie preluate din respectivul dosar pentru a fi utilizate în probarea eligibilității lor în vederea obținerii ajutorului aferent achiziționării unui calculator în baza Legii nr. 269/2004.

Cu un buget de 2,5 milioane lei în 2024, acest program continuă să ofere oportunități egale pentru toți elevii și studenții eligibili, Guvernul dând 1.000 de lei pentru elevi și studenți.

Adauga un comentariu