Actualitate

Legea așteptată de toți studenții din România! Ce prevede noul cod de drepturi și libertăți

Publicat: 10 mai 2024
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Legea așteptată de toți studenții din România Ce prevede noul cod de drepturi și libertăți
Studenții nu mai pot fi obligaţi să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi.

A fost adoptată legea așteptată de toți studenții din România! Aceștia nu mai pot fi obligaţi să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. Iată ce prevede noul cod de drepturi și libertăți.

Legea așteptată de toți studenții din România!

Una dintre prevederile cele mai importante din noul Cod al Drepturilor și Obligațiilor pentru Studenți stipulează că aceștia nu mai pot fi obligați să participe la cursuri mai mult de opt ore pe zi. În noul cod de lege se specifică și faptul că universitățile din România nu au voie să impună taxe suplimentare studenților care trec de la un loc cu taxă la un loc finanțat de la bugetul de stat.

Iată ce spune noul cod de drepturi și obligații pentru studenții din România:

– Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.

– Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.

– Studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.

– Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.

– Un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.

– Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.

– Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.

– Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.

– Forma codului drepturilor și obligațiilor studenților a fost pusă în dezbatere publică de către Ministerul Educației în luna februarie a acestui an.

Ce taxe trebuie să plătească studenții

Taxele de şcolarizare pentru studenți nu vor mai putea fi schimbate pe perioada ciclului de studii. S-au acceptat modificările la Legea învăţământului superior. Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind modificarea articolului 9, alineatul (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023. Prin această lege, se aduc modificări Legii învățământului superior. Astfel, cuantumul taxelor de școlarizare va fi comunicat viitorilor candidați din timp.

Conform legii promulgate de către șeful statului, în instituțiile de învățământ superior de stat, învățământul este gratuit pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului. Învățământul superior poate fi, însă, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de către consiliul de administrație și se aprobă de Senatul universitar.

Taxele sunt aduse la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform Metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.

O altă veste importantă, de această dată pentru elevi, este majorarea burselor școlare. Elevii pot beneficia de mai multe tipuri de burse școlare. În anul scolar 2023-2024, ministerul acordă șase tipuri de burse pentru elevi, și anume bursa de excelență olimpică I  – între 750 si 3000 de lei, bursa de excelență olimpică II – 700 de lei, bursa de merit – 450 de lei, bursa socială – 300 de lei, bursa pentru mame minore – 700 de lei și bursa tehnologică – 300 de lei.

Comentarii
  • Ordinul are 14,5 pagini. Primele 13 pagini contin drepturile. Obligatiile ocupa 1,5 pagini.

    Avand in vedere ca invatamantul este finantat cu bani publici, deci din banii nostri, discrepanta intre drepturi si obligatii este inaccepabil de mare.

Adauga un comentariu