National

Guvernul marchează Ziua naţională de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor. Cum va fi iluminat Palatul Victoria

Publicat: 16 aug. 2020
Guvernul marchează Ziua naţională de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

Palatul Victoria va fi iluminat în roşu, duminică seara, între orele 20,00 şi 24,00, cu ocazia Zilei naţionale pentru comemorarea martirilor Brâncoveni şi de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, care, începând de anul acesta, este marcată pe 16 august, potrivit Legii 134/2020 adoptată în acest sens de Parlament şi recent promulgată de preşedintele României.

Guvernul marchează Ziua naţională de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor

„Guvernul susţine astfel necesitatea conştientizării violenţelor şi persecuţiilor la care au fost şi sunt încă supuşi creştini din întreaga lume şi se pronunţă pentru eliminarea oricărei forme de discriminare pe criterii religioase sau de orice altă natură. Trăim de mai multe luni, ţări de pe tot globul, o experienţă care ne reconfirmă, o dată în plus, dacă mai era nevoie, că soarta întregii civilizaţii depinde de unitatea acţiunilor împotriva unor ameninţări majore care nu ţin cont nici de religie şi nici de alte criterii de diferenţiere între oameni şi între comunităţi. Totodată, consider foarte important pentru fiecare dintre cetăţenii României să ne cunoaştem trecutul istoric şi să preţuim valorile care ne definesc ca popor”, a declarat premierul Ludovic Orban, citat într-un comunicat.

Ziua de 16 august, în care creştinii din România îi prăznuiesc pe Sfinţii Martiri Brâncoveni, Constantin Voievod cu fiii săi Constantin, Ştefan, Radu, Matei, şi unul dintre ginerii lui, sfetnicul Ianache Văcărescu, a fost stabilită prin lege ca zi naţională de conştientizare a violenţelor împotriva creştinilor, în semn de recunoştinţă şi de aducere aminte a morţii lor martirice, devenite simbol al jertfei supreme pentru credinţa strămoşească şi pentru propriul popor.

Palatul Cotroceni, iluminat pentru o zi

Administrația Prezidențială a făcut în repetate rânduri anunțuri despre iluminarea Palatului Cotroceni, cu ocazia unor zile speciale. Miercuri, la ora 19.00, Palatul Cotroceni a fost iluminat în culoarea albastră, la sfârștiul lunii noiembrie a anului trecut.

Care este motivul ce stă la baza iluminării a Palatului Cotroceni de această dată? Clădirea va fi iluminată, miercuri, în albastru cu ocazia Zilei Internaţionale a Drepturilor Copilului.

„Astăzi, 20 noiembrie, este Ziua Internaţională a Drepturilor Copilului. Cu ocazia aniversării, în acest an, a trei decenii de la ratificarea Convenţiei cu privire la drepturile copilului, Administraţia Prezidenţială se alătură campaniei UNICEF România şi iniţiativelor similare din întreaga lume prin iluminarea în albastru a Palatului Cotroceni, începând cu ora 19,00”, se arată într-un comunicat al Preşedinţiei.

Scopul de la baza acțiunii

Scopul de la baza acestei acţiuni este de a reconfirma susţinerea pe care România o acordă respectării şi promovării drepturilor copilului. Palatul Cotroceni a mai fost iluminat pentru a marca Ziua Internațională de Conștientizare a Autismului.

„Acest demers constituie un semnal de alarmă cu privire la cazurile de încălcare a acestor drepturi, dar şi un îndemn adresat decidenţilor şi societăţii civile de a coopera în scopul creşterii calităţii vieţii copiilor din România şi de a se implica în asigurarea unui proces educaţional de calitate”, precizează Administraţia Prezidenţială.

”Palatul Cotroceni iluminat în semn de solidaritate cu poporul italian şi compatrioţii noştri din Italia”, a scris preşedintele Klaus Iohannis pe contul său de Twitter.

Preşedintele Klaus Iohannis a transmis, joi, într-o discuţie telefonică cu omologul său italian, Sergio Mattarella, un mesaj de solidaritate cu poporul italian. El a apreciat că pandemia COVID-19 reprezintă „o provocare la adresa întregii Uniuni Europene şi că, în aceste momente dificile, solidaritatea şi responsabilitatea statelor membre reprezintă cheia depăşirii ei”.

Administraţia Prezidenţială a anunţat că, în semn de solidaritate cu poporul italian, Palatul Cotroceni va fi iluminat în culorile drapelului Italiei.

Adauga un comentariu