Actualitate

Guvernul Orban atacă CCR. Nu vrea să dea măşti gratuite românilor

Publicat: 02 iul. 2020
Guvernul Orban atacă CCR. Nu vrea să dea măşti gratuite românilor
Ludovic Orban, premierul României

Guvernul Orban atacă CCR. Nu vrea să dea măşti gratuite românilor. Guvernul lui Ludovic Orban întoarce armele și atacă la Curtea Constituţională a României legea care ajută românii aflați în situații vulnerabile să primească măști de protecție de la stat.

Guvernul Orban atacă CCR. Nu vrea să dea măşti gratuite românilor

În condițiile în care masca de protecție este obligatorie în spațiile închise, legea prevedea ca românii defavorizați să primească în fiecare lună a acestui an câte 30 de măști gratuite. Executivul însă nu este de acord.

Guvernul a atacat la Curtea Consituțională proiectul legislativ inițiat de parlamentarii de la Pro România, dar și de la Partidul Social Democrat, prin care românii aflați în situații vulnerabile să primească câte 30 de măști, lunar.

Proiectul a fost atacat în virtutea unei duble reglementări, având în vedere că în luna mai, după instituirea stării de alertă, Guvernul a emis o Ordonanță prin care fiecare român defavorizat să poată beneficia de 50 de măști gratuite.

În altă ordine de idei, dacă proiectul legislativ al celor de la Pro România vizează acordarea de măști pentru aproximativ 2.3 milioane de români, ordonanța propusă de Guvern vizează 1.1 milioane de români. Astfel, se poate vorbi despre o concurență dusă între putere și opoziție.

Legea privind oferirea măştilor gratuite. Iniţiatorii

Legea care prevede ca persoanele cu venituri mici să primească gratuit, în fiecare lună, un set de 30 de măşti de protecţie din partea Guvernului a fost adoptată de Parlament. Măsura va fi în vigoare pe toată durata pandemiei de coronavirus. Propunerea legislativă a fost adoptată în Camera Deputaților cu 224 de voturi „pentru”, 64 „împotrivă” şi trei abţineri.

Iniţiativa aparţine parlamentarilor Pro România şi Partidul Social Democrat. A fost depusă pe 23 aprilie şi stabileşte regimul de achiziţie şi distribuţie a materialelor de protecţie.

„În primul rând vreau să mulţumesc tuturor colegilor care au susţinut şi votat acest proiect. Această lege repară nedreptăţile făcute de Guvern. Este aberant să impui purtarea măştilor atâta vreme cât ai câteva milioane de cetăţeni care nu-şi permit să le cumpere. Cei din categoriile defavorizate, familiile afectate de coronacriză, toţi aceştia se află în imposibilitatea de a suporta cheltuielile aferente materialelor de protecţie. Tocmai de aceea, am propus ca Ministerul Sănătăţii, prin UNIFARM S.A, să dispună achiziţionarea de măşti conforme cu standardele europene în vigoare, iar distribuirea către români să se facă prin autorităţile publice locale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Pro România, Gabriela Podaşcă.

Ce prevede legea

Legea privind oferirea măştilor gratuite a fost adoptată. Legea prevede că măştile de protecţie trebuie achiziţionate preponderent din producţia internă, iar furnizarea acestora către categoriile vizate de lege trebuie să se facă până la încheierea pandemiei COVID-19, declarată oficial de Organizaţia Mondială a Sănătăţii.

„Este nevoie de un sprijin recurent pentru familiile vulnerabile. Vrem ca românii să aibă posibilitatea să se întoarcă la muncă în condiţii de siguranţă, cu respectarea normelor recomandate de specialişti. Pentru o cât mai rapidă implementare a acestui sprijin facem apel la preşedintele României să promulge acest proiect de lege de urgenţă”, a încheiat purtătorul de cuvânt Gabriela Podaşcă.

Comentarii
  • Masti nu,alocatii nu,salarii nu,pensii nu,de parca ar da de la ei.Se lauda ca vor face 3000 de km de autostrada si alte bazaconii,dar ei n-au macar bani de masti,dar si-au facut planul, sa stea la guvernare pana in anul 2030.

Adauga un comentariu