Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat joi, 6 februarie, că Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Agenţia Naţională a Medicamentului, lucrează intens la realizarea unei liste de medicamente critice. Această iniţiativă, aflată în curs de implementare, are scopul de a asigura accesul neîntrerupt la medicamente esenţiale, prin aplicarea unor condiţii preferenţiale.
Potrivit ministrului, atât România, cât şi alte ţări din Uniunea Europeană lucrează simultan la astfel de liste, pentru a preveni dispariţia unor medicamente vitale de pe piaţa farmaceutică.
Lista medicamentelor critice care vor schimba regulile jocului
Într-o conferinţă de presă susţinută după şedinţa de guvern, Alexandru Rafila a fost întrebat dacă spitalele dispun în prezent de suficiente medicamente pentru a face faţă cererii. Răspunsul său a subliniat faptul că autorităţile monitorizează continuu stocurile la nivel naţional.
„Monitorizăm permanent situaţia medicamentelor din ţară. Desigur, au existat probleme, cum ar fi deficitul de ser fiziologic, dar acestea nu privesc medicamente complexe”, a explicat ministrul.
În continuare, Alexandru Rafila a punctat că preţurile medicamentelor în România sunt stabilite pe baza unei politici vechi, care impune ca acestea să fie cele mai mici dintr-un coş de 12 ţări membre ale Uniunii Europene.
„Am avut multiple discuţii cu producătorii de medicamente, în special cu cei care produc medicamente generice. Serul fiziologic, de exemplu, este un produs farmaceutic de bază, compus din clorură de sodiu în mediu steril. Împreună, am identificat soluţii pentru a face faţă cererii crescute din spitale. Am mobilizat inclusiv Compania Naţională Unifarm pentru a facilita distribuţia, având în vedere că manipularea acestor produse este adesea complicată. De asemenea, căutăm o modalitate de a ajusta preţurile pentru soluţiile injectabile, care sunt esenţiale în administrarea multor altor medicamente”, a adăugat oficialul.
Rafila a încheiat prin a reitera importanţa iniţiativei privind lista de medicamente critice: „Această listă, care urmează să fie finalizată în curând, va asigura accesul continuu la medicamentele esenţiale, evitând întreruperile în aprovizionare. Este o prioritate pentru România, dar şi pentru întreaga Uniune Europeană.”
Astfel, măsurile anunţate de Ministerul Sănătăţii sunt menite să consolideze sistemul medical şi să protejeze pacienţii în faţa crizelor de aprovizionare.