Actualitate

Guvernul României a trimis a şasea versiune a PNRR la Bruxelles, deşi nu se cunosc proiectele care vor fi finanţate

Publicat: 01 iun. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Guvernul României a trimis a şasea versiune a PNRR la Bruxelles deşi nu se cunosc proiectele care vor fi finanţate
Până în momentul de faţă nu se cunosc proiectele care vor fi finanțate cu banii pe care statul roman are în vedere să îi ia de la Uniunea Europeană, însă jumătate din sume vor fi împrumuturi

Executivul României condus de premierul Florin Vasile Cîțu a trimis astăzi, 1 iunie 2021, la Bruxelles, planul pentru cheltuirea banilor din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta. Acesta va fi prezentat public în data de 2 iunie 2021.

Reamintim faptul că până în momentul de faţă nu se cunosc proiectele care vor fi finanțate cu banii pe care statul roman are în vedere să îi ia de la Uniunea Europeană, însă jumătate din sume vor fi împrumuturi. Una dintre probleme este aceea că dacă proiectele nu vor fi gata până în anul 2026, atunci există riscul ca țara să fie nevoită să restituie banii.

PNRR va fi prezentat public, însă are numeroase nelămuriri

În ceea ce privește Planul Naţional de Redresare şi Rezilienta există o serie de nelămuriri referitoare la reforma pensiilor și reforma sistemului de taxare și impozitare.

În altă ordine de idei, au apărut informații conform cărora Executivul s-ar fi angajat în fața oficialilor europeni să schimbe din temelii sistemul de pensionare din România și să elimine posibilitatea de pensionare anticipată sau chiar să înghețe anumite pensii.

Referitor la taxară, se discută despre o majorare a taxelor și impozitelor, dar toate aceste detalii vor fi disponibile, cel mai probabil, miercuri, 2 iunie 2021, când prim-ministrul și vicepremierul vor prezenta PNRR-ul.

România, abia ieri a introdus PNRR în sistemul Uniunii Europene, acest lucru însemnând faptul că suntem printre ultimele tari care au făcut acest lucru. Planul Național de Redresare și Reziliență încărcat luni este cea de-a șasea versiune de PNRR, trimis la Bruxelles, Belgia.

Banii promiși României prin PNRR

Dintr-un cuantum total de 29,2 miliarde de euro, 14,2 miliarde de euro vor fi granturi, iar 15 miliarde de euro vor fi împrumuturi.

Din PNRR vor fi alocate pentru pensii și sistemul social nu mai puţin de 682 de milioane de euro și ar urma ca pensiile speciale să fie limitate, să fie elaborată o nouă lege a pensiilor, o indexare automată a pensiilor și creșterea veniturilor la buget.

Mai mult decât atât, pentru Transport ar fi fost alocate 7,6 miliarde de euro, pentru 4.343 de kilometri de autostradă, 311 km de cale ferată modernizată, 15.6 km de rețea nouă de metrou.

În altă ordine de idei, 2,4 miliarde de euro ar urma să meargă către Sistemul Sanitar: 30 de unităţi medicale extinse sau renovate, 200 de centre comunitare construite sau renovate, 3.000 de cabinete de medici de familie dotate și 10 secții de Anestezie şi Terapie Intensivă pentru nou-născuți care să fie dotate.

Marcel Ciolacu, despre PNRR: „Nu are o coerență și o viziune clară!”

Președintele Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, susține că Planul Național de Redresare și Reziliență nu a fost scris bine de Partidul Național Liberal și îi acuză pe guvernanți că nu au trecut exact granturile pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii sau către sindicate.

„Nu am avut detaliile reformelor și am avut și noi reforme pentru a fi cuprinse în PNRR. Din punctul nostru de vedere nu are o coerență și o viziune clară a anilor pe care îi trăim acum. Nu cunoaștem concret ce granturi vor merge către IMM-uri, către sindicate care o să fie reformele, spre pensii”, a spus Marcel Ciolacu.

Adauga un comentariu