Secretele istoriei

Hannibal şi bătălia de la Trebia

Publicat: 21 apr. 2020
3

Hannibal şi bătălia de la Trebia. Marşul periculos condus de Hannibal l-au adus pe teritoriul roman. A fost nevoit să înfrunte încercările inamicului pe un teren străin. Apariţia lui bruscă i-a determinat pe galii din Valea râului Po sainceteze alianţele cu romanii.

Consulul Publius Cornelius Scipio, tatăl lui Scipio Africanul, nu a fost uimit de încercarea lui Hannibal de a traversa Alpii. Romanii erau pregătiţi pentru a se lupta împotriva cartaginezilor din Iberia.

Cu un mic detaşament încă poziţionat în Galia, Scipio a făcut o încercare de a-l intercepta pe Hannibal. Printr-o decizie promptă şi o mişcare rapidă, el a reuşit să transporte armata din Italia pe mare. In acest timp Hannibal pătrundea în peninsulă.

Forţele lui Hannibal au trecut prin Valea Po şi s-au angajat într-o încăierare pe scară largă la Ticinus. Aici, Hannibal, cu cavalerie să superioară, i-a respins pe romani din câmpia Lombardiei.

Hannibal şi bătălia de la Trebia

După prima victorie, i-a determinat pe gali şi ligurieni să se alăture Cartaginei, ale căror trupe erau susţinute de armata sa, de aproximativ 40.000 de oameni.

Scipio a fost grav rănit, a fost salvat doar de curajul fiului său, care a mers înapoi pe teren pentru a-şi salva tatăl său căzut. Scipio s-a retras peste răul Trebia la tabăra din Placentia cu armata sa în mare parte intactă.

Alte armate consulare romane au fost trimise de urgenţă la Valea Po. Chiar înainte să ajungă ştirile despre înfrângerea de la Ticinus la Roma, Senatul a ordonat consulului Sempronius Longus să aducă armata înapoi din Sicilia pentru a întări forţele lui Scipio şi să se confrunte cu Hannibal.

Hannibal, prin manevre abile, a fost cât pe ce să-l lovească pe drumul dintre Placentia şi Arminum, prin care Sempronius ar trebui să mărşăluiască pentru a-l consolida pe Scipio.

Hannibal a capturat Clastidium, din care a preluat cantităţi mari de provizii pentru oamenii lui. Dar acest câştig nu a fost pe deplin, fiindcă Sempronius a scăpat din vederea lui Hannibal, şi s-a alăturat colegului său din tabăra din apropiere de răul Trebia lângă Placentia.

Acolo, în luna decembrie a aceluiaşi an, Hannibal a avut o oportunitate de a-şi arăta talentul său de maestru militar la Trebia; printr-un atac surpriză şi ambuscade, a nimicit infanteria romană.

Adauga un comentariu