Local

Haos în transportul public din Iași. Călătorii inconștienți se înghesuie în autobuze și tramvaie fără măști de protecție. Polițiștii locali intervin în mijloacele de transport și vor împărți măști ieșenilor

Publicat: 06 iul. 2020
Pentru a preveni răspândirea Coronavirus, polițiștii locali vor împărți măști de protecție ieșenilor în autobuze și tramvaie, iar apoi vor aplica amenzi
Polițiștii locali vor împărți măști de protecție ieșenilor în autobuze și tramvaie pentru a preveni răspândirea COVID-19

Deși pericolul COVID-19 nu a trecut, ieșenii inconștienți se înghesuie în autobuze și tramvaie fără să mai respecte regulile de protecție împotriva Coronavirus. Pentru a preveni răspândirea virusului în mijloacele de transport public, angajații CTP Iași și polițiștii locali vor interveni în autobuze și tramvaie, unde vor împărți măști de protecție călătorilor. Angajații CTP Iași iau temperatura călătorilor în interiorul mijloacelor de transport. Cei care nu se supun vor fi amendați de oamenii legii

Ieșenii se înghesuie în autobuze și tramvaie fără să mai respecte normele de protecție împotriva Coronavirus. Deși distanțarea socială și purtarea măștii de protecție sunt în continuare obligatorii în interiorul mijloacelor de transport public, călătorii au ajuns să se înghesuie și să se calce pe picioare în interiorul acestora, iar de multe ori fără măcar să poarte masca de protecție.
Drept urmare, pentru a preveni răspândirea COVID-19 în interiorul mijloacelor de transport și în stații, conducerea Companiei de Transport Public CTP Iași a decis să ia măsuri suplimentare. Astfel, pentru început, călătorii despistați fără mască de protecție vor primi una gratuită de la angajații municipalității, iar apoi se va trece la sancțiuni.

„Am observat și noi acest fenomen, lumea nu mai respectă normele de siguranță și protecție în mijloacele de transport public. Dorim să stopăm aceste nereguli care pot avea consecințe grave, iar în primă fază vom achiziționa un set de măști de protecție. Angajații CTP Iași împreună cu polițiștii locali sau organul de control vor merge în autobuze și tramvaie și vor împărți măști călătorilor care nu dețin așa ceva. În primă fază se vor da avertismente, iar în cazul celor care nu se supun măsurilor, se va trece la sancțiuni”, a explicat Cristian Stoica, director general al Companiei de Transport Public Iași.

Ieșenii trebuie să ocupe doar locurile marcate în stații, autobuze și tramvaie

Nerespectarea distanțării sociale este o altă problemă majoră care se întâlnește în autobuze, tramvaie, dar și în stațiile de transport public. Din acest motiv, conducerea CTP Iași insistă în așa fel încât ieșenii să se poziționeze la distanță de 1,5 m în stații, iar în autobuze și tramvaie să ocupe doar locurile marcate corespunzător.

„Poți păstra distanța socială în stație dacă te ghidezi după marcajele sugestive de pe asfalt. Poți intra în autobuz ori tramvai dacă temperatura corpului tău nu depășește 37,3 grade Celsius. Poți evita apropierea de alți călători dacă folosești doar ușa din spate pentru a urca în mijlocul de transport și doar ușa din mijloc pentru a coborî din acesta. Poți călători fie pe scaun, fie pe culoar, la o distanță de 1,5 metri față de alte persoane. Poți să te protejezi cel mai bine dacă porți masca atât pe gură, cât și pe nas”, au explicat oficialii Companiei de Transport Public Iași.

Angajații CTP Iași iau temperatura călătorilor în interiorul mijloacelor de transport

De acum înainte, echipele CTP Iași iau temperatura călătorilor în autobuze și tramvaie, și nu în stațiile de transport public, așa cum se întâmplă în prezent. De asemenea, rămâne valabilă verificarea de către echipaje ale Poliției Municipiului Iași și Poliției Locale Iași a respectării de către persoanele care utilizează mijloacele de transport public a măsurilor de prevenire și combatere a efectelor pandemiei de COVID-19, respectiv purtarea de măști de protecție.

„Este o problemă generală întâlnită în toată țara, vedem cum lumea se îngrămădește inconștientă la plajă și în alte locații. Vom face tot posibilul ca să diminuăm riscul de răspândire a COVID-19 în mijloacele și stațiile de transport public”, a mai explicat Cristian Stoica, director general CTP Iași.

Comentarii
 • Terminati cu tampeniile ,nu mai tratati oamenii ca pe vite ca pe animale,nu are nimeni dreptul sa te termoscaneze sa iti verifice temperatura dar oamenii se pare ca se complac in aceasta situatie.

 • Sunt si alte motive: schimbarea traseelor fara suplimentarea numarului de mijloace CTP. Si sa ma explic. Traseul 1/13 este desfiintat sau modificat. Traseul 3 , de asemeni La capat 11(Ateneu) lumea vrea sa mearga spre Centru si atunci toata lumea se inghesuie in primul autobuz care vine. La fel si la Baza 3, accesul spre Tatarasi. Numarul de autobuze s-a modificat doar in mintea creata a celor de la CTP si eventual a lu’ dom’ primar. Trimiteti pe cineva sa stea 2-4 ore sa analizeze situatiile din cele doua puncte amintite si vedeti cum un traseu Piata Unirii – Dispecer Tatarasi dureaza o ora (de la 15-20 min)! Inteleg ca trebuie reabilitata o portiune de cale de rulare (care e estimata sa dureze intre 2-3 ani!), dar solutiile sunt jalnice!! A! Si pe santiere se munceste in dorul lelii. E vara si cald! Vor incepe serios prin octombrie-noiembrie cred!!

 • Pentru Ala dumneavoastră știți că unii dintre noi avem cabine închise plus banda roșie de 1,5 m care ne delimitează de restul călătorilor și în altă ordine dumneavoastră ca și călător mergeți una, două sau mai multe stați eu cum aș putea sta să conduc 10 ore la 60grade cu masca aia pe față dar bănuiesc că aspectele astea nu vă interesează ci doar să moară și capra vecinului cam așa gândiți…???

 • Hai Politia Locala, mai muncim si noi colegii ?
  Hai sa aveti spor, ca de salarii sunteti satui pana in gat.
  Ce facem cu aia care au 100 130 kg si deabia se misca, de zici ca urmeaza sa faca infarct miocardic ? Deobicei ii gasesti pe pietonalul lui Chirica, alt mahar si asta.

 • Călătorii nu se înghesuie de plăcere in autobuze si tramvaie,dar ce să faci dacă acestea circulă atât de prost? Dacă aștepți tramvaiul 6 câte 40 de minute, te înghesui, ce altceva poți face?

 • Nu va este rusine sa da-ti vina pe calatori ca sunt indisciplinati si de aceea se inghesuie in mijloacvele de trransport, dar nu spun nimic de timpii de asteptare (pe unele trasee) care depasesc frecvent 30 minute.
  Nu spune nimic domnul Stoica de cele 25-30 de autobuze noi puse sa circule pe la Miroslava, Dancu, Tomesti, etc. platite de ieseni dar pe care circula cei ce n-au dat nici un ban pentru ele si atunci cum sa aiba CTP autobuze sa suplimenteze numarul de unitati pe trasee.
  Numai pentru faptul ca iesenii circula cu autobuze second hand (traseul 19, etc.) acum in plina Pandemie ar trebui sa-l dea in judecata pe Stoica pentru ca le pune sanatatea in pericol.
  Inclusiv primaria poate fi data in judecata pentr ca iesenii circula cu autobuze second hand.
  Daca primarii comunelor care vor transport public cu autrobuze noi de la Iasi (sa lase afacerile mai putin ortodoxe deoparte) sa faca proiecte europene impreuna cu primaria Iasi si sa cumpere autobuze noi pentru transportul cetatenilor din comuna pe care o pastoresc.
  Asa luand autobuzele de la Ieseni si le pui sa circule la Miroslava este caz de proces.
  Deci atentie Stoica!

 • Pai cum asta Stoica acuma cumpara masi la preturi astronomice, probabil de la alabdin Pnl si le da oamenilor??? Bun asa, Chirică a dat autobuzele noi pe rutele Miroslava, Ca de e lanPnlmacuma si primar la Miroslava e Pnl! Si uite asa noi Ieșenii platim Credite la autobuze si altii le folosesc!! Dar e dorinta primarului Chirica!!,

 • Cum sa respecti distantarea sociala daca mijloacele detransport sunt insuficiente? Vin uneori si la 20 de minute distanta, daca nu si mai mult.

 • Circul zi de zi, in drum spre muncă și uneori prin parc, iar de o luna de zile eu nu am mai văzut un controlor în mijlocul de transport în comun, nici să nu mai zic că doamnele puse să ia temperatura în stații stau întinse pe bănci de atâta plictiseală și muncă, nici de verificat temperatura nu am mai văzut sa facă, șoferii nu au nimic de zic atunci când persoanele urcă fără măști, salarii plătite degeaba. Sa stea controlorii la băut pe la gară, Tg.Cucu in grup.

 • Circul zi de zi, in drum spre muncă și uneori prin parc, iar de o luna de zile eu nu am mai văzut un controlor în mijlocul de transport în comun, nici să nu mai zic că doamnele puse să ia temperatura în stații stau întinse pe bănci de atâta plictiseală și muncă, nici de verificat temperatura nu am mai văzut sa facă, șoferii nu au nimic de zic atunci când persoanele urcă fără măști, salarii plătite degeaba. Sa stea controlorii la băut pe la gară, Tg.Cucu in grup.

Adauga un comentariu