Boli si tratamente

Hernia inghinala. Tipuri, simptome, tratament

Publicat: 31 oct. 2011
7

Hernia inghinala reprezinta cel mai frecvent tip de hernie abdominala (intre 70 si 90%), pentru ca regiunea inghinala este cea mai putin rezistenta regiune a peretelui abdominal. Regiunea inghinala are caracteristici particulare, influentate de statiunea bipeda a omului. In regiunea inghinala se gasesc straturi ale peretelui abdominal, modificate de prezenta canalului inghinal. Acesta este de fapt un interstitiu muscular, in care se gasesc elemente vasculare si nervoase ale peretelui. Traiectul este strabatut de ligamentul rotund al uterului la femeie si de funiculul spermatic la barbat, formatiuni invelite progresiv in drumul lor de catre derivate ale fiecarei structuri parietale pe care o strabat. Herniile inghinale se intalnesc mai frecvent pe partea stanga – raport stanga/dreapta – 4,5/1. Dupa traiectul la nivelul peretelui, herniile inghinale se impart in:

  1. Hernia inghinala oblica interna. Este foarte rara, se produce la nivelul fosetelor inghinale mediane. Aceasta zona este intarita de mai multe ligamente, astfel ca este mai putin dispusa la herniere.
  2. Hernia inghinala directa. Are loc la nivelul fosetelor inghinale mediale. Sunt considerate hernii de slabiciune, din cauza rezistentei scazute pe care o are peretele abdominal la acest nivel.
  3. Hernie inghinala oblica externa. Este cea mai frecventa forma de hernie inghinala.

Exista forme congenitale si forme dobandite. Hernia congenitala se asociaza si cu anomalii de migrare ale testiculului. Hernia inghinala dobandita se produce prin orificiul inghinal profund. Herniile congenitale pot fi:

  • hernii peritoneovaginale;
  • hernii peritoneofoliculare;
  • hernia vaginala inchistata;
  • hernia foliculara.

Simptome
Manifestarile clinice sunt cele intalnite in toate tipurile de hernie. Simptomele sunt nespecifice, pacientul relateaza o senzatie de greutate, de tractiune, in herniile vechi si voluminoase, sau poate prezenta o durere vie, accentuata de efort sau ortostatismul prelungit. Mai rar, sediul durerii si caracterul pot crea confuzia cu un sindrom dureros care este atribuit altei afectiuni. Examenul clinic este de obicei suficient pentru a pune diagnosticul in hernia inghinala. Examenul consta in observatia clinica a tumorii in ortostatism si clinostatism, in palparea acesteia si a traiectului prin care hernia a aparut. Se apreciaza consistenta formatiunii, consistenta structurilor parietale si a defectului parietal, precum si raporturile cu artera epigastrica inferioara. Hernia trebui diferentiata de:
adenopatie; fibrom; lipoame; hidrocel; varicocel. Dupa ce este stabilit diagnosticul de hernie, se stabileste daca hernia este inghinala sau femurala, pentru ca aceste doua zone cu rezistenta scazuta ale peretelui abdominal sunt apropiate.

Tratament si complicatii
Tratamentul este exclusiv chirurgical. Este necesara menajarea funiculului spermatic la barbat. Tratamentul are urmatoarele obiective: izolarea sacului herniat; tratarea continutului sacului; refacerea peretelui abdominal, in limite cat mai anatomice cu putinta. In ultimii ani au fost inregistrate progrese evidente in privinta tehnicilor operatorii. Cu toate acestea, recidivele nu sunt rare. In chirurgia reconstructiva a peretelui abdominal se pot folosi proteze parietale poliesterice sau polipropilenice care pot fi plasate in timpul interventiilor chirurgicale.

In mod normal, herniile cresc progresiv in dimensiuni si nu sunt reversibile spontan. Uneori pot ajunge la dimensiuni gigante, astfel ca nu mai pot fi reduse decat partial. In evolutie pot aparea uneori complicatii care pun in pericol viata bolnavului. Cele mai frecvente complicatii se refera la:

  • incarcera herniei: elementele sacului care este herniat nu mai pot fi reduse, dar nu este afectata vascularizatia;
  • strangularea herniei: este afectata vascularizatia la nivelul gatului sacului, care devine prea stramt pentru elementele care au herniat. Strangularea este cea mai frecventa complicatie cu prognostic nefavorabil a herniilor. Strangularea se petrece mai ales in cazul herniilor cu dimensiuni mici, care prezinta la nivelul gatului un inel fibros, inextensibil. De asemenea, prezenta de bride si diafragme intrasaculare pot fi cauze ale strangularii. De obicei strangularea apare in urma unui efort brutal. Strangularea herniei determina aparitia unor leziuni care evolueaza: de la congestie, echimoza pana la gangrena la nivelul structurilor care intra in structura sacului strangulat.

 

Adauga un comentariu