National

Hidroelectrica are un profit extrem de mare din cauza creșterii prețului la energie

Publicat: 16 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Hidroelectrica are un profit extrem de mare din cauza creșterii prețului la energie
Hidroelectrica are un profit uriaș în contextul scumpirilor de pe piața de profil

Hidroelectrica, companie deținută de stat a înregistrat un profit extrem de mare, iar acest lucru vin în contextul în care pe piață a existat o creștere a prețului la energie. Conform datelor economice existente, Hidroelectrica a avut o scădere de 30% în vânzarea de energie electrică comparativ cu aceeași perioadă din anul precedent.

Menționăm faptul că românii au primit facturi uriașe la energie. Facturi uriașe au fost și pentru școli, licee și universități. Facturile au depășit cu mult pragul pe care o instituție de învățământ l-ar putea suporta. Ba mai mult, în asemenea situații au fost și mai multe spitale din România unde bolnavii au fost nevoiți să înfrunte frigul.

Hidroelectrica, profit uriaș din cauza creșterilor în energie

Compania Hidroelectrică este deținută în proporție de 80% de statul român. Hidroelectrica a obținut un profit uriaș bazat pe creșterea prețurilor la energie. În acest contex, cifra de afaceri a crescut cu 66%, până la 2,4 miliarde de lei, iar profitul obținut a crescut cu 79% la 1,3 miliarde de lei, comparativ cu aceeași perioadă anterioară.

“În cursul perioadei, energia electrică totală vândută de Hidroelectrica a atins 3,20 TWh, în scădere cu 30,0% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. Preţul mediu realizat de vânzare a energiei electrice a fost de 655,4 Lei / MWh, în creştere cu 134,3% faţă de aceeaşi perioadă a anului precedent. La sfârşitul lunii martie 2022, poziţia de numerar a companiei se ridica la 4,85 miliarde Lei”, potrivit raportului FP. În cursul perioadei, Hidroelectrica a plătit un impozit pe venit suplimentar de 339,3 milioane lei.

Hidroelectrica a fost recent evaluată la 57 de miliarde de lei de către Fondul Proprietatea, cu o creștere de 7,3 miliarde de lei față de evaluarea precedentă din martie 2022. Concret, Hidroelectrica ” a crescut” cu 15% în doar o singură lună.

Hidroelectrica o duce bine, românii o duc foarte prost

Cu toate că România îşi produce o bună parte din energia necesară, prețurile de pe piață s-au majorat mai mult decât în țările care stau mai prost la capitolul acesta. Așadar, Hidroelectrica o duce bine, iar românii o duc mai prost fiind nevoiți să suporte facturi care ajung chiar să fie dublu comparativ cu perioada precedentă.

Așadar, paradoxul este unul evident și se referă la statul român care pare că obține profit uriaș prin punerea la plată a românilor. Ba mai mult, ministrul Energiei, Virgil Popescu făcea unele declarații șocante despre ANRE , autoritatea care ar trebui să reglementeze prețurile din energie. Conform ministrului, ar exista încrengături în eșalonul doi al instituției:

(…) Noi am solicitat atunci că tuturor clienților să le vină automat cea mai bună ofertă din piață, dacă vă aduceți aminte. Asta am vrut. Ei bine, nu! Tot din eșalonul 2 al ANRE s-a spus nu se poate așa face. Chiar cineva a adăugat: păi pierd furnizorii. Păi asta e problema noastră?!” spunea ministrul în ianuarie 2022.

Ministrul Energiei a fost puternic contestat existând și o moțiune în acest sens. Opoziția declara faptul că principalul vinovat pentru lipsa de măsuri de pe piață este Virgil Popescu. Totuși, datorită majorității PNL-PSD-UDMR, moțiunea împotriva ministrului nu a fost votată de majoritate. Așadar, profitul Hidroelectrica este unul uriaș, iar românii nu găsesc o cale de scăpare din această situație dificilă.

Adauga un comentariu