Actualitate

Horațiu Moldovan îi critică pe medicii care protestează în combinezoane: „Demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă!“

Publicat: 22 iul. 2020
ALT=
Horațiu Moldovan îi critică pe medicii care protestează în combinezoane

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Horațiu Moldovan, îi critică pe medicii care protestează în combinezoane. Mai multe cadre medicale, îmbrăcate în combinezoane, protestează de dimineață, în fața Guvernului. Ei s-au declarat nemulțumiți de programul de lucru și de condițiile în care sunt nevoiți să muncească.

Medicii susțin că nu au echipamente suficiente în spitale și că nu și-au primit sporul promis de Ministerul Sănătății.

Poliția și Jandarmeria au descins la protestul cadrelor medicale de la Guvern. Oamenii legii au ajuns și ei la fața locului, unde i-au informat pe protestatari că nu dețin autorizație să protesteze și că e nevoie să păstreze distanța fizică.

Horațiu Moldovan îi critică pe medicii care protestează în combinezoane: „E o risipă de echipamente!“

Horațiu Moldovan susține că echipamentele de protecție specială nu trebuie folosite pe stradă, ca exercițiu de imagine, ci doar în incinta unei instituții sanitare.

„Echipamentele au fost permanent suplimentate și în zonele unde e indicată folosirea lor există. Am putea face interpretarea între ghilimele că există echipamente și în plus din moment ce ei demonstrează îmbrăcați în echipamente pe stradă.

Nici asta nu e o atitudine firească. Echipamentele trebuie purtate numai în incinta instituțiilor sanitare, indiferent ce vrem să demonstrăm”, a declarat Horațiu Moldovan.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătății consider că medicii nu ar trebui să folosească echipamentul de protecție pentru a transmite mesaje publice, la proteste.

„Nu trebuie să folosim ca mesaj public elemente de tehnică medicală, imagini cu pacienți, imagini cu tehnologie avansată. Nu au decât natura să impresioneze. E o risipă de echipamente!“, a spus Horațiu Moldovan.

Scrisoarea-protest a unor medici

Cinci medici din România au semnat o scrisoare deschisă în care îşi exprimă nemulţumirea că sunt nevoiţi să accepte detaşarea fără acordul lor.

„Este o lege care îi vulnerabilizează şi care lasă poarta deschisă abuzurilor”, scriu medicii Livia Davidescu, Manuela Predilă, Alina Martău, Bogdan Lăzescu şi Albert Claudiu, mâhniţi că legea îi va obliga să ia decizii care privesc libertatea şi bunurile pacienţilor.

„Suntem, azi, într-un moment cu totul aparte în care asistăm la încercarea limitării libertăţii prin elaborarea unei legi nedrepte. În care medicii sunt obligaţi să ia decizii în privinţa libertăţii şi bunurilor pacienţilor. În care medicilor li se impune să accepte ca toţi copiii minori ai celor carantinaţi, deci şi propriii copii dacă se vor afla în această situaţie, să fie preluaţi de Asistenţa socială. În care medicii sunt obligaţi să accepte detaşarea fără acord, oriunde doreşte o autoritate a statului. Departe de familie, de oricine are nevoie de serviciile lor medicale.

Suntem medici, nu gardieni, nici poliţişti, nici magistraţi să putem decide privarea de libertate şi de bunuri. Suntem doar medici pentru pacienţii noştri. Şi aşa vrem să rămânem. Asta e menirea noastră, să îngrijim şi să vindecăm. Nu putem face asta, daca o lege, în loc să ne protejeze drepturile, ne vulnerabilizează şi lasă deschisă abuzurilor… pentru noi şi pacienţi deopotrivă. Legea este pentru noi toţi. Legea protejează pacienţii asimptomatici cu COVID-19, care nu pot fi constrânşi să fie internaţi, carantinaţi, izolaţi, fără consimţământul lor.”, scriu, printre altele, medicii.

Scrisoarea este scrisoarea semnată de dr. Livia Davidescu, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Craiova, de dr. Manuela Predila, de la Maternitatea Bucur București, de dr. Alina Martau, UPU Piteşti, dr. Bogdan Lazescu, Spitalul Clinic Județean de urgență Tg Mureș, dr. Albert Claudiu, de la Spitalul Clinic Județean de Urgență Miercurea Ciuc.

Adauga un comentariu