Local

Iaşul se află în topul orașelor smart din România! Bucureștiul este sub municipiu

Publicat: 13 oct. 2021
iasul vazut de sus
Municipiul Iași ocupă locul 3 în clasamentul celor mai smart orașe din România

Municipiul Iași ocupă poziţia 3 în topul celor mai smart orașe din România. Orașul este devansat în clasament de Alba Iulia şi Cluj-Napoca, dar stă mai bine decât Bucureștiul.

Calculul făcut de specialişti ia în considerare numărul de proiecte smart pe care fiecare oraș le are. Așadar, Iașul vine tare din urmă şi se află doar puţin în spatele orașului Cluj-Napoca.

Municipiul Iași este pe locul 3 în topul celor mai smart orașe din România

Topul celor mai moderne oraşe din punctul de vedere al proiectelor de tip smart city, este şi în acest an condus de Alba Iulia, dar care are un număr stagnant de proiecte (106), urmat de Cluj- Napoca(58) şi de Iaşi (56), care vine puternic din urmă, în timp ce Bucureştiul este pe locul patru (39 de proiecte), arată o analiză realizată de integratorul de soluţii inteligente la cheie Vegacomp Consulting. Clasamentul este continuat de Bucureşti – sector 4 (35), Arad (29), Sibiu (27), Oradea şi Timişoara (26) şi Braşov (18).

„Vedem, în acest raport, un aspect pozitiv, în special la nivel de răspuns al administraţiei la nevoile de distanţare şi de-birocratizare: dincolo de evoluţia liderului – Smart Mobility, verticală Smart Governance, ocupantă a poziţiei secunde în clasament, numără nu mai puţin de 226 de proiecte care, sperăm, fac viaţa mai uşoară locuitorilor. Dar, ca în raportările anterioare, avem şi eternii perdanţi – Smart Environment şi Smart People, pe poziţii deja obişnuite, la coada clasamentului. Mediul şi oamenii, priorităţi absolute într-o societate care îşi cunoaşte valorile şi îşi alocă din priorităţi şi generaţiilor viitoare, sunt neglijate de industria Smart City românească. Tot în acest raport vedem nu doar finanţările din fonduri europene şi publice, ci şi primele proiecte semnificative private şi privim cu interes la componentă de finanţare privată, în viitorul Smart City“, declară Cornel Bărbuţ, CEO al Vegacomp Consulting, conform știripesurse.ro

În 2020, Iașul a fost declarat cel mai activ oraş european în dezvoltarea din domeniul IT

Iașul a fost declarat cel mai activ oraş european în dezvoltarea din domeniul IT. Orașul Iaşi a fost clasat pe locul al doilea , peste “rivalul “ Cluj-Napoca. De altfel, Iaşul a întrecut multe capitale europene cum ar fi: București , Sofia, Kiev , Tallinn , Belgrad , etc .. Criteriile analizate au avut în vedere relația dintre costul investițiilor şi eficiența lor .

Clasarea pe podium nu este o întâmplare, în ultimii ani Iașul devenind un „oraș magnet” deschis marilor proiecte care generează inteligență. Revirimentul IT este probabil cea mai de succes poveste a Iașului, un succes confirmat și de alte premii naționale și internaționale obținute de comunitatea ieșeană.

În trecut, în 2019, Municipiul Iași a primit Premiul pentru contribuția la dezvoltarea orașului inteligent, fiind primul oraș din România care are o Strategie de Transformare Digitală.

Comentarii
Adauga un comentariu