Prima pagină » Sanatate » Iată ce trebuie să știi despre mielită – Simptome, cauze și diagnosticare

Iată ce trebuie să știi despre mielită – Simptome, cauze și diagnosticare

04 apr. 2025, 12:03,
în Sanatate

Mielita reprezintă o inflamație a măduvei spinării, care este o componentă esențială a sistemului nervos, ce transmite semnale de la creier la restul corpului și controlează funcțiile senzoriale, motorii și autonome.

Această inflamație poate să deterioreze mielina, care este o substanță ce ajută la transmiterea rapidă a semnalelor și protejează nervii.

De câte tipuri este mielita și care sunt principalele simptome

Această inflamație este clasificată în mai multe tipuri. Printre aceste tipuri se enumeră mielita flacidă acută, poliomielita, mielita transversă, leucomielita și meningomielita. Cea flacidă acută este o afecțiune mai rară, dar foarte gravă, ce poate afecta în general copii ce au vârste mai mici.

Al doilea tip este foarte contagios, ce poate afecta copii mai mici de 5 ani, întrucât formează cel mai expus segment de vârstă pentru această problemă. Cea transversă constă în întreruperea semnalelor pe care nervii măduvei spinării le transmit în corp, iar leucomielita este o inflamație a celulelor albe.

În ceea ce privește meningomielita, reprezintă o inflamare a măduvei spinării din dreptul meningelor. Cele mai frecvente simptome pot include pierdea bruscă a tonusului muscular, a reflexelor, slăbiciunea bruscă la nivelul brațelor și a picioarelor, dificultăți de mișcare ale ochilor, de înghițire, o senzație de durere în picioare, spate, gât și brațe.

În același timp, alte simptome pot fi: incapacitatea de a urina, amorțeala, febra, durerile de cap, de gât, oboseala, vărsăturile, paralizia bruscă, deformarea membrelor, spasmele severe, nevoia de a urina mai des, dureri în zona inferioară a spatelui, sensibilitate la nivel cutanat și afectarea funcțiilor motorii.

Simptomele pot varia în funcție de tipul și de severitatea inflamației măduvei spinării. În cazul poliomielitei, simptomele se pot manifesta în 1-10 zile.

Posibile cauze și diagnosticare

Cauzele acesteia sunt multiple și nu pot fi identificate de fiecare dată, însă pot implica infecții bacteriene, fungice, vitale și afecțiuni autoimune și inflamatorii.

Cele mai frecvente infecții virale ce pot duce la dezvoltarea sa sunt virusurile herpetice, infecția cu Citomegalovirus, cu virusul Epstein-Barr, cu HIV, cu virusul Coxsackie, cu West Nile, cu Zika, gripa și cu hepatita B.

În ceea ce privește infecțiile bacteriene, acestea pot fi reprezentate de sifilis, tuberculoză, tusea convulsivă, tetanos, gastroenterite, pneumonia bacteriană și boala Lyme. Afecțiunile autoimune și inflamatorii asociate cu această problemă pot include neuromielita optică, ce poate provoca inflamație și pierderea mielinei în jurul măduvei spinării și a nervului din ochi, dar și sindromul Sjogren, care provoacă o uscăciune severă a ochilor și a gurii.

Printre acestea se enumeră și lupusul, ce poate afecta mai multe sisteme și scleroza multiplă, în care sistemul imunitar poate să distrugă mielina din jurul nervilor din creier și din măduva spinării.

Pentru a se pune în mod corect un diagnostic, este necesar ca un medic specialist să localizeze regiunea afectată de problemele specifice, coroborând rezultatele ce au fost obținute cu simptomele prezentate. În același timp, pentru a fi excluse alte boli, trebuie realizate teste de imagistică și tomografii computerizate, făcute la nivelul coloanei vertebrale.

Mielita este rară, însă poate provoca simptome grave, ce trebuie neapărat comunicate unui specialist, acest articol având doar un rol informativ.

Bugetul.ro
Cutremur provocat de CEC Bank pe piața din România. Banca de stat numărul 1 din țară a decis să intre pe un teritoriu neexplorat, dar foarte dificil
redactia.ro
Iubita lui Rareș Ion rupe tăcerea. Acuzații grave la adresa lui Maru după ce tânărul de 20 de ani și-a pierdut viața
Bugetul.ro
Adio, 0,50 lei din garanția SGR! Românii care colectează sticle și PET-uri vor avea parte de schimbări importante în viitorul nu foarte îndepărtat
a1.ro
Cum arăta Doinița Oancea cu păr drept! Toți o știu creață, însă e o femeie complet schimbată dacă o vezi cu părul drept
Playtech.ro
Cum se păstrează corect anafura ca să nu mucegăiască. Ce trebuie să faci cu ea după ce o aduci de la biserică
observatornews.ro
Obiceiul românesc care "s-a lipit" şi de străini. Ce spune un chinez despre micii care au sfârâit pe grătare, la Cernica
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Nativii care trec printr-o perioadă de vis. Totul le merge din plin
realitatea.net
Săptămâna Mare: Perioada cu cea mai mare încărcătură spirituală din an. Ce TREBUIE să faci în fiecare zi, pentru a fi ferit de boală și a avea parte de noroc
SportpeSurse
Dezvăluire importantă făcută În Prima zi de Paște despre Muntele Athos
Playtech.ro
Câți câini sau pisici ai voie să ții într-un apartament. Legea e clară, dar puțini o cunosc
Dailybusiness.ro
Poți păstra numărul de înmatriculare dacă vinzi sau radiezi mașina? Legea oferă răspunsul clar
RomaniaTV
Vestea ȘOCANTĂ din ziua de Paște. A murit un actor CELEBRU din Las Fierbinți: S-a stins acum o oră!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Unde petrec Monica Bîrlădeanu și Valeriu Gheorghiță Paștele. Locul e de poveste, dar îi costă destul. Oricine ar vrea să fie aici / FOTO
redactia.ro
Ce s-a descoperit la autopsia lui Rareș Ion. De ce a murit, de fapt, tânărul care era prieten cu Vlad Pascu
ego.ro
Camelia Mitoșeru, mesaj pentru femeile care NU gătesc de Paște! Așa ceva...

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
19 aprilie 2025
19 aprilie 2025