Prima pagină » Titlurile zilei » Iată cine controlează prețul celui mai consumat produs din magazine: Puțini ieșeni știau despre companiile care au pus stăpânire pe piață
Iată cine controlează prețul celui mai consumat produs din magazine: Puțini ieșeni știau despre companiile care au pus stăpânire pe piață

Iată cine controlează prețul celui mai consumat produs din magazine: Puțini ieșeni știau despre companiile care au pus stăpânire pe piață

19 nov. 2019, 04:00,
Vlad Alexa în Titlurile zilei

Cu toate că nu au fost făcute încă raportări oficiale, populația simte pe propria piele scumpirile înregistrate în ultima perioadă la produsele de morărit și panificație. Față de începutul anului, fiecare ieșean trebuie să scoată din buzunar cu aproape 20 procente mai mulți bani pentru a-și cumpăra alimentul de bază. Asta se întâmplă în condițiile în care, cel puțin la nivelul județului Iași, producția de grâu a fost una record în ultimii doi ani, iar agricultorii nu au majorat prețul cerealelor. În vreme ce producătorii susțin că nu au fost făcute scumpiri în ultimii 2-3 ani, aceștia arată cu degetul spre comercianți și speculanți, care au majorat prețul pâinii după bunul plac

Populația simte pe propria piele majorările de prețuri în ceea ce privește produsele de morărit și panificație. Față de începutul anului, la nivelul lunii noiembrie 2019, fiecare ieșean trebuie să scoată din buzunar cu aproape 15-20 la sută mai mulți bani pentru alimentul de bază.
Aceste majorări de prețuri de pe rafturile magazinelor sunt făcute în contextul în care atât agricultorii, cât și producătorii/brutarii nu au majorat costurile de producție și vânzare. Totodată, față de anul trecut, recolta de cereale este oarecum asemănătoare.

„În ceea ce privește diferența față de anul trecut la recolta de grâu, nu putem spune că sunt diferențe prea mari. În unele zone, recolta a fost afectată de condițiile meteorologice, dar și așa, prețurile nu s-au modificat. Costurile sunt aproape aceleași în ceea ce privește cultivarea și recoltarea cerealelor. Am reușit să acoperim pe parcursul ultimului an pierderile cu veniturile, așa că nu s-a ajuns la scumpiri”, a explicat fermierul ieșean Aurel Placinschi, director Agricola 93′ Țigănași.

Agricultorii și brutarii procedează la fel ca acum 3 ani

Se pare că pe acest sector nu au fost înregistrate modificări semnificative în ceea ce privește costurile de producție în ultimii 3-4 ani. Chiar și așa însă, prețul pâinii plătit de consumatorul final a crescut semnificativ în tot acest timp.

„Prețul grâului este relativ același ca și anul trecut. Anul acesta am vândut aproape 4 mii de tone de grâu la un preț de 0,65 – 0,7 lei/ kg. În trecut, când am avut prețuri mult mai mici, chiar derizorii, ei tot au scumpit pâinea. În ultimii 3-4 ani a fost stabilitate pe piață. Și impulsurile, cum sunt semințele, îngrășământul, pesticidele – în cazul acestora nu au fost făcute mari modificări în ultimii 3-4 ani”, a explicat Ioan Buimac, administrator al Agralmixt.

Costurile de producție nu s-au majorat semnificativ

Producătorii de pâine susțin că ei nu au majorat prețurile de o perioadă îndelungată. Asta se întâmplă deoarece costurile de producție nu au fost modificate seminificativ în așa fel încât produsul final să fie scumpit înainte de a fi vândut comercianților.

„Prețurile la pâine nu s-au majorat de mult timp în ceea ce privește producătorul. Nu au fost făcute modificări importante în acest sens de o lungă perioadă și nu au fost necesare scumpiri. Costurile de producție au rămas aproape aceleași ca și anul trecut, nici majorările salariale nu ne-au împins să mărim prețul pâinii”, a explicat Ionel Vatamanu din cadrul Țac-Țac SRL.

Cine fixează prețul pâinii de la raft?

Marii agricultori din județul Iași explică faptul că un cultivator de cereale este un mic pion în această industrie, la fel cum este și preparatorul de pâine. Aceștia nu fixează prețul final al produsului, care este stabilit în cele din urmă de marii comercianți.

„Nu cred că fermierul influențează prețul final al pâinii, noi suntem prea mici în acest lanț. Și producătorul propriu-zis, adică brutarul, este doar o parte din această industrie. Din cauza celorlalți care sunt pe traseu s-a scumpit prețul pâinii în magazine. Comercianții sunt cei care au făcut diferența de preț. Mai există și influența altor intermediari, transportatori sau cei cu depozite, dar comerciantul are cuvântul cel mai important când vine vorba de prețul final”, a mai explicat Ioan Buimac, administrator Agralmixt.

Modificarea salariului minim pe economie face schimbări mari

Unul dintre cei mai mari producători de produse de morărit și panificație din zona Moldovei explică faptul că cea mai mare influență a prețului final este dată de salariul minim pe economie. Reprezentanții Panifcom Iași susțin că există o tendință ca la fiecare început de an să fie înregistrate scumpiri semnificative le prețul pâinii, iar asta odată cu modificările salariale.

„Au fost mai ales modificări venite odată cu majorarea salariului minim pe economie. Toți operatorii au fost afectați de aceste măsuri, în special cei cu un număr mare de angajați. Acest lucru a avut și un impact asupra furnizorilor de utilități, care au majorat de asemenea prețurile”, a explicat Cristina Potolincă, director executiv al Panifcom Iași.
Se pare că aceeași tendință de majorare a prețurilor va fi urmată și anul viitor dacă nu vor apărea surprize pe piață.

„Este foarte important dacă contractele sunt semnate la final de an sau nu. De obicei, la fiecare început de an se fac majorări semnificative de preț, asta mai ales în paralel cu modificarea salariului minim pe economie. Încercăm să adaptăm prețul la noile costuri. Cred că vor fi aceleași tendințe și anul viitor”, a mai explicat directorul executiv al Panifcom.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`