Local

Iată cu cât s-au ieftinit alimentele de bază pe rafturile magazinelor din Iași de la 1 august. Strugurii, prunele și cartofii au un preț mult mai scăzut – GALERIE FOTO

Publicat: 11 aug. 2023
_____ Vizualizări 3 Comentarii
Iată cu cât s-au ieftinit alimentele de bază pe rafturile magazinelor din Iași de la 1 august. Strugurii prunele și cartofii au un preț mult mai scăzut - GALERIE FOTO
Iată cu cât s-au ieftinit alimentele de bază de la 1 august

Începând cu data de 1 august 2023, prețul alimentelor de bază a scăzut. Guvernul a publicat, în Monitorul Oficial din 30 iunie 2023, Ordonanța de Urgență pentru plafonarea la 20 la sută, timp de 3 luni, a adaosului comercial la procesatori și la magazine pentru 14 grupe de alimente de bază, fiind prevăzute anumite termene de intrare în vigoare

Consiliul Concurenței explică într-un comunicat de presă faptul că prețurile alimentelor de bază din marile lanțuri comerciale au scăzut cu până la 34 la sută în urma aplicării ordonanței privind plafonarea adaosurilor comerciale. Cea mai mare reducere s-a înregistrat la fructe și legume, unde prețul strugurilor a scăzut cu 34 la sută, cel al prunelor cu 30 la sută, iar cel al cartofilor cu 28,4 la sută.

Prețurile alimentelor de bază de pe rafturile magazinelor au scăzut cu până la 34 la sută

Produsele cărora li s-a aplicat reducerea sunt pâinea albă cu gramaj cuprins între 300 de grame și 500 de grame, fără specialități, lapte de vacă de consum în recipient de un litru, cu grăsime de 15 la sută, cu excepția celui UHT. În același timp, și brânza telemea de vacă la vrac și iaurtul simplu din lapte de vacă cu 3,5 la sută grăsime, având gramaj maxim de 200 de grame, kilogramul de făină albă de grâu „000”, mălaiul la 1 kilogram, ouăle de găină calibrul M, 10 bucăți, zahărul alb tos de 1 kilogram se află pe lista principalelor alimente.

De asemenea, uleiul de floarea-soarelui de 1 litru se regăsește pe aceeași listă ce cuprinde prețuri mai mici, la fel și puiul întreg, tacâmurile de pui, pulpele de pui întregi cu os și aripile de pui, varianta standard. Carnea de porc, pulpa de porc, cu os și fără os, spata de porc au și ele prețuri reduse.

Roșiile, castraveții, fasolea uscată, morcovii, ardeii grași Bianca și ardeii kapia, merele roșii și merele golden, prunele, pepenele roșu, strugurii de masă, cartofii proaspeți albi vrac sunt pe lista de alimente de bază ce au prețuri reduse.

Iată lista de prețuri la alimentele de bază

În urma unei vizite în supermarketul Auchan Iași, reporterii BZI au constatat faptul că o pâine albă cu gramaj cuprins între 300-500 de grame, fără specialități, care înainte de 1 august costa 3 lei și 40 de bani, ajunge la 3 lei, ceea ce înseamnă o ieftinire cu 11 la sută. Ouăle marca Auchan, care costau înainte de plafonare 12 lei și 50 de bani, acum costă 10 lei și 90 de bani, ceea ce înseamnă o scădere cu aproximativ 12 la sută.

Un litru de ulei de floarea-soarelui marca Untdelemn de la Bunica a fost redus cu 16 la sută, de la 11 lei și 89 de bani la 9 lei și 90 de bani. Făina albă „000” și mălaiul marca Boromir au fost și ele reduse cu 18 la sută. Când vine vorba de lactate, brânza telemea marca Monor vrac a fost redusă cu 20 la sută, de la prețul de 52 de lei și 30 de bani kilogramul la 41 de lei și 72 de bani kilogramul, iar un litru de lapte de vacă de consum, grăsime 15 la sută, marca Prodlacta, care costa 5 lei și 56 de bani, acum este la prețul de 4 lei și 90 de bani, ceea ce înseamnă o plafonare de 11 la sută.

„În urma analizei, am remarcat scăderi ale prețurilor ce depășesc 40 la sută în cazul unor produse disponibile în anumite magazine, cum ar fi pepenele, aripile de pui, ceapa și ardeii Kapia, și chiar 50 la sută, dacă vorbim de morcovii, prunele, strugurii și cartofii din anumite lanțuri de retail”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței, în legătură cu plafonarea prețurilor alimentelor de bază.

Comentarii
  • minciuni si abureli; in realitate multe rafturi sunt goale din lipsa produselor care trebuiau a fi ieftinite. iar produsele scumpe zac pe rafturi.

  • S-a ieftinit o pwla
    E primul an in care preturile la piata sunt mai mici ca la hipermarket
    Si cea mai tare faza e ca , la magazinele de cartier gasesti ardei la 2,5 lei !!!!!, rosii la 2 lei !!!

  • S-a ieftinit un căcat, la Kaufland nimic nu-i ieftin,unde trebuie să fie produsului ieftinit e gol raftul.
    Uleiul e 6 lei și ceva exact ca înainte.
    Doar uleiul la 5 litri era 22 de lei că-i din Ucraina.
    Restul, carnea de pui și altele e la fel

Adauga un comentariu