O glazură de cacao cu unt se prepara foarte simplu și ne poate duce cu gândul direct la copilărie, când o preparau bunicii sau părinții.
Aceasta este mai densă, cu un gust mai accentuat de cacao și mult mai colorată față de alte tipuri cu ciocolată și frișcă lichidă.
Rețeta pentru o glazură de cacao cu unt
Pentru această rețetă vei avea nevoie de 50 grame de pudră de cacao de bună calitate, de 50 grame de unt cu cel puțin 80% grăsime, de 140 grame de zahăr, de 1 linguriță de esență de vanilie sau de rom, de jumătate de pliculeț de gelatină și de 200 ml de lapte.
Începe prin a pune gelatina în apă la hidratat, atât cât să fie acoperită. Pune pudra de cacao în sită și pune-o într-o cratiță. Adaugă acum zahărul și amestecă-l foarte bine cu cacaua, apoi pune și laptele rece, treptat, amestecând energic până la omogenizare.
Cratița se pune pe foc mediu și se lasă la fiert compoziția, amestecând continuu, astfel încât să devină compactă. Adaugă apoi esența aleasă și untul și omogenizează compoziția foarte bine. Diluează acum pe baie de aburi gelatina hidratată și adaug-o fierbinte peste glazura făcută. Omogenizează totul foarte bine, apoi las-o la răcit pentru câteva minute.
După câteva minute, o poți întinde peste orice desert pe care l-ai preparat sau pe torturi. Poți alege să nu pui gelatină, însă îi va oferi glazurii mai multă stabilitate. Poți face un tort delicios de ciocolată, acoperit cu această glazură.
Dacă vrei să prepari o variantă de post, înlocuiește laptele cu apa, iar untul cu uleiul.
Alte variante delicioase, ce merită încercate
Pentru a prepara o glazură pe bază de lapte condensat, vei avea nevoie de 12 lingurițe de lapte condensat, de 12 lingurițe de unt moale și de 9 lingurițe de cacao. Începe prin a topi untul la foc mic, apoi adaugă pudra de cacao și amestecă până la omogenizare. Adaugă apoi laptele condesat și lasă totul pe foc până când ajunge la fierbere. Oprește focul și răcește glazura pentru câteva minute, apoi o poți utiliza.
Dacă vrei o variantă în care să folosești smântână, vei avea nevoie de 6 lingurițe de cacao, de 6 lingurițe de smântână și de 6 lingurițe de zahăr. Începe prin a amesteca toate ingredientele până la omogenizare, direct din vasul în care va fierbe glazura. Pune apoi vasul pe foc și amestecă până când să în clocot, apoi se răcește puțin și se poate utiliza.
Aceste variante sunt ideale pentru foarte multe prăjituri de casă, precum torturi, gogoși, eclere, negrese sau ca și topping pentru deserturi, precum salata de fructe.
Important de menționat este că trebuie folosită o cacao de calitate mare, iar untul să fie cu multă grăsime, astfel încât să nu se taie. Gustul glazurei depinde în mare măsură de calitatea acestora.
O glazură de cacao cu unt este foarte versatilă și delicioasă, fiind ideală pentru un număr foarte mare de deserturi de casă.