Una dintre cele mai întâlnite probleme ale cutivatorilor de tomate o reprezintă musculița neagră de la roșii, ce este un dăunător comun în grădini și în sere.
Acești dăunători se hrânesc cu seva plantelor, slăbindu-le și se înmulțesc rapid, putând să distrugă recolta.
Ce trebuie să știi despre musculița neagră de la roșii
Aceste musculițe sunt formele aripate ale afidelor, care sunt foarte frecvent întâlnite la plante, mai ales în ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice. Acestea pot fi observate în sere sau în grădini, iar cele mai întâlnite specii sunt păduchele roz-verde, care atacă roșiile, cartoful, salata, varza și vinetele, păduchele verde al castraveților, care atacă peste 700 de specii și păduchele verde, ce atacă multe specii, mai ales tomatele.
Acestea pot fi întâlnite sub două forme, fără aripi, de culoare verde și formele înaripate, care sunt numite „musculițe negre”, despre care și vorbim. Înaripatele au aproximativ 1,5-2 mm lungime, capul, toracele și partea superioară a corpului neagră, iar abdomenul este verde.
Nu putem să generalizăm ciclul de viață a tuturor afidelor din cauza faptului că au obiceiuri diverse de viață, ce pot varia de la o gazdă la mai multe gazde, iar una dintre caracteristicile sale unice ce le diferențiază este faptul că au capacitatea de a da naștere larvelor vii. Acestea hibernează pe o gazdă perenă sub formă de ouă, iar primăvara ouăle eclozează și migrează pe gazda lor de vară până când devine disponibilă, apoi se pot reproduce fără împereche și să dea naștere larvelor.
Afidele colonizează plata în totalitate, însă ele preferă vârfurile, iar atacul are loc în mai-iunie, când înțeapă și sug seva plantelor.
Cum poți scăpa de ele
Există multe specii de prădători naturali care sunt de ajutor în combaterea afidelor, în cazul în care populația este suficientă. Prădătorii adulți și larvele de buburuze, de exemplu larvele de Chrysopa, de muște sirfide și alte specii de viespi parazite ajută mult la reducerea afidelor.
Capacitatea de reproducere a afidelor depăsește de multe ori efectele controlului natural în primăvară, atunci când temperaturile scăzute împiedică dezvoltarea dușmanilor lor naturali. Cu toate acestea, se pot achiziționa viespi parazite sau alți prădători pentru spațiile pe care vrei să le protejezi de la firme specializate.
De asemenea, ploile puternice ajută la dezlipirea afidelor de pe plantă, iar în perioade cu umiditatea mai ridicată, bolile fungice le pot reduce semnificativ, astfel, se poate opta pentru începărtarea lor cu un jet puternic de apă.
În spațiile protejate se poate opta pentru instalarea plaselor antiinsecte, utilizarea capcanelor lipicioase de tip bandă pentru monitorizare și evitarea fertilizării excesive cu azor, deoarece favorizează creșterea la boli. Pentru combaterea lor, se pot utiliza și câteva substanțe active omologate, precum Azadiractina A, ce previne răspândirea lor, Deltamatrin, ce este eficient în controlul lor, Flupiradifuron, Piretrin, săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20 și Sulfoxaflor, ce este eficient în controlul diferitelor specii de afide, însă toate trebuie folosite conform instrucțiunilor.
Musculița neagră de la roșii, și nu numai, reprezintă o problemă semnificativă, ce poate fi rezolvată în timp prin respectarea pașilor menționați.