Prima pagină » Informații utile » Iată cum poți scăpa de musculița neagră de la roșii și ce trebuie să știi despre aceasta

Iată cum poți scăpa de musculița neagră de la roșii și ce trebuie să știi despre aceasta

12 mart. 2025, 10:39,
în Informații utile

Una dintre cele mai întâlnite probleme ale cutivatorilor de tomate o reprezintă musculița neagră de la roșii, ce este un dăunător comun în grădini și în sere.

Acești dăunători se hrânesc cu seva plantelor, slăbindu-le și se înmulțesc rapid, putând să distrugă recolta.

Ce trebuie să știi despre musculița neagră de la roșii

Aceste musculițe sunt formele aripate ale afidelor, care sunt foarte frecvent întâlnite la plante, mai ales în ultimii ani, din cauza schimbărilor climatice. Acestea pot fi observate în sere sau în grădini, iar cele mai întâlnite specii sunt păduchele roz-verde, care atacă roșiile, cartoful, salata, varza și vinetele, păduchele verde al castraveților, care atacă peste 700 de specii și păduchele verde, ce atacă multe specii, mai ales tomatele.

Acestea pot fi întâlnite sub două forme, fără aripi, de culoare verde și formele înaripate, care sunt numite „musculițe negre”, despre care și vorbim. Înaripatele au aproximativ 1,5-2 mm lungime, capul, toracele și partea superioară a corpului neagră, iar abdomenul este verde.

Nu putem să generalizăm ciclul de viață a tuturor afidelor din cauza faptului că au obiceiuri diverse de viață, ce pot varia de la o gazdă la mai multe gazde, iar una dintre caracteristicile sale unice ce le diferențiază este faptul că au capacitatea de a da naștere larvelor vii. Acestea hibernează pe o gazdă perenă sub formă de ouă, iar primăvara ouăle eclozează și migrează pe gazda lor de vară până când devine disponibilă, apoi se pot reproduce fără împereche și să dea naștere larvelor.

Afidele colonizează plata în totalitate, însă ele preferă vârfurile, iar atacul are loc în mai-iunie, când înțeapă și sug seva plantelor.

Cum poți scăpa de ele

Există multe specii de prădători naturali care sunt de ajutor în combaterea afidelor, în cazul în care populația este suficientă. Prădătorii adulți și larvele de buburuze, de exemplu larvele de Chrysopa, de muște sirfide și alte specii de viespi parazite ajută mult la reducerea afidelor.

Capacitatea de reproducere a afidelor depăsește de multe ori efectele controlului natural în primăvară, atunci când temperaturile scăzute împiedică dezvoltarea dușmanilor lor naturali. Cu toate acestea, se pot achiziționa viespi parazite sau alți prădători pentru spațiile pe care vrei să le protejezi de la firme specializate.

De asemenea, ploile puternice ajută la dezlipirea afidelor de pe plantă, iar în perioade cu umiditatea mai ridicată, bolile fungice le pot reduce semnificativ, astfel, se poate opta pentru începărtarea lor cu un jet puternic de apă.

În spațiile protejate se poate opta pentru instalarea plaselor antiinsecte, utilizarea capcanelor lipicioase de tip bandă pentru monitorizare și evitarea fertilizării excesive cu azor, deoarece favorizează creșterea la boli. Pentru combaterea lor, se pot utiliza și câteva substanțe active omologate, precum Azadiractina A, ce previne răspândirea lor, Deltamatrin, ce este eficient în controlul lor, Flupiradifuron, Piretrin, săruri de potasiu ai acizilor grași C7-C20 și Sulfoxaflor, ce este eficient în controlul diferitelor specii de afide, însă toate trebuie folosite conform instrucțiunilor.

Musculița neagră de la roșii, și nu numai, reprezintă o problemă semnificativă, ce poate fi rezolvată în timp prin respectarea pașilor menționați.

Bugetul.ro
Tăcutul patron de la Arabesque, marele magazin de materiale de construcții din România. Afacerile l-au transformat într-unul dintre cei mai bogați oameni din Galați
redactia.ro
Dana Budeanu i-a distrus pe Călin și Cristela Georgescu. "V-ați folosit de Biserică ca ultimele scursuri"
Bugetul.ro
Județele groazei din România. Oamenii rămân pe drumuri din cauza concedierilor masive făcute de companiile care funcționează în aceste zone ale țării
a1.ro
O femeie și-a comandat o geantă de pe un site preferat de români. A rămas mască atunci când a deschis punga adusă de curier
Playtech.ro
Andra, reacţie cumplită la tv când a văzut cine a apărut pe scenă. Nu s-a putut abţine şi a...
observatornews.ro
Cei doi frați din Bistrița, găsiți la 50 m de casă. S-au ascuns toată noaptea sub o căpiță de fân și au văzut că sunt căutați, dar n-au ieșit de frică
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Evz.ro
Fenomen meteo nemaiîntâlnit în București. Se întâmplă în câteva ore
realitatea.net
Nu răspunde niciodată la numerele de telefon care încep cu aceste cifre. Sunt folosite de escroci pentru a mai da o lovitură
SportpeSurse
Gică Hagi, făcut praf în direct după ce a fost decorat de președintele interimar Ilie Bolojan: „Regele blaturilor fotbalului românesc”
Playtech.ro
Zodiile care au de suferit din cauza echinocţiului de primăvară. Trec prin Iad până pe 20 martie
Dailybusiness.ro
Sute de angajați din școlile de stat, concediați în urma unei ordonanțe. Decizia se aplică și medicilor
RomaniaTV
S-au aflat PRIMELE echipe eliminate la Asia Express! Înainte să plece se lăudau că vor câștiga competiția. Cine a rămas în cursă!
stiriromania.ro
La 57 de ani, Carmen a devenit cea mai în vârstă mamă de gemeni din România. Partenerul, cu 22 de ani mai tânăr
RomaniaTV
Iarna se întoarce, un ciclon va aduce ninsori! Elena Mateescu, ANM: Trecem de la 30 de grade C, la temperaturi negative!
redactia.ro
Povestea lui Răzvan Arnăut, jandarmul împușcat mortal de un coleg. Tânărul a reprezentat România în competițiile europene de sport
ego.ro
Vedeta PRO TV regretă relația cu postul! Dezvăluiri neașteptate! EXCLUSIV

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
15 martie 2025
15 martie 2025