Cozonacul cu mac a rămas unul dintre cele mai iubite deserturi de casă, mai ales pentru cei care preferă o variantă mai ușoară decât cea cu nucă. Nu e greu de făcut, dar are nevoie de puțină răbdare: un aluat bine frământat, timp să crească frumos și o umplutură de mac măcinat cu lapte și vanilie. Rezultatul e un cozonac moale, care se rupe în foi fine și are un gust curat, de casă.
Cozonacul este nelipsit de masa românilor la fiecare sărbătoare. Fie că este cozonac cu mac, cu nucă și cacao ori cu rahat, acest desert este specific pentru Paște și Crăciun în România. În funcție de zonă, cozonacii pot să difere, de la umplutură, la formă sau chiar la metoda de preparare.
Iată cum să faci cel mai bun cozonac cu mac
Trebuie să știi că orice aluat de cozonac are nevoie ca ingredientele să fie ținute la temperatura camerei. Bucătăria în care faci cozonacul trebuie să fie caldă, fără curenți de aer. Așa că va trebui să îți scoți din frigider toate ingredientele de care ai nevoie pentru a face cozonac și să le lași în bucătărie pentru măcar 2-3 ore, cât să ajungă la temperatura camerei.
Ca să faci căldură în bucătărie, poți să încingi cuptorul la 160 de grade, astfel încât ingredientele să fie perfecte atunci când le combini, pentru rezultate incredibile. Apoi, ai grijă să folosești produse de înaltă calitate. Cel mai bine ar fi dacă ai ouă de țară sau lapte proaspăt, nepasteurizat. Untul trebuie să fie și el gras și ar fi ideal să fie nesărat și neprocesat.
Dacă nu poți găsi ingrediente de țară, apelează la cele din comerț însă ai grijă să fie cu cel mai mare procent de grăsime. Asta va face cozonacul pufos și se va rupe în fâșii. În ceea ce privește lichidele, adică laptele și untul topit, ai grijă să fie călduțe, nu fierte, pentru că ele vor dezactiva drojdia și cozonacul nu va mai crește.
Pentru aluat vei avea nevoie de 500 g făină tip 000; 30 g drojdie proaspătă sau 10 g drojdie uscată; 30 g zahăr pudră; 200 ml lapte gras; 25 ml lichior aromat; 1 ou; 2 gălbenușuri; sare; coajă de lămâie și portocală; 150 g unt.
Pentru umplutură: 400 g mac; 150 ml lapte gras: 2-3 albușuri; 80 g zahăr pudră și 1 praf de sare, iar pentru decor de 1 gălbenuș și zahăr brun.
Mod de preparare
Pentru început, fă maiaua din drojdia frecată cu zahăr, până devine un amestec lichid. Adaugă cam 50 ml de lapte călduț și amestecă din nou. Lasă deoparte pentru 10 minute până drojdia se activează și deasupra se formează bule.
Ia un castron mare și adaugă făina cernută. În alt castron, bate oul cu cele 2 gălbenușuri, esențele, sarea și zahărul. Adaugă restul de lapte călduț. Pune toată compoziția în bolul cu făina și adaugă și coaja de portocale și lămâie.
Frământa aluatul cam 30 de minute sau până se dezlipește de pe mâini. Acum, adaugă treptat untul topit până aluatul începe să se facă fâșii. Mai frământă puțin, apoi pune aluatul într-un castron uns cu ulei și acoperă-l. Lasă-la crescut o oră într-un loc călduț.
Pentru umplutură, mixează foarte bine albușurile cu zahărul și sarea. Apoi, pune laptele și zahărul pe foc și amestecă până se topește tot zahărul. Adaugă macul și amestecă bine până ce obții o umplutură omogen.
Apoi, lasă la răcit și adaugă treptat albușul de ou bătut bine. Poți adăuga și esențe sau lichior. Omogenizează totul și lasă la răcit.
Cum formezi cozonacii
După ce aluatul a crescut, împarte-l în patru bucăți egale. Poți face asta cu aproximație sau poți cântări cele patru bucăți. Pregătește-ți cele două tăvi de cozonac și tapetează-le cu făină și ulei sau cu foaie de copt.
După ce ai împărțit aluatul în patru părți egale, ia câte o bucată și întinde-o bine pe masa de lucru pe care ai pus puțin ulei. Încearcă să nu întinzi aluatul foarte mult pentru că va fi prea subțire și va ieși umplutura prin el.
Pune un sfert din umplutură apoi rulează și strânge binele capetele. Când ai format două astfel de rulouri, împletește-le între ele strângând marginile ca să nu iasă umplutura, apoi transferă-i în tăvile de copt. Unge-i cu gălbenușul bătut bine și presară zahăr brun deasupra.
Cuptorul trebuie să fie bine încins la 170 de grade. Pune-i într-o tavă și setează cuptorul 180 de grade pentru primele 20-30 de minute. Dacă s-au rumenit prea tare în prima jumătate de oră, poți să îi acoperi cu foaie de copt și poți reduce temperatura la 160 de grade. Astfel, vei obține cel mai bun cozonac cu mac.