O senzație de gâdilat în gât și tuse seacă pot fi destul de deranjante, mai ales pentru că nu le poți controla sau ameliora imediat, cu ușurință. Cauzele mâncărimii în gât sunt numeroase, iar tratamentul este variat și strâns legat de acestea. Așadar, înainte de a alege remediul potrivit, trebuie descoperită cauza exactă a mâncărimii în gât.
Durerea în gât este o senzație neplăcută pe care toată lumea a experimentat-o cel puțin o dată. Se simte ca și cum ar exista un corp străin în partea din spate a gurii, între limbă și gât, și poate provoca senzații care variază de la gâdilituri la mâncărimi, tuse, dificultăți de înghițire și furnicături intese.
Iată din ce cauză apare o senzație de gâdilat în gât și tuse seacă
Senzația de gât uscat, iritat apare atunci când gâtul este roșu, inflamat, cu disconfort moderat sau cu durere accentuată la înghițit sau la vorbit. Cele mai multe cauze care determină aceste senzații sunt infecțiile respiratorii virale sau bacteriene.
De asemenea, aceste simptome pot fi determinate de fumat, poluare, alergii, respirație orală în timpul somnului, refluxul faringolaringian sau afectarea sinusurilor. Mâncărimea în gât poate avea multiple cauze, cele mai frecvente fiind:
Rinita alergică, cunoscută și sub numele de febra fânului, este una dintre cele mai frecvente cauze pentru senzația de gâdilat în gât. Factorii declanșatori cei mai frecvenți sunt polenul, praful, iritanții, cum ar fi fumul de țigară sau alte substanțe puternice din mediul înconjurător.
De asemenea, alergia la diverse mâncăruri poate provoca mâncărimi în gât. Aceasta apare atunci când corpul reacționează la anumite alimente ca și cum acestea ar fi nocive. Alergia se declanșează, de cele mai multe ori, la doar câteva minute după ce ai consumat alimentele cu potențial alergen.
Amigdalita debutează, de cele mai multe ori, cu o senzație de gâdilat în gât, apoi avansează la durerea în gât severă. La fel și virusurile gripale. Deseori, răceala sau gripa debutează cu mâncărime în gât, continuând cu febră, disconfort toracic și slăbiciune musculară.
Deshidratarea are loc atunci când corpul consumă mai multă apă decât primește. Deși puține persoane se gândesc să dea vina pe deshidratare, aceasta este destul de frecvent întâlnită în cazurile de mâncărime în gât. Lipsa unei cantități suficiente de apă în corp poate provoca senzația de gură uscată și mâncărime în gât. Înainte să te grăbești să încerci diferite tratamente, asigură-te că bei suficientă apă, mai ales în sezonul cald.
Remedii naturale împotriva mâncărimii în gât
Remediile pentru mâncărime în gât variază în funcție de cauza declanșatoare. Totuși, până la vizita medicală și diagnosticare, există câteva remedii care ar putea ajuta. Mierea, de exemlu, ameliorează mâncărimile în gât și are efect antibacterian. Un alt remediu este gargara cu apă sărată, care elimină imediat disconfortul și previne reapariția simptomelor neplăcute.
Dacă mâncărimea în gât este însoțită de tuse și disconfort la înghițire, poți încerca siropurile de tuse. De asemenea, un ceai fierbinte cu lămâie și miere te ajută să scapi de astfel de simptome. Nu există contraindicații, deci poți consuma liniștită atât cât ai nevoie, până când observi îmbunătățiri.
De obicei, senzația de gâdilat în gât apare în tusea seacă. Fiind o tuse uscată, aceasta nu produce mucus sau flegmă și irită gâtul. Tusea seacă poate fi provocată de mai multe cauze, iar tratamentul său depinde de ce anume a provocat-o. Dacă gâtul este uscat din cauza deshidratării, consumul de apă ar putea remedia imediat problema.
Dacă tusea seacă este cauzată de o infecție respiratorie (răceală. gripă), poți apela la anumite tratamente naturiste care pot calma și ameliora iritația gâtului. Este important de știut că tusea seacă poate persista încă 2-3 săptămâni după ce au trecut celelalte simptome de răceală sau gripă. Dacă ai o durere puternică în piept atunci când tușești și dacă această senzație de gâdilat în gât și tuse seacă durează mai mult de 10 zile, nu se ameliorează sau se agravează, ar trebui să consulți medicul.