Prima pagină » Sanatate » Iată simptomele care arată că ai glicemie mică și ce poți face pentru a preveni pe viitor astfel de probleme!

Iată simptomele care arată că ai glicemie mică și ce poți face pentru a preveni pe viitor astfel de probleme!

29 oct. 2024, 08:35,
Redacția BZI în Sanatate

Atunci când cantitatea de zahăr din sânge este scăzută, adică ai glicemia mică, organismul tău te anunță prin diferite simptome. În general, cauza principală a hipoglicemiei este o alimentație necorespunzătoare, care conține mult prea puțini carbohidrați.

Glicemia mică sau hipoglicemia presupune un nivel al zahărului din sânge sub valorile normale. În majoritatea cazurilor, afectează persoanele care suferă de diabet, în special dacă tratamentul pe care îl urmează implică administrarea de insulină. Un nivel scăzut de glucoză poate deveni sever dacă nu este tratat cât mai curând.

Iată simptomele care arată că ai glicemie mică

Prin hipoglicemie se înțelege scăderea bruscă a glicemiei sub valoarea de 70 mg/dl, astfel încât organismul, în special creierul, va fi privat de „combustibilul” necesar unei bune funcționări, ceea ce va crește riscul de comă.

Cauza frecventă de hipoglicemie este administrarea unor doze prea mari de insulă sau medicamente antidiabetice, dar poate avea drept cauze și afecțiuni precum pancreatită, insuficiență hepatică și renală sau afectarea altor organe.

Simptomele pot fi ușoare, medii sau variate. Aceste simptome sunt percepute diferit de la o persoană la alta, în funcție de valoarea glicemiei. Hipoglicemiile pot fi ușoare, cu valori cuprinse între 60 – 65 mg/dl; medii, sub 50 mg/dl; severe, sub 30 mg/dl, acestea pun cel mai mult în pericol viața.

Scăderea drastică a glicemiei va induce o stare marcată de confuzie cu dezorientarea temporo-spațială, convulsii, pierderea conștiinței sau char comă, care, netratată, poate duce la deces.

Simptomele cele mai frecvente sunt tremurături ale extremităților, nervozitate și anxietate, iritabilitate și nerăbdare, confuzie cu stare de delir, ritm cardiac accelerat, amețeală, oboseală, somnolență, vedere încețoșată, foame excesivă cu stări de greață, furnicături sau amorțeli ale limbii sau buzelor, lipsa coordonării mișcărilor voluntare, spasme musculare.

Dacă suspectezi că ai glicemia scăzută, este esențial să acționezi rapid pentru a evita complicații, de aceea, trebuie să verifici glicemia și să consumi carbohidrați rapid absorbați.

Astfel că bea o cană mică de suc de fructe naturale, mănâncă 4 – 6 bomboane sau jeleuri, consumă 1 – 2 lingurițe de miere sau sirop de porumb, utilizează tablete sau gel de glucoză.

Tipuri de hipoglicemie

Există tipuri diferite de hipoglicemie și, prin urmare, opțiuni diferite de tratament. În ceea ce privește hipoglicemia fără simptome, ei bine, în mod normal, o persoană va simți simptomele și semnalele de alarmă atunci când are glicemia mică, de exemplu, tremurături și transpirație, cauzate de secreția hormonilor de stres. Chiar și așa, există persoane care se confruntă cu hipoglicemia fără simptome, adică o formă fără manifestări.

Hipoglicemia severă este definită de specialiști ca un nivel extrem de scăzut al glucozei în sânge, care necesită asistență din partea altei persoane, care să ajute pacientul să ia tratamentul.

Poate exista și o hipoglicemie ușoară care pot fi diferite de la o persoană la alta, în funcție de cât de mult scade concentrația glucozei în sânge. De exemplu, dacă în cazul hipoglicemiei severe, persoana poate leșina și își poate pierde conștiința, are crize și poate chiar să intre în comă, există și o formă de glicemie mică ușoară. Pacientul poate în acest caz să simtă că îi este foame sau să simtă nevoia să vomite.

În funcție de momentul în care se instalează, există hipoglicemie tardivă după masă, numită în unele cazuri și hipoglicemie postprandială, adică hipoglicemie reactivă. Aceasta apare chiar și la 3 sau 4 ore după masă principală, după ce persoana a ingerat alimente. Simptomele la o glicemie mică sunt diverse, existând și mai multe tipuri de hipoglicemie, fiecare manifestându-se diferit.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
09 noiembrie 2024
09 noiembrie 2024