Stiri si curiozitati

Icoane făcătoare de minuni: Legenda Maicii Domnului, pictate la Iași

Publicat: 26 ian. 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Icoane făcătoare de minuni Legenda Maicii Domnului pictate la Iași
Românii reprezintă un popor foarte credincios

Românii reprezintă un popor foarte credincios. Din acest motiv, am auzit foarte des de icoane făcătoare de minuni, atât de la noi din țară, cât și din străinătate. Se spune că acestea au trecut prin foc sau că au vindecat bolnavi. Unele icoane chiar au plâns sau au clipit în fața oamenilor veniți să se roage.

Cele mai des întâlnite icoane făcătoare de minuni sunt, de obicei, cele care o ilustrează pe Maica Domnului, Născătoarea de Dumnezeu.

icoana maicii domnului
Cele mai des întâlnite icoane făcătoare de minuni sunt, de obicei, cele care o ilustrează pe Maica Domnului.

Icoana Maicii Domnului de la Kazan

Această icoană este una dintre cele mai cunoscute icoane făcătoare de minuni de pe teritoriul Rusiei. Mulți oameni au mers să i se închine, și nu numai oamenii de rând. Chiar și cei mai de seama oameni ai Rusiei, precum împărații, mergeau să vadă Icoana Maicii Domnului de la Kazan.

Cetatea Kazan a fost lovită de o arșiță puternică care a dus la secetă. Icoana a fost descoperită în anul 1579, de o fetiță de nouă ani care a visat cum Maica Domnului i-a cerut să-i dezgroape icoana. Aceasta se afla chiar sub casa arsă a familiei fetei, iar după descoperire a fost mutată într-o mănăstire. Se spune că după toate aceste întâmplări, creștinismul ortodox a reușit în sfârșit să ia amploare pe teritoriul unde credința musulmană era impusă.

Icoana Maicii Domnului de la Kazan veghează asupra copiilor atunci când dorm, iar oamenii credincioși cred că acesta este motivul pentru care a apărut în visul unei fetițe. Mulți oamenii s-au rugat la această icoană atunci când aveau nevoie de îndrumare și ocrotire.

Din păcate, această icoana a fost furată din locul său original și de atunci nu a mai fost găsită. Există doar copii ale acesteia.

icoana maicii domnului de la stomac
Mulți oamenii s-au rugat la această icoană atunci când aveau nevoie de îndrumare și ocrotire.

Icoane făcătoare de minuni din România: Icoana Prodromita

Avem icoane care sunt cunoscute pentru minunile întemeiate, chiar și pe teritoriul României. Icoana Maicii Domnului Prodromita este una dintre ele. Aceasta a fost pictată la Iași, în anul 1863, de către un zugrav talentat pe nume Iordache Nicolau.

Legenda spune că atunci când zugravul a fost rugat să picteze această icoană, acesta și-a pierdut talentul. Zile la rând a încercat să repare ceea ce pictase, însă nu reușea.

icoana maicii domnului
Legenda spune că atunci când zugravul a fost rugat să picteze această icoană, acesta și-a pierdut talentul

Părintele Nifon și Părintele Nectarie Ieroschimonahul au venit personal la Iași, unde și-au petrecut mult timp în căutarea celui mai priceput zugrav, așa că cei doi nu-și pierduseră încă încrederea în puterile artistului. Cei doi s-au rugat pentru el și i-au oferit cuvinte de încurajare. Deși acesta era descurajat, a rostit o rugăciune către Dumnezeu și Maica Domnului, iar a doua zi și-a încercat iarăși norocul. Zugravul Nicolau a descoperit icoana deja pictată în cel mai minunat mod posibil. Se zice că Icoana Maicii Domnului Prodromita nu prezintă urme de pensulă, de aceea este deosebită.

Aceasta este cinstită în ziua de 12 iulie, la București. Din păcate, icoana originală a fost dusă imediat pe Muntele Athos, iar în capitală a rămas doar o simplă copie.

Peste tot în lume există icoane făcătoare de minuni, cunoscute și admirate de credincioși. Chiar și în România am avut multe astfel de cazuri care atrag oamenii cu credință, dar și pe cei pur și simplu curioși.

icoana maicii domnului
Peste tot în lume există icoane făcătoare de minuni, cunoscute și admirate de credincioși.

Sfântul Anton

Adauga un comentariu