Actualitate

Ies la iveală amănunte incendiare despre cursa care a cutremurat Aeroportul Iaşi. Adevărul crunt despre avioanele Blue Air

Publicat: 10 oct. 2019
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ies la iveală amănunte incendiare despre cursa care a cutremurat Aeroportul Iaşi. Adevărul crunt despre avioanele Blue Air

@ Aeroportul Internaţional Iaşi a fost la un pas de un dezastru de proporţii @ O cursă a companiei Blue Air a dat serioase bătăi de cap după ce a fost la un pas să rateze aterizarea pe pista aerogării ieşene @ Avionul cu probleme are o vechime de peste două decenii @ Compania aeriană are mai multe probleme cu aerogara ieşeană

Situaţie de coşmar petrecută pe Aeroportul Internaţional Iaşi. O aeronavă a companiei Blue Air care venea de la Munchen a întâmpinat probleme la trenul de aterizare, piloţii fiind nevoiţi să facă mai multe manevre deasupra aerogării ieşene pentru a putea ateriza în siguranţă.

Cursa Boeing 737- 85R efectuată de compania Blue Air a avut probleme la un senzor, ceea ce a îngreunat aterizarea în condiţii normale a aeronavei. Avionul cu 120 de oameni la bord s-a învârtit deasupra oraşului o vreme, până când lucrurile au reintrat în normal, iar aeronava a reuşit să revină cu bine la sol.

La aerogară au ajuns forţe impresionante ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, dar şi echipaje medicale şi de poliţie. Din fericire, nimeni nu a avut nevoie de îngrijiri medicale.

„Un senzor de la aeronavă a arătat că sunt probleme la roata din faţă, la trenul de aterizare. Piloţii au făcut o simulare de aterizare pentru a vedea dacă sunt probleme, trenul de aterizare a reacţionat la comenzi, iar pe urmă s-a făcut aterizarea în condiţii de siguranţă. Pentru că exista posibilitatea ca acel tren de aterizare să nu funcţioneze corespunzător, conform procedurilor pentru astfel de situaţii, s-a format dispozitivul pentru cazuri de urgenţă, la faţa locului intervenind toate forţele atât din aeroport, cât şi din afara acestuia. Precizez că aterizarea s-a desfăşurat în condiţii de siguranţă şi în conformitate cu procedurile în vigoare. Toţi cei 112 pasageri şi-au păstrat calmul, iar imediat după aterizare a fost declanşată procedura de inspecţie a aeronavei”, a menţionat Cătălin Bulgariu, directorul Aeroportului Internaţional Iaşi.

Vechime de peste două decenii

Aeronava care a creat emoţii celor peste o sută de pasageri are o vechime de peste două decenii. Avionul de tip Boeing 737+800 se numără printre cele mai vechi din flota companiei. Aeronava are aproape 21 de ani vechime şi a fost produsă de o companie americană. În 1999 a fost folosită de compania indiană Jet Airways, după care în anul 2009 a intrat în serviciul companiei americane Aircastle.

Tot în anul 2009 a fost preluată de compania rusească Orenair. Din luna mai 2015 a intrat în serviciul Blue Air, pentru scurt timp însă, pentru că în aprilie 2016 a operat pentru compania olandeză TUI Airlines. În iunie acelaşi an a revenit la Blue Air, de unde operează zboruri şi în prezent. Este sau nu o aeronavă sigură? Specialiştii au arătat că ieşenii nu ar avea de ce să se îngrijoreze, mai ales în condiţiile în care aeronava a rulat imediat alte zboruri după incidentul de marţi noapte de la Iaşi.

„Avioanele sunt într-o permanentă mentenanţă. La un anumit număr de ore se schimbă motoarele, se verifică absolut tot. Desigur, carcasele avioanelor au şi ele un termen limită. În timpul zborului se mai pot întâmpla şi anomalii, trebuie să acceptăm şi astfel de situaţii. Fiecare companie are o politică anume, aeronava consumă cât consumă şi, la un moment dat, trebuie înlocuită”, a arătat un specialist din domeniul aviaţiei.

După problemele tehnice apărute la Iaşi, compania a rulat cursa imediat pentru Londra. La două ore distanţă de la aterizarea pe pista de la Iaşi, cursa a decolat către Londra. Aceeaşi cursă a revenit ieri de la Londra la Iaşi.

Probleme mari la Iaşi

Compania aeriană are însă mai multe probleme cu cei de la Iaşi. Compania mai are de plătit unele datorii către aerogara ieşeană, bani ce reprezintă taxe şi care se ridică la câteva sute de mii de euro. Surse din cadrul aerogării au arătat cum compania a cerut chiar să beneficieze de anumite reduceri fiscale la Iaşi, lucru pe care cei de la aeroport nu l-au acceptat, la mijloc fiind şi datoriile respective. Cei de la Blue Air au venit la Consiliul Judeţean pentru a tranşa lucrurile şi au ameninţat chiar că se vor retrage de la Iaşi. Cu toate acestea, conducerea instituţiei judeţene a arătat că situaţia este cu totul alta.

„La ora actuală nu au datorii. La primăvară vor deschide şi alte rute noi, prin aprilie, mai. S-au găsit soluţii, au plătit tot creditul”, a spus Maricel Popa, preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi.

Adauga un comentariu