Economic Local

Ieșenii au posibilitatea să cumpere noi titluri de stat! Dobânzile ajung la 3,75 la sută

Publicat: 25 dec. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii au posibilitatea să cumpere noi titluri de stat Dobânzile ajung la 375 la sută
Ieșenii sunt invitați să cumpere titluri de stat

Începând cu anul 2021, ieșenii au posibilitatea de a cumpăra titluri de stat prin intermediul Programului Tezaur. Dobânzile au scăzut față de programul din vară. Dobânda maximă este de 3,75 la sută, la o maturitate a titlului de 5 ani

Ministerul Finanțelor Publice anunță noi emisiuni de titluri de stat în cadrul Programului Tezaur. Ieșenii pot achiziționa titlurile de la Trezorerie (4 – 27 ianuarie) și de la oficiile poștale (4 – 26 ianuarie) care aparțin de Compania Națională Poșta Română.

„Titlurile de stat sunt în formă dematerializată și au valoare nominală de 1 leu. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpara în avans. Un investitor poate efectua una sau mai multe subscrieri în cadrul unei emisiuni. Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere”, transmit reprezentanții Direcției Generale Regionale a Finanțelor Publice (DGRFP) Iași.

În caz de deces, titlurile de stat ajung în posesia moștenitorilor. Titlurile au o maturitate de 1, 3 și 5 ani cu dobânzi de 3,2 la sută, 3,5 la sută și 3,75 la sută.

În vara anului 2020, ieșenii au cumpărat titluri de stat în valoare de 2,5 milioane de lei

La nivelul județului Iași, Programul Tezaur a avut succes. Sute de persoane fizice au cumpărat titluri de stat prin oficiile poștale, dar și Trezoreria Finanțelor ieșene. La nivelul Trezoreriei s-au înregistrat încasări de 20,1 milioane lei, în timp ce Poșta Română a raportat la Iași încasări de 2,5 milioane lei. În total, este vorba despre 22,6 milioane lei, adică 4,7 milioane de euro. Datele sunt disponibile pentru perioada 1.07.2020 – 31.07.2020, cât a durat sesiunea de emisiune a titlurilor de stat. Ieșenii care au împrumutat Statul Român vor primi dobânzi pentru titlurile achiziționate. Spre exemplu, emisiunea de titluri de stat cu scadența la 1 an, dobânda a fost stabilită la 3,5 la sută. Pentru perioada de 2 ani, dobânda a crescut la 4 la sută, iar la 3 ani dobânda a fost calculată la 4,25 la sută. Nu în ultimul rând, varianta de 5 ani a atras o dobândă de 4,75 la sută.

Exista o limită de privind achiziția titlurilor de stat

În programele trecute, Ministerul Finanțelor Publice impunea un prag, în sensul că nu putea fi împrumutată orice sumă. Între timp, această condiție a fost scoasă. Programul Tezaur este destinat exclusiv persoanelor fizice.

„Sunt eligibile persoanele fizice care au împlinit vârsta de 18 ani la data efectuării subscrierii. A fost eliminată plafonarea sumelor care pot fi investite de persoanele fizice în cadrul acestor emisiuni. Investitorii au posibilitatea anulării subscrierilor deja efectuate prin depunerea unei cereri doar în perioada de subscriere. Dobânda este plătită la termenele prevăzute în prospectul de emisiune. De asemenea, titlurile de stat emise în cadrul Programului Tezaur sunt transferabile și se pot răscumpăra în avans”, au fost condițiile de participare.

Adauga un comentariu