Local

Ieşenii care nu au cumpărat încă bradul de Crăciun riscă acum să petreacă sărbătorile fără ei. În ajun de Crăciun pieţele din Iaşi sunt pustii – FOTO

Publicat: 24 dec. 2021
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieşenii care nu au cumpărat încă bradul de Crăciun riscă acum să petreacă sărbătorile fără ei. În ajun de Crăciun pieţele din Iaşi sunt pustii - FOTO
În ajun de Crăciun pieţele din Iaşi au rămas fără brazi

Brazii din pieţele din Iaşi s-au vândut ca pâinea caldă anul acesta. Drept urmare ieşenii care s-au gândit să îşi cumpere bradul în ajun de Crăciun risca să petreacă sărbătorile fără brad în casă. O soluţie de moment pentru ieşeni ar fi să apeleze la magazinele de bricolaj cu speranţa să mai găsească brazi naturali. În pieţele din Iaşi au rămas doar coroniţe împletite, crengi de brad şi crenguţe de vâsc.

În ajun de Crăciun brazii au dispărut din pieţele din Iaşi. Conform pieţarilor, anul acesta brazii s-au procurat mai greu faţă de anii precedenţi şi cu toate acestea s-au vândut ca pâinea caldă. Drept urmare, ieşenii care nu şi-au achiziţionat încă bradul de Crăciun s-ar putea să nu mai găsească brazi de vânzare prin pieţele din Iaşi. Reporterii „BZI” s-au deplasat în mai multe pieţe din Iaşi pentru a vedea care este situaţia brazilor şi ce preţ au aceştia în ajun de Crăciun. În piaţă de la Hala Centrală, nu mai exista niciun brad de vânzare, în schimb comercianţii încearcă să mai vândă pe ultima sută de metrii, coroniţe impretite din crengi de brad, aranjamente realizate tot cu crenguţe de brad şi tradiţionalele crenguţe de vâsc. „Avem coroniţe de brad cu 15 lei, crenguţe de vâsc cu 5 lei şi aranjamente aşa din crengi de brad cu lumânare la 20 sau 25 de lei. Brazi nu mai avem, s-au vândut toţi. Lumea a cumpărat că paneai caldă anul acesta, parcă mai mult faţă de anii precedenţi. Aici brazii s-au vândut cam cu 120 – 150 de lei bucată. Dar se mai negocia la preţ, vă daţi seama”, a declarat unul dintre pieţarii care comercializa crengi de vâsc şi brad.

În piaţa Chirilă situaţia este aceeaşi

În piaţa Chirilă din cartierul Tătăraşi situaţia brazilor este aceeaşi. Coroniţele din brad şi crenguţele de vâsc se vând chiar la intrarea în piaţă, pe trotuar, comercianţii stau cot la cot cu pieţarii care îşi vând produsele din gospodarii în ajun de Crăciun. În piaţa Chirilă preţurile pentru aranjamentele din brad sunt la fel ca în celelalte pieţe, mai exact 15-20 de lei pentru o coroniţă din crengi de brad şi 5-10 lei pentru crenguţele din vâsc. Diferenţa este că în piaţa Chirilă mai era un singur brad de vânzare, care stătea sprijinit de maşină unuia dintre comercianţi. Ultimul brad pe care ieşenii în puteau cumpăra în ajun de Crăciun din piaţa Chirilă era înalt de un metru îi cu crengi puţine. „E 80 de lei bradul ăsta, singurul pe care îl mai avem. Dacă vreţi îl las la 70, oricum de vândut se vinde repede, deci gândiţi-vă bine, că în altă parte nu cred că mai găsiţi brazi la momentul ăsta. Au fost mulţi brazi la începutul lunii dar s-au terminat. Am vândut brazi şi cu 50 de lei şi cu 200 de lei, cei mai înalţi şi frumoşi”, a povestit femeia care vindea bradul.

În magazinele de bricolaj preţul brazilor este cuprins între 44 de lei şi 1299 de lei

Ieşenii care totuşi nu au reuşit să îşi achiziţioneze încă bradul pentru Crăciun mai au o speranţă, pot apela la magazinele de bricolaj. Acestea vând atât brazi naturali cu preţuri începând de la 44 de lei pentru un brad de un metru şi 30 de centimetrii cât şi brazi artificiali cu preţuri cuprinse între 70 de lei şi 1299 lei. Ieşenii care sunt dispuşi să plătească suma de 1299 de lei vor primi un brad artificial inat de 2 metrii jumătate care are încorporat 600 de leduri cu lumina caldă continuă. În schimb astfel de brazi cu leduri se găsesc şi la preţuri mai mici, de exemplu la 750 de lei, singura diferenţa fiind nuanţa crengilor şi înălţimea bradului.

Adauga un comentariu