Prima pagină » Economic Local » Ieșenii care vor banii acordați prin programul pentru legumele din spații protejate trebuie să îndeplinească noi condiții față de cele din schema de finanțare „Tomata”
Ieșenii care vor banii acordați prin programul pentru legumele din spații protejate trebuie să îndeplinească noi condiții față de cele din schema de finanțare

Ieșenii care vor banii acordați prin programul pentru legumele din spații protejate trebuie să îndeplinească noi condiții față de cele din schema de finanțare „Tomata”

19 mart. 2021, 02:00,
Raluca Costin în Economic Local

Cultivatorii de legume din Iași care vor să obțină ajutorul de minimis trebuie să depună documentele la APIA, și nu la Direcția Agricolă, așa cum erau obișnuiți în anii precedenți. Suprafața pe care trebuie să o dețină pentru legume în spații protejate este de minimum 1.000 de metri pătrați. Sprijinul acordat în acest an crește până la 5.000 de euro, iar depunerea cererilor va începe luna viitoare

Legumicultorii din Iași se vor putea înscrie în programul pentru legumele din spații protejate începând cu luna viitoare, ajutorul financiar acordat fiind de 5.000 de euro. Fermierii care cultivă roșii, castraveți, ardei gras, ardei capia sau vânăta, în sere și solarii, vor depune documentele la Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură (APIA), și nu la Direcția Agricolă, așa cum erau obișnuiți în anii precedenți, când cererile erau depuse în programul „Tomata”.

Pentru a obține banii în noul program, legumicultorii trebuie să cultive legume pe o suprafață de minimum 0,10 hectare. În ultimii 2 ani, legumicultorii din toată țara au susținut înființarea unui program guvernamental care să cuprindă ajutoare pentru mai multe tipuri de legume cultivate în spații protejate, nu doar tomate, cum a fost programul cu același nume ce s-a derulat în ultimii 3 ani și care a avut un real succes în Iași, legumicultorii investind aproape un milion de euro în micile afaceri din mediul rural.

Programul „Tomata” a fost schimbat cu programul pentru legumele din spații protejate

Pentru obținerea sumelor de la stat, fermierii trebuiau să dețină o suprafață cultivată cu roșii în spații protejate de minimum 1.000 mp, marcată la loc vizibil, să obțină o producție de minimum 3 kg tomate/mp, să fie înregistrați în evidențele Registrului agricol deschis la primăriile în a căror rază administrativ-teritorială se află serele cu tomate. O parte din aceste reguli se vor aplica și în cazul noului program, conform căruia legumicultorii trebuie să dețina Registrul de evidență a tratamentelor cu produse de protecție a plantelor completat începând cu data înființării culturii. Aceste condiții sunt ușor de îndeplinit de fermierii din Iași, mai ales că mulți dintre aceștia sunt familii cu tradiție în cultivarea legumelor, cum sunt cei de la Târgu Frumos.

Comunitatea de lipoveni a obținut cei mai mulți bani de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) pentru roșiile cultivate în sere. Potrivit reprezentanților Direcției Agricole Iași, numărul beneficiarilor de ajutorul de minimis la tomate a crescut anual, cei mai mulți legumicultori eligibili fiind înregistrați în anul 2020, fiind vorba de 118 înscriși, din care 105 eligibili la plată.

Cultivatorii de legume pot obține certificatul de producător ecologic de la Direcția Agricolă Iași

Legumicultorii din Iași care vor să vândă legumele mai scump o pot face dacă obțin certificarea ecologică de la Direcția Agricolă. Cei care vor să obțină certificarea ecologică de la specialiștii instituției din Iași trebuie să trimită, prin e-mail, poștă, fax sau prin asociațiile profesionale, contractul încheiat între operator și organismul de inspecție și certificare menționat în fișa de înregistrare, declarația pe proprie răspundere în vederea înregistrării ca operator în sistemul de agricultură ecologică, conform anexei nr. 8 din HG 125112013. Termenul pentru depunerea documentației expiră la jumătatea lunii mai 2021. Doar 3 producători de legume din Iași sunt atestați ecologic pentru legumele din solarii sau în câmp. Suprafața cu produse ecologice a crescut în Iași în ultimul an.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`
BZI - Editia Digitală - pdf
18 ianuarie 2025
18 ianuarie 2025