Ieșenii care vor să se angajeze mai ușor în domenii precum HoReCa, specialist în IT, cofetărie sau electricieni și instalatori se pot înscrie la cursurile organizate de AJOFM Iași. Cursanții trebuie să fie șomeri care primesc sau nu indemnizație pentru a beneficia de gratuitate
Ieșenii șomeri care vor să își găsească mai ușor un loc de muncă se pot înscrie la cursurile de reconversie profesională organizate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM). În această perioadă, se organizează cursuri pentru 22 de meserii. Astfel, ieșenii pot să devină specialiști în domeniul HoReCa și să urmeze cursurile de bucătar, ospătar, ajutor de bucătar, cameristă sau recepționer. De asemenea, pentru posturile de frizer, coafeză, instalator de instalații tehnico-sanitare și de gaze sau de electrician constructor se organizează cursuri, dar și pentru confecționer tâmplărie de aluminiu și mase plastice ori agent de securitate. Alte meserii pentru care se organizează cursuri de reconversie profesională sunt contabil, specialist în resurse umane sau femeie de serviciu și îngrijitor de spații verzi.
Ieșenii care vor să se angajeze mai ușor se pot înscrie la AJOFM
Cursurile organizate de AJOFM Iași durează 3 luni, iar o mare parte dintre cei care le finalizează se angajează în domeniu. Unii fac practică la anumite firme și după ce finalizează cursurile sunt angajați în acele companii. Iașul este unul dintre județele unde un număr mare de persoane au reușit să se angajeze pe poziții bine plătite, după ce acestea au finalizat cursurile organizate de AJOFM Iași. Numai în anul 2021 au parcurs aceste cursuri 200 de persoane, un sfert dintre acestea fiind pentru coafeză și manichiuristă. Aproape toate aceste ieșence s-au angajat după ce au trecut și de proba practică. Una dintre ele este Elena Știrbu care a finalizat cursurile de coafeză.
AJOFM Iași a plătit ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de euro, în anul 2022, pentru angajații cu program flexibil
Una dintre măsurile derulate de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Iași care are succes, în acest an, este măsura pentru programul flexibil de muncă (kurzarbeit), disponibilă din anul 2020. Această măsură a început în pandemie, în anul 2020, pentru a ajuta angajații care muncesc de acasă și antreprenorii care au adoptat modelul de muncă hibrid. AJOFM Iași a virat în conturile patronilor din Iași, în anul 2022, ajutoare financiare în valoare de 8,5 milioane de lei, în măsura „Sprijin pentru program flexibil de muncă (kurzarbeit)”. În anul 2021, au fost plătite ajutoare financiare în valoare de un milion de lei. Aceștia au putut solicita banii, dacă au constatat că cifra de afaceri s-a redus cu 10 la sută în anul 2020. Astfel, au putut opta pentru diminuarea programului de 8 ore, respectiv până la 20 la sută din 8 ore. Angajatorul plătea salariatul pentru două ore muncite, iar celelalte 6 ore, cât stătea acasă angajatul, erau plătite din bugetul asigurărilor de șomaj.
Pe de altă parte, ieșenii care vor să se angajeze mai ușor și urmează cursurile organizate de AJOFM Iași pot dobândi cunoștințe informatice.