Economic Local

Ieșenii cu ferme zootehnice au încasat jumătate de milion de euro, de la APIA. Fermierii vor primi în conturi noi sume drept subvenții pentru animalele din gospodării

Publicat: 08 ian. 2021
Fermă cu bovine, dintr-o comună din județul Iași, deținută de unul dintre fermierii care au încasat subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenții pentru Agricultură
Sprijinul cuplat zootehnic este unul dintre cele mai importante ajutoare financiare acordate de Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură ieșenilor cu ferme zootehnice, respectiv celor care dețin bovine crescute pentru lapte sau carne

APIA a demarat plățile și în anul 2021 către ieșenii cu ferme zootehnice care au solicitat subvenții în anul precedent. Beneficiarii au primit peste 500.000 de euro, ajutoare financiare pentru cererile depuse în anul 2020. Fermierii au încasat sprijinul cuplat pentru bovinele crescute pentru carne sau lapte. În următoarea perioadă, APIA va efectua noi plăți către acești beneficiari

Fermierii din Iași care dețin bovine, bivoli sau bivolițe au încasat ajutorul financiar de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), sumele fiind de câteva sute de euro pe cap de animal. Astfel, crescătorii de bovine de lapte au încasat 379 de euro pe cap de animal, cea mai mare sumă acordată acestei categorii de beneficiari. Numărul total de beneficiari eligibili la plată este 34, atât pentru crescătorii de bovine crescute pentru lapte cât și pentru cele crescute pentru carne.

De asemenea, 185 de euro pe cap de animal vor primi crescătorii de bovine de carne, din Iași, iar subvenția pe cap de bivoli și bivolițe este de 160 de euro pe cap de animal. Sumele sunt aceleași ca și cele încasate în anul 2019 de către beneficiarii eligibili la plată. În total, din cele 2 milioane de euro, ieșenii cu ferme zootehnice au încasat jumătate de milion de euro. Restul sumelor vor fi virate în conturile beneficiarilor până la sfârșitul acestei luni.

Ieșenii care dețin ferme zootehnice au primit jumătate de milion de euro, subvenții de la APIA

Ieșenii cu ferme zootehnice au încasat în anul 2020, pentru anul de cerere 2019, subvenții în valoare de 5,5 milioane de euro, bani pentru sprijinul cuplat zootehnic. Fermierii din Iași care și-au asumat angajamente pentru Măsura 14-Bunăstarea animalelor-pachetul a)-Plăți în favoarea bunăstării porcinelor și pachetul b)-Plăți în favoarea bunăstării păsărilor, din Programul Național de Dezvoltare Rurală PNDR 2014-2020 pot depune până la data de 29 ianuarie 2021, la Centrul Județean APIA, unde au depus cererea de plată, deconturile/documentele justificative aferente trimestrului IV, respectiv pe cele anuale. Deconturile/documentele justificative aferente trimestrului IV sunt pentru categoriile porci grași, pui carne, pui curcă, iar cele anuale sunt pentru categoriile animale de reproducție, găini ouătoare, găini reproducție rase grele.

Ieșenii cu afaceri în domeniul zootehnic afectate de pandemia COVID-19 primesc 7.000 de euro/fermă

Fermierii din Iași care au depus cereri în măsura 21- Sprijin temporar cu caracter excepțional acordat fermierilor și IMM-urilor care au fost afectați în mod deosebit de criza COVID-19 destinată următoarelor sectoare: zootehnic (bovine, ovine și caprine) și vegetal (legume, fructe și cartofi) primesc banii de la APIA. Cei 3.102 fermieri înscriși la APIA au fost autorizați la plata ajutorului financiar. Dintre aceștia, 965 de fermieri din Iași sunt crescători de bovine cu 11.045 capete solicitate la plată, 1.240 crescători de ovine și caprine, cu 231.294 de capete, și alți 1.080 de fermieri care exploatează 1.586 hectare cu livezi sau care au solarii cu legume.

Beneficiarii ajutoarelor financiare de la Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) primesc 7.000 de euro pentru fiecare fermă eligibilă la plată. Plățile au început în mai multe județe din țară începând cu data de 22 decembrie 2020, însă nu și în Iași, chiar dacă autorizarea la plată s-a făcut încă de anul trecut. Bugetul alocat acestei măsuri din Programul Național de Dezvoltare Rurală a fost suplimentat de la 150 de milioane de euro la 182,5 milioane de euro. Astfel, până la data de 31 decembrie 2020, din suma totală, APIA a autorizat la plată suma de 179,79 milioane de euro pentru un număr de 122.447 de cereri unice.

Comentarii
  • Domnilor inspectori de la APIA, mai eșiți pe teren și verificați în ce condiții țin unii fermieri animalele.Eu în locul dvs. iaș amenda pentru rele tratamente asupra betelor animale.

Adauga un comentariu