Eveniment-Social

Ieșenii, invitați la o nouă premieră aparte, pe scena Naționalului ieșean – FOTO

Publicat: 10 ian. 2020

Un nou succes pentru Teatrul Național „Vasile Alecsandri” din Iași! Chiar dacă nu au început bine repetițiile pentru piesa „Gaițele” în regia lui Ovidiu Lazăr, cu o distribuție de excepție, toate biletele pentru primele trei spectacole au fost vândute. Este vorba despre una dintre cele mai cerute și mai apreciate piese din dramaturgia românească

Reprezentații cu casa închisă la Teatrul Național „Vasile Alecsandri” Iași. Este vorba despre piesa „Gaițele”, în regia lui Ovidiu Lazăr, cu o distribuție de excepție, toate biletele pentru primele trei spectacole fiind vândute. Este una dintre cele mai cerute și mai apreciate piese din dramaturgia românească. Creația de Alexandru Kirițescu revine la Teatrul Național după 33 de ani, într-o montare provocatoare, semnată de Ovidiu Lazăr. Coincidență sau nu, asta în cel de-al 33-lea an al angajării sale la Naționalul ieșean. Premiera va avea loc pe 11, 12 ianuarie 2020, la ora 19:00, la Sala Mare. Următoarea va avea loc pe 23 ianuarie.

Despre întâlnirea cu această piesă și despre construcția spectacolului

Regizorul Ovidiu Lazăr abordează acest text aflat de ceva timp în „portofoliul său de intenții”. Asta alături de o echipă artistică valoroasă, excelent aleasă: actorii Mihaela Arsenescu Werner, Tatiana Ionesi, Irina Răduțu Codreanu, Andreea Boboc, Mălina Lazăr, Livia Iorga, Georgeta Burdujan, Dumitru Georgescu, Daniel Busuioc, Horia Veriveș, Diana Roman. Și Oana Sandu, Ioan Ursulescu, Radu Grăjdeanu, Bogdan Ionescu, Ștefan Neagu, scenografa Alina Dincă Pușcașu și asistenții de regie Alice Moisa și Matei Lazăr fac parte din spactacol.

„Textul lui Kirițescu pune indirect în discuție una din metehnele incurabile ale românilor: ignorarea diferenței dintre familie și clan. Familia se bazează, se construiește și se menține pe sentimente reale, asumate, trăite, pe relații autentice, responsabile, firești, de ajutor reciproc, pe răbdare și pe toleranță. Clanul are ca reguli esențiale interesul și supraviețuirea pe cont propriu. Spectacolul are două planuri vizibile: unul al «gaițelor», stabile, devorante, înțepenite într-un trecut continuu care înseamnă prezent doar pentru ele, pe care și-l consumă jucând cărți, bârfind, certându-se, făcând și desfacând intrigi uneori ieftine și agresive, cu adevărat primejdioase alteori. Pe de altă parte, cel de-al doilea este cel al tinerilor”, arată Lăzăr.

La Teatrul Național au fost distribuite nume sonore ale scenei ieșene de teatru

Regizorul arată că a construit câteva teme/motive care intervin ritmat pe parcursul acțiunii.

„De-a lungul anilor, în rolul Anetei Duduleanu din «Gaițele», la Teatrul Național au fost distribuite nume sonore ale scenei ieșene de teatru: Mărioara Davidoglu, în montările din anii 1948 și 1957, Margareta Baciu, în 1972, Virginia Raiciu, în ’87, iar în spectacolul de acum, actrița Mihaela Arsenescu Werner, societar al Naționalului ieșean, care, acum 33 de ani, interpreta magistral rolul Margaretei. Anul acesta, actrița Gergeta Burdujan, Froilen în «Gaițele», împlinește 35 de ani de teatru; spectacolul este un moment fericit de marcare a acestui parcurs remarcabil al carierei sale”, arată oficialii Naționalului.loading...

Adauga un comentariu