Programul „de 3 ori subvenția”, inițiat de Petre Daea, ministrul Agriculturii, nu prezintă interes pentru fermierii din Iași. Agricultorii nu au depus cereri pentru acest program, ci pentru adeverințele necesare obținerii creditelor obișnuite
Ieșenii nu sunt interesați de programul lui Petre Daea, „de 3 ori subvenția”. De la demararea programului, în luna iulie 2022, până în prezent, nu a fost depusă la APIA nicio cerere pentru obținerea adeverinței-punte pentru creditul „de 3 ori subvenția”.
Scopul acestuia este de a ajuta fermierii afectați de seceta din acest an. Astfel, fermierul care exploatează peste 50 de hectare de teren agricol primește de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură această adeverință și apoi merge la bancă, unde încheie un contract cu o garanție susținută de Fondul de Garantare a Creditului Rural. În timp ce unii fermieri din Iași spun că banii le sunt de mare ajutor, pentru că își pot acoperi datoriile și pot însămânța noua cultură, alții cred că este prea riscant să ia de acum banii pentru următorii ani, pentru că plătesc mult, dacă fac aceste împrumuturi.
„Noi plătim prea mult, dacă ne împrumutăm acum și accesăm acest program, de 3 ori subvenția. Nu este cea mai bună opțiune pentru fermierii afectați de secetă”, susține Ion Notingar, fermier din Iași.
Ieșenii nu sunt interesați de programul „de 3 ori subvenția”
Fermierii din Iași au cerut însă de la APIA adeverințe pentru creditele obișnuite. Instituția a eliberat 316 adeverințe până în prezent. APIA a încheiat un acord de finanțare cu instituțiile financiare bancare/nebancare și cu Fondul de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri. Valoarea creditului acordat beneficiarilor de subvenții a crescut anul acesta de la 85 la sută din valoarea sumei calculate conform adeverinței eliberate de APIA până la 90 la sută.
APIA a simplificat procedura de eliberare a adeverințelor, tot fluxul de lucru mutându-se în mediul electronic. Astfel, fermierii din Iași pot transmite electronic centrelor județene/locale ale APIA cererea pentru eliberarea adeverinței, iar APIA analizează solicitarea, emite adeverințele și le trimite online către bancă, astfel încât interacțiunea fizică să fie evitată și fermierii să nu mai fie nevoiți să facă mai multe drumuri între agenție și bancă pentru obținerea unui credit. Banca trebuie să respecte nivelul dobânzii aplicate beneficiarului, așa cum este prevăzut în ordinul ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) nr.703/2013, cu modificările și completările ulterioare.
A crescut suprafața afectată de secetă în Iași
Suprafața afectată de secetă din Iași a ajuns la aproape 140.000 de hectare. Fermierii din județul Iași au depus cereri pentru despăgubiri de secetă pentru o suprafață de 134.628 de hectare din cele 280.000 înregistrate la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) pentru care au fost cerute subvenții. Din suprafața totală calamitată din județul Iași sunt afectate 56.415 hectare de culturi de toamnă și restul de culturi de primăvară.
Termenul de depunere a documentațiilor prin care s-a constatat gradul de afectare a culturilor de seceta pedologică este 30 august pentru culturile de toamnă (grâu și triticale), respectiv 15 decembrie pentru culturile prășitoare (porumb și floarea-soarelui). Pe de altă parte, programul „de 3 ori subvenția” încă este disponibil fermierilor interesați.