Local

Ieșenii nu sunt interesați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu! Ce spun medicii de familie

Publicat: 20 aug. 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii nu sunt interesați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu Ce spun medicii de familie
Ieșenii nu se grăbesc să se adreseze medicilor de familie pentru a ridica prescripția în baza căreia pot să meargă în farmacii, pentru a intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu

Ieșenii nu se grăbesc să se adreseze medicilor de familie pentru a ridica prescripția în baza căreia pot merge în farmacii pentru a intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu. Astfel, medicii din mai multe comune din județul Iași ne-au dezvăluit că în cabinetele lor nu s-a adresat nici măcar un pacient care să solicite rețeta

Pastilele de iodură de potasiu se administrează în doză unică ce diferă în funcție de vârstă. Astfel, adulţii şi copiii cu vârste peste 12 ani vor lua 2 comprimate, echivalent a 100 mg iod, copiilor cu vârste între 3 și 12 ani li se va administra 1 comprimat, echivalent cu 50 mg iod, iar copiilor cu vârste între 1 lună și 3 ani, 1/2 de comprimat, echivalent cu 25 mg iod. Nou-născuţii cu vârste de până la 1 lună vor primi doar 1/4 de comprimat, echivalent cu 12,5 mg iod.

 imagine cu un accident nuclear
Pastilele de iodură de potasiu se administrează doar în caz de accident nuclear, în primele ore de după producerea evenimentului

Ieșenii se grăbesc să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu! Dr. Iuliana Petrea: „Nu am avut cereri până în momentul de față!”

 o imagine cu Alexandru Rafila
Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastile

Ieșenii nu se arată prea interesați de a intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu, până în moment de față, existând medici de familie care nu au eliberat nicio rețetă în acest sens.

„Până în momentul de față, am avut 4 persoane care au solicitat rețeta pe baza căreia se eliberează pastilele de iodură de potasiu”, a declarat dr. Mirela Herescu, medic de familie în comuna Dagâța.

Locuitorii din comuna Mironeasa par a fi mai interesați de obținerea pastilelor de iodură de potasiu. Astfel, în ultima săptămână, 70 de persoane s-au adresat medicului de familie Oana-Lucia Miron pentru a ridica prescripția.

„Doar 70 de pacienți au venit până acum la cabinet după rețetă”, a declarat dr. Oana-Lucia Miron.

În schimb, în comunele Todirești, Prisăcani și Țibana nu a existat deloc interes pentru pastilele de iodură de potasiu.

„Nu au venit deloc la mine la cabinet persoane care să solicite rețeta pentru pastilele de iodură de potasiu”, a precizat medicul Mihaela Luminița Lazăr.

Neinteresați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu se dovedesc și locuitorii din comuna Todirești și cei din Prisăcani.

„Nu am avut cereri până în momentul de față”, a declarat dr. Iuliana Petrea, medic de familie în comuna Todirești.

„Până acum, nu a venit nimeni la cabinet pentru rețeta necesară pentru ridicarea pastilelor de iod din farmacii”, a declarat dr. Irina Mirela Gafencu, medic de familie în comuna Prisăcani.

un medic care scrie o reteta
În comunele Todirești, Prisăcani și Țibana, nu a existat deloc interes pentru pastilele de iodură de potasiu

Care sunt farmaciile de unde își pot ridica ieșenii pastilele de iod

un medic care scrie o reteta
Locuitorii din comuna Mironeasa par a fi mai interesați să obțină pastilele de iodură de potasiu

Românii au început să fie tot mai interesați de a intra în posesia pastilelor de iodură de potasiu după ce Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, în timpul unei conferințe de presă, a îndemnat persoanele până în 40 de ani să meargă cât mai repede să ridice pastilele de iodură de potasiu. Ministrul Sănătății a subliniat faptul că la nivel național sunt peste 2500 de farmacii care au în posesie astfel de pastile. Acesta a menţionat faptul că sistemul e funcţional şi că oamenii trebuie să apeleze la acesta pentru a se folosi de ajutor. Pastilele de iodură de potasiu se administrează doar în caz de accident nuclear, în primele ore de după producerea evenimentului.

La nivelul județului Iași, există un număr de 22 de farmacii care eliberează pastilele de iod, 16 dintre acestea fiind situate pe raza orașului Iași. De asemenea, ieșenii pot ridica pastilele și de la farmaciile Catena din Dancu, Hârlău, Tomești, Pașcani și Târgu Frumos.

Nici în luna iulie ieșenii nu au fost mai interesați să intre în posesia pastilelor de iodură de potasiu, doar 30 de persoane ridicând medicamentele acestea din farmacii.

Comentarii
  • Pastilele trebuie luate in termen de 24h in caz de accident nuclear, altfel degeaba le luati. Credeti ca vor veni singure?

Adauga un comentariu