Titlurile zilei

Ieșenii s-au îngrămădit să cumpere planta care nu te înșală! „Sempervivum”, adusă la Iași cu ocazia „Sărbătorii Florilor” – GALERIE FOTO

Publicat: 21 mai 2022
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii s-au îngrămădit să cumpere planta care nu te înșală Sempervivum adusă la Iași cu ocazia Sărbătorii Florilor  GALERIE FOTO
Stela Bobiș de la “Sempervivum România” este pe pietonalul “Ștefan cel Mare” cu cele mai frumoase flori

Firma „Sempervivum” a venit de la Cluj la cererea ieșenilor care s-au îngrămădit să cumpere planta care nu te înșală. Afacerea de familie a ajuns un fenomen național din pasiunea pentru plante. Aceste plante sunt potrivite pentru orice persoană.

Ieșenii s-au îngrămădit să cumpere planta care nu te înșală. „Sempervivum” a adus la Iași cele mai frumoase plante din grupul suculentelor. Acestea sunt potrivite pentru orice persoană, nu necesită multă îngrijire, dar pot fi folosite ca decor modern. Prețurile sunt pentru orice buzunar.

Planta care nu te înșală, pe „Ștefan cel Mare”

„Sempervivum” este numele afacerii de familie care a pornit la Cluj din pasiunea pentru specia de plante suculente cu același nume. În timp, afacerea de familie s-a extins și a început să devină un brand căutat de iubitorii de plante din toată țara, astfel au ajuns la Iași pentru a doua dată.

„Urmăritorii ieșeni, văzând postările noastre pe Facebook, ne-au contactat și ne-au întrebat «Când veniți la Iași?». Noi am zis că venim dacă ne spun când se organizează o sărbătoare de genul acesta, «Sărbătoarea Florilor» sau «Floralis». Ei ne-au îndrumat către organizatorii de la Primăria Iași. Avem afacerea de peste 10 ani, este afacere de familie și sperăm ca fiul nostru să ducă mai departe tradiția. El a terminat USAMV, nu la floricultură, dar îi place. Oricum totul se învață treptat, iar el este pasionat de flori”, povestește Stela Bobiș, administratorul „Sempervivum România”.

Standul celor de la „Sempervivum” este pe pietonalul „Ștefan cel Mare” de pe 19 până pe 21 mai 2022. În schimb unele plante deja nu mai sunt pe stoc, deoarece, pasionații de plante din specia sempervivum au venit imediat ce au auzit că sunt acolo și le-au cumpărat pe toate.

„Plantele noi le producem în serele noastre. Totul a plecat de la pasiune, de la dragul de plante și natură. Plantele nu se găsesc chiar peste tot, sunt plante pe care și noi le-am adus din alte părți și le-am adaptat condițiilor noastre pentru a avea  varietate mai mare din aceeași specie.

Multe forme de Sempervivum am obținut prin polenizare, ele fiind împreună au creat hibrizi din suculente, sau plante de interior, albinuța a ajutat plantele să poată ajunge în forme diverse”, relatează amuzată Stela.

Cum se întrețin plantele suculente?

Plantele din specia sempervivum se consideră „plante suculente” după cantitatea de apă pe care o conțin. Acestea sunt plantele cel mai ușor de întreținut și se dezvoltă în cele mai „vitrege” condiții.

„Se numesc plante suculente pentru că ele conțin 90% apă. Nu au nevoie de multă apă din acest motiv, chiar dacă le uzi prea mult ele mor. Nu suferă de uscăciune, nu au nevoie nici de mult sol, e planta ideală, care nu te trădează și e frumoasă pentru că o putem numi «plantă cameleon». În funcție de anotimp și de cât soare are se colorează altfel”, completează Stela Bobiș.

Toate plantele aduse la Iași sunt producție proprie și multe dintre acestea sunt plante care înfloresc, dacă sunt îngrijite corect.

„Cam toate plantele fac flori. Pentru a înflori, trebuie respectată perioada de hibernare. Iarna ele nu au nevoie de căldură prea mare, ele se odihnesc, nici udarea nu se mai face chiar la o lună. Ele atunci înfloresc dacă au puțin soare. Nimic n-ar înflori dacă nu am avea soare”, explică Stela Bobiș.

Pe lângă aspectul de plantă de ghiveci, sempervivum de exterior pot fi folosite și în decor modern, acestea dezvoltându-se armonios chiar și pe roci.

„Plantele suculente de exterior pot fi folosite foarte bine în decorul stâncăriilor, rocăriilor, făcute pereți verzi, în trunchiuri de copac scobit, arată minunat. În jardiniere, borduri de tot felul, cum acum se toarnă borduri de tot felul sunt ideale. Se pot face tablouri în cutii din lemn, se așază și se lasă vreo lună, să prindă rădăcini, apoi pui un bolovan mare în spate și ai un tablou în colțul tău preferat, unde îți bei cafeaua”, completează Stela.

Specia de plante suculente este una cu legende în România, acestea fiind considerate o binecuvântare a casei, care are efecte benefice împotriva unor afecțiuni.

„Mai demult, bătrânii spuneau că aceste plante, Sempervivum, trebuie puse la intrare lângă poartă sau pe colțurile acoperișurilor. Erau considerate ca o binecuvântare a casei. Erau folosite pentru diferite boli, dacă aveau dureri de urechi, psoriazis și chiar pentru durerile de stomac, rupeau câte o frunză și  o mâncau. Eu nu am încercat, dar bătrânii ziceau că ne ajută la diferite afecțiuni”, povestește Stela Bobiș, administrator la „Sempervivum România”.

Ieșenii au șansa să mai prindă exemplare din planta care nu te înșală niciodată până, sâmbătă 21 mai 2022.

Adauga un comentariu