Eveniment-Social

Ieșenii se pot bucura astăzi de intrare liberă la instituțiile din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române – FOTO

Publicat: 06 iun. 2023
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii se pot bucura astăzi de intrare liberă la instituțiile din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române - FOTO
Astăzi ieșenii se pot bucura de intrare liberă la muzeele din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași

Astăzi, 6 iunie 2023, ieșenii se pot bucura de intrare liberă la instituțiile din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române. Acestea vor funcționa după programul obișnuit de vizitare, cuprins între orele 10:00 și 17:00, iar eliberarea ultimului bilet este la ora 16:30

Muzeul Național al Literaturii Române din Iași reprezintă una dintre cele mai importante instituții culturale din România și găzduiește mai multe muzee în cadrul rețelei sale.

Intrare liberă la instituțiile din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române Iași

o poză cu casa dosoftei
Muzeul Național al Literaturii Române din Iași reprezintă una dintre cele mai importante instituții culturale din România și găzduiește mai multe muzee în cadrul rețelei sale

Ieșenii interesați pot vizita astăzi muzeele „Vasile Pogor” – Casa Junimii, Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, Muzeul „Mihai Eminescu”, Colecția „Istoria teatrului românesc”, Muzeul „Mihail Sadoveanu”, Muzeul „Otilia Cazimir”, Muzeul „George Topîrceanu”, Muzeul „Mihai Codreanu”, Muzeul „Vasile Alecsandri” (Mircești) și Casa Muzeelor. Aceste muzee sunt locuri fascinante care oferă vizitatorilor o incursiune în lumea literaturii și culturii române.

Muzeul „Vasile Pogor” din Iași este o destinație culturală importantă, unde își dădeau întâlnire câteva dintre personalitățile care au marcat istoria României moderne, printre care Titu Maiorescu, Vasile Alecsandri, Alexandru D. Xenopol, Vasile Conta, I.L. Caragiale, Mihai Eminescu, Ioan Slavici, Ion Creangă și mulți alții. Această casă i-a aparținut lui Vasile Pogor, unul dintre fondatorii celebrei societăți culturale „Junimea”, și a găzduit nenumărate ședințe junimiste.

Un loc deosebit de important în Iași este Muzeul „Sf. Ierarh Dosoftei – Mitropolitul”, dedicat vieții și operei marelui cărturar, poet și mitropolit. Acesta prezintă obiecte și documente relevante care ilustrează viața și activitatea acestui reprezentant marcant al culturii românești.

Ieșenii care doresc să se apropie de viața și opera lui Mihai Eminescu și să înțeleagă mai bine contribuția sa la literatura română sunt așteptați la Muzeul „Mihai Eminescu” care este dedicat marelui poet național al României și adăpostește obiecte personale, precum și manuscrise, ediții rare ale operelor sale și alte documente importante. Colecția „Istoria teatrului românesc”, expusă la etajul clădirii din Parcul Copou, începând cu 22 februarie 2009, are la bază fondul generos al Muzeului Teatrului.

Muzeul „Mihail Sadoveanu” găzduiește obiecte personale ale lui Sadoveanu, precum și documente, manuscrise și alte exponate care ilustrează viața și opera sa. Vizitatorii pot explora și descoperi mai multe despre universul său literar, influențele și valorile sale.

Ieșenii pot vizita adevăratele valori ale orașului

o poză cu muzeul mihai eminescu
Intrarea liberă de astăzi este prilejul perfect pentru a vă putea bucura de toate aceste muzee

Într-o casă frumoasă din Iași este situat Muzeul „Otilia Cazimir”, unde scriitoarea a trăit și a creat până la sfârșitul vieții. Muzeul prezintă viața și activitatea literară a autoarei prin intermediul exponatelor care includ manuscrise, cărți ilustrate, obiecte personale și alte documente.

În muzeul „George Topîrceanu” sunt expuse obiecte care fac trimitere la George Topîrceanu, un barometru, discuri de patefon, aparate de fotografiat și negative pe sticlă, realizate chiar de poet, un sfinx și o piramidă în miniatură, un sfeșnic, pipe, un serviciu pentru făcut cafea și multe altele.

Interiorul locuinței unde a locuit Mihai Codreanu este și acum, aproape în întregime, așa cum arăta în timpul vieții poetului, cu toate valorile artistice, cu biroul de lucru, sufrageria, dormitorul și salonul în care își primea oaspeții-scriitori. Muzeul „Vasile Alecsandri” din Mirceşti cuprinde cinci camere ale muzeului care evocă personalitatea complexă a lui Vasile Alecsandri. În Casa Muzeelor, între anii 1922-1923 și 1930 s-au desfăşurat şedinţele de redacţie ale revistei „Viața românească”, iar clădirea a adăpostit, timp de mulți ani, singura tipografie a Iașilor.

Instituțiile din rețeaua Muzeului Național al Literaturii Române din Iași sunt o comoară culturală, oferind oamenilor posibilitatea de a se apropia de patrimoniul literar și de a experimenta emoția și bogăția acestuia, iar intrarea liberă de astăzi este prilejul perfect pentru a vă putea bucura de toate aceste aspecte.

Adauga un comentariu