Economic Local

Ieșenii sunt disperați! Riscă să piardă 441.000 de euro, bani acordați în Programul „Tomata”

Publicat: 28 mai 2022
_____ Vizualizări 1 Comentariu
Ieșenii sunt disperați Riscă să piardă 441.000 de euro bani acordați în Programul Tomata
Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos, a transmis Ministerul Agriculturii o solicitare de prelungire termenului privind justificarea producției de tomate pentru că nu s-au copt la timp. Gabriel Hoha, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași susține că încă nu s-au făcut modificări la programul „Tomate”

Ieșenii sunt disperați pentru că riscă să piardă 441.000 de euro, bani acordați anul acesta în Programul „Tomata” din cauză că nu pot aduce documentele justificative. Vremea rece a întârziat procesul de coacere a tomatelor. Legumicultorii din Iași și alte județe au solicitat Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) prelungirea termenului privind justificarea producției

Legumicultorii din Iași se tem că vor pierde subvenția de 3.000 de euro acordată în Programul „Tomata”. Roșiile nu s-au copt iar termenul privind aducerea documentelor justificative vânzării producției expiră la jumătatea lunii iunie 2022. De această situație sunt afectați 94 de potențiali beneficiari din județul Iași, cu o suprafață de sere pe 42.500 de metri pătrați și solarii pe 147.258 de metri pătrați. Astfel, dacă înmulțim 4,25 hectare (42.500 de metri pătrați) și 14,72 hectare (147.258 de metri pătrați) cu 30.000 de euro (3.000 de euro se acordă pentru 1.000 de metri pătrați iar un hectar are 10.000 de metri pătrați) rezultă că aceștia ar pierde aproape jumătate de milion de euro dacă nu va fi prelungit termenul privind aducerea documentelor justificative la sediul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Mai mult, asociațiile legumicole din Iași și din alte județe au transmis o solicitare prin care cer ajutorul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

„Noi am transmis documentul prin care solicităm prelungirea termenului de vânzare a tomatelor, condiție pentru obținerea banilor în programul „Tomata”, până pe 15 iulie 2022 deoarece vremea a fost rece până pe 9 mai 2022 și a influențat negativ dezvoltarea plantelor. Noi facem treabă în continuare și vedem ce transmit guvernanții. Pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați minim de legume în solarii. Avem 60 de oameni cu peste 9 hectare de tomate. Institutul de Cercetare a Legumelor a transmis că sunt 58 de zile întârziere a coacerii legumelor față de anul trecut”, susține Feodorov Eusehnie, director executiv al Asociației Producătorilor de Legume din Târgu-Frumos.

Documentul transmis de legumicultori poate fi citit AICI.

Ieșenii sunt disperați pentru că riscă să piardă subvențiile pentru tomate

În această perioadă specialiștii Direcției pentru Agricultură Județeană Iași ar trebui să verifice producțiile legumicultorilor însă au primit doar câteva solicitări.

„În momentul de față nu știm nimic, dacă va fi prelungit termenul privind documentele justificative. Legumicultorii trebuie să valorifice cele 3 tone de roșii. Din cei 94 de potențiali beneficiari doar 10 au depus notificări pentru evaluarea producțiilor. De la ceilalți producători încă nu am primit nimic ceea ce înseamnă că roșiile sunt verzi”, susține Gabriel Hoha, directorul Direcției pentru Agricultură Județeană (DAJ) Iași. Legumicultorii au cerut ca perioada de recoltare să se facă până la 17 iulie 2022 pentru ca toți legumicultorii să aibă șansa să primească banii de la stat, „ceea ce înseamnă ca producția de tomate sănătoase, gustoase, produse conform tehnologiei de cultură și cu respectarea normelor de siguranță alimentară, impuse de legislația națională și europeană în vigoare, fără a apela la diverse metode de supramaturare și stimulare a coacerii nu va putea fi realizabilă pînă la data de 10 iunie așa cum este stabilit acum termenul. 3000 kg tomate/1000 metri pătrați produse și comercializate până la această dată este imposibil de realizat de peste 80 la sută din fermierii înscriși în program”, se arată în solicitarea transmisă de legumicultori.

Această situație a fost prezentată și de Marius Eugen Ostaficiuc, deputat PSD Iași, în edițiile BZI anterioare.

Legumicultorii din Iași au atras atenția asupra problemelor întâmpinate anul acesta

Aceștia mai spun că

„Pentru a nu crea discrepanțe și interpretări diferite în rândul evaluatorilor acestui program și pentru a acorda o șansă reală de a fi eligibili și finanțabili tuturor fermierilor care au mizat și au avut încredere în acest program vă solicităm prelungirea perioadei de recoltare impuse de Program până la data de 15 iulie 2022. De asemenea, dorim să vă reamintim că acest aspect și multe altele le-am transmis MADR și în perioada de consultare publică a HG-ului, dar din păcate nici atunci nu ați ținut cont de solicitările noastre transmise prin adresa întocmita de Departamentul Tehnic al USȚR (Uniți Salvăm Țăranul Român), prin care am adus argumente bazate pe o analiză și expertiză profesională”, se mai arată în solicitarea transmisă de legumicultori. Programul „Tomata” a avut succes în Iași în ultimii 4 ani, mii de producători beneficiind de subvenția acordată anual.

Programul este împărţit în două cicluri de producţie, iar tomatele pot fi cultivate în ambele cicluri. Astfel, pentru primul ciclu de producție se acordă 3.000 de euro pentru 1.000 de metri pătrați de legume cultivate în spații protejate. Pentru restul legumelor cultivate în ciclul II de producţie, respectiv ardei gras şi/sau lung (kapia), castraveţi, fasole păstăi, salată, spanac şi ceapă verde, valoarea sprijinului este de 1.000 de euro/beneficiar. Legumicultorii din Iași au venit cu propuneri, pentru programul derulat anul acesta, privind producția și perioada valorificării producției.

Bugetul alocat acestui program, în anul 2022, este în valoare de 225 de milioane de lei. Ieșenii sunt disperați însă cu nu vor putea accesa banii acordați de MADR.

Comentarii
  • În momentul de față nu știm nimic….pai ce stie altceva Oha asta sa spuna?cand a facut si asta ceva cu adevarat pentru fermieri? in afara de buzunarul si frigiderul lui ce stie sa mai faca? pe la facultate, cate o sticluta, cate o studenta la ascultare si in practica….timpul trece, leafa merge noi cu sarg ii platim salariile

Adauga un comentariu