Actualitate

Ieșenii vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne, avertizați că repercusiunile sunt grave! Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că cei mici pot dezvolta disfuncționalități importante alte tractului digestiv

Publicat: 07 iul. 2020
_____ Vizualizări 0 Comentarii
Ieșenii vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne avertizați că repercusiunile sunt grave Medicii trag un semnal de alarmă și avertizează că cei mici pot dezvolta disfuncționalități importante alte tractului digestiv
Ieșenii vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne, avertizați de către medici că repercusiunile sunt grave

Ieșenii vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne, avertizați că repercusiunile sunt grave. Din ce în ce mai mulți părinți ieșeni care nu mănâncă carne aleg acest stil de viață și pentru copiii lor. Medicii avertizează că lipsa proteinei animale din alimentația celor mici le poate dezvolta disfuncționalități importante ale tractului digestiv

Trendul vegetarienilor și al veganilor devine din ce în ce mai popular în Iași. Părinții care adoptă acest stil de viață îi hrănesc și pe cei mici asemeni lor. Medicii avertizează însă că această decizie poate avea repercusiuni grave asupra sănătății celor mici. Specialiștii spun că deficiențele nutriționale sunt comune pentru vegani, în special fierul, vitamina B12 și mai ales iodul. În perioada de creștere, un regim de viață echilibrat este indispensabil. Medicii ieșeni spun că alternativele vegane de proteine și nutrienți găsiți în carne nu oferă în mod optim grăsimi, proteine și energie totală.

Ieșenii care nu hrănesc copiii cu carne îi predispun pe cei mici la disfuncționalități importante ale tractului digestiv

Părinții ieșeni vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne îi predispun pe cei mici la disfuncționalități importante ale tractului digestiv. Medicii ieșeni spun că, mai ales în perioada de creștere, copilul trebuie să primească o alimentație diversificată pentru a beneficia de o gamă largă de nutrienți.

„În perioada de creștere, proteinele și grăsimile găsite în carne sunt extrem de importante în alimentația copiilor. În cazul în care părintele îl privează pe copil de la acest tip de aliment, apar dezechilibre metabolice și disfuncționalități importante ale tractului digestiv. Noi încurajăm părinții să aibă un aport variat dintr-o gamă largă de alimente, inclusiv lapte, carne, pasăre, pește și ouă, pentru un echilibru optim de nutrienți. Este posibilă creșterea copiilor pe o dietă vegetariană echilibrată, însă dietele vegane sunt prea restrictive”, spune dr. Cătălina Ionescu, directorul medical al Spitalului Clinic de Urgență pentru Copii „Sfânta Maria” din Iași.

Dr. Cătălina Ionescu: „Anumite tipuri de regimuri vegetariene nu au suficienți acizi grași de tip omega 3”

În regiunea Moldovei, așa cum spun medicii, nu sunt foarte mulți părinți vegani și vegetarieni care nu hrănesc copiii cu carne. Totuși, cei care aleg acest stil de viață pentru cei mici se prezintă la medic cu carențe mari de vitamine, minerale și dezechilibre ale tractului intestinal. Ieșenii care își învață copiii să fie vegani sau vegetarieni trebuie, așa cum spun specialiștii, să se informeze extrem de bine înainte de a le crea regimul alimentar. Un nutriționist ar trebui consultat în aceste situații.

„Asigurarea unei cantități optime de proteine și de aminoacizi esențiali este foarte importantă pentru copil. Cei care consumă ou, lactate sau pește pot acoperi cu ușurință necesarul de proteine din aceste alimente. Anumite tipuri de regimuri vegetariene, în special cele care nu conțin alimentele enumerate anterior, nu au suficienți acizi grași de tip omega 3”, mai spune dr. Cătălina Ionescu.

Într-un local din Iași se consumă doar mâncăruri vegane și vegetariene și ovo-lacto-vegetariene

În Iași sunt deschise mai multe localuri în care ieșenii pot găsi mâncăruri cu specific vegan și vegetarian. Unul dintre acestea este restaurantul La Cuib, primul local de acest tip din România. Mereu aglomerat, localul La Cuib merge pe un concept unic, și anume, clienții primesc apă gratuit. Părinții care decid să meargă cu copiii să ia masa la acest local trebuie să știe că în meniu se găsesc și produse ovo-lacto-vegetariene. Medicii ieșeni spun că cei mici care sunt educați din copilărie să adopte un stil de viață vegan sau vegetarian, în adolescență aleg să renunțe.

„În general, părinții care nu își hrănesc copiii cu carne, sunt uimiți că, mai târziu, aceștia vor alege singuri să consume acest tip de alimente. Copilul care devine adult alege singur ce va mânca. La adulți, adoptarea unui astfel de tip de alimentație are mai puține repercusiuni”, mai spune dr. Cătălina Ionescu.

Ieșenii vegani și vegetarieni nu acceptă ideea de exploatare a animalelor

Ieșenii care aleg să fie vegani sau vegetarieni și nu hrănesc copiii cu carne sunt, în general, persoane care nu acceptă ideea de exploatare a animalelor. Peste 300 de milioane de animale suferă în cuști în fermele zootehnice din Europa. În Occident, mai mult decât în România, din ce în ce mai mulți oameni se arată interesate de protejarea animalelor și devin fie vegetarieni, vegani sau raw vegani. Medicii nutriționiști ieșeni spun că abordarea unui stil de viață raw vegan are repercusiuni grave asupra organismului. Echilibrul în alimentație, așa cum susțin aceștia, îi ajută atât pe cei mici, cât și pe adulți să evite complicațiile care pot apărea ca o repercusiune după ani de zile.

Adauga un comentariu