Prima pagină » Economic Local » Ieșenii vor să investească banii de la Uniunea Europeană în livezi. Mai sunt disponibile peste 70 de milioane de euro
Ieșenii vor să investească banii de la Uniunea Europeană în livezi. Mai sunt disponibile peste 70 de milioane de euro

Ieșenii vor să investească banii de la Uniunea Europeană în livezi. Mai sunt disponibile peste 70 de milioane de euro

12 mart. 2024, 02:00,
Raluca COSTIN în Economic Local

Ieșenii investesc banii de la Uniunea Europeană în livezi. Aceștia au depus proiecte în valoare de 3 milioane de euro și mai au timp până la finalul lunii aprilie 2024. Valoarea unui proiect este de minimum 300.000 de euro

Interesul pentru cei care vor să înființeze livezi este mare. Astfel, fondurile europene alocate măsurii destinate acestor investiții scad de la lună la lună. Ieșenii au depus proiecte în valoare de 3 milioane de euro, în DR-15 Componenta înființare și modernizare exploatații pomicole. La nivel național, s-au înaintat 85 de proiecte, în valoare de 66 milioane de euro, iar până la 30 aprilie sunt disponibile fonduri europene, în valoare de peste 70 de milioane de euro.

Potrivit specialiștilor din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), această inițiativă contribuie la realizarea obiectivelor specifice PAC, respectiv la creșterea competitivității exploatațiilor pomicole prin dotarea cu utilaje și echipamente, înființarea, modernizarea și/sau extinderea unităților de procesare, înființarea de plantații pomicole, reconversia plantațiilor existente și creșterea suprafețelor ocupate de pepinierele pomicole.

Ieșenii investesc banii de la Uniunea Europeană în livezi

Alocarea financiară pentru sesiunea de depunere de proiecte este de 151.383.527 de euro, din care 142.383.527 de euro pentru înființarea și modernizarea exploatațiilor pomicole, iar 9 milioane de euro pentru înființarea și modernizarea pepinierelor pomicole. Beneficiarii acestei sesiuni sunt fermierii (cu excepția persoanelor fizice), cooperativele agricole și societățile cooperative care deservesc interesele membrilor, grupurile și organizațiile de producători recunoscute de MADR, constituite în baza legislației naționale în vigoare și care deservesc interesele acestora.

Sprijinul nerambursabil acordat prin intervenția DR-15 este de maximum 65 la sută din costurile eligibile, fără a depăși suma de 1.500.000 de euro/proiect, cu excepția proiectelor care implică achiziția de utilaje și echipamente agricole, al căror cost nu poate depăși 300.000 de euro. Pomicultorii din Iași au investit sume importante.

Bani de la UE pentru sisteme noi de irigații

Fermierii din Iași, persoane fizice, au mai multe șanse să acceseze fonduri europene pentru înființarea unor sisteme de irigații. Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a anunțat că a prelungit sesiunea pentru DR-26 cu două luni, pentru a permite beneficiarilor să obțină Avizul de Gospodărire a Apelor. Potrivit ghidului solicitantului, documentul este eliberat de ANAR (Administrația Națională Apele Române) în situația în care sursa de apă nu este asigurată prin intermediul infrastructurii ANIF, respectiv Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare. De asemenea, pragul de selecție în perioada de prelungire a depunerii proiectelor va fi de 30 de puncte.

Beneficiarii pot obține sprijin nerambursabil 65 la sută din totalul cheltuielilor eligibile, dar nu mai mult de 500.000 de euro/beneficiar. Pe de altă parte, ieșenii vor să investească banii de la Uniunea Europeană în livezi, în această perioadă fiind disponibile peste 70 de milioane de euro.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

`
`