Titlurile zilei

Ilegalitate grosolană în Primăria Iași! Violeta Găburici construiește un hotel după cum o taie capul. La un metru distanță, alți afaceriști au fost schingiuiți – FOTO

Publicat: 07 mai 2020

Primăria Iași și Consiliul Local s-au pus preș în fața afaceristei Violeta Găburici. Săptămâna trecută s-a votat ilegal centrul hotelier dorit de consiliera PMP. Urbaniștii Primăriei au hotărât că terenul de pe Varianta Uzinei nu se află în zona protejată. Peste gard de Găburici, terenul unor afaceriști din Prahova a fost trecut în zona protejată. La alți câțiva metri, proiectul consilierului local Gabriel Surdu a fost inclus tot în zona protejată. Numai Găburici construiește după cum o taie capul. Secretarul Consiliului Local nici nu a vrut să introducă proiectul pe ordinea de zi, dar a cedat presiunilor. Ar fi fost nevoie și de avizul Consiliului Județean. „Așa am hotărât eu”, spune arhitecul-șef, despre proiectul lui Găburici

Un proiect imobiliar ce aparține consilierului local PMP Violeta Găburici indică tot mai mult că votul din plenul Consiliului Local de săptămâna trecută este ilegal. Atunci, consilierii au fost de acord ca Violeta Găburici să construiască un centru hotelier, pe strada Varianta Uzinei nr. 4 – 16, pe o suprafață de 1.570 metri pătrați. Semnele de întrebare apar odată cu indicatorii urbanistici aprobați: Coeficient de Utilizare a Terenului (CUT) – 3, Procent de Ocupare a Terenului (POT) – 62,4 la sută. Indicatorii sunt de trei ori mai mari față ce s-a aprobat până acum în zonă. Spre exemplu, pe Varianta Uzinei nr.16, lipit de proprietatea lui Găburici se află terenul de 3.211 mp ce aparține societății Novadex & CA SRL, din Prahova.

Proprietarii au cerut un certificat de urbanism pentru construire locuințe colective. Li s-a transmis clar că este vorba despre CP- zonă protejată, asta însemnând că puteau primi un CUT maxim de 0,8 și 30 la sută POT. Ulterior, prin faza PUZ, indicatorii au fost măriți cu 20 la sută. Dar la vecina de peste gard nu s-a procedat așa, invocându-se că terenul se află în zona CP2 – Zona centrală – inserții de clădiri noi cu alte funcțiuni decât locuințe, adică nu sunt reglementări speciale.

De fapt, este o invenție a Planului Urbanistic General (PUG) aprobat de Primăria Iași. Dacă ar fi primit un CUT de 0.96, centrul hotelier ar fi avut o suprafață construită de 1.413 metri pătrați. Dar grație votului, imobilul ajunge la 4.239 meti pătrați. Făcând diferența între cele două suprafețe, 1.413 mp și 4.239 mp, reiese o suprafață suplimentară de 2.826 metri pătrați. La o eventuală vânzare cu 1.000 de euro/mp, prețul zonei, votul Consiliului Local aduce Violetei Găburici un profit de aproape 3 milioane euro. Proiectul a fost inițiat prin societatea Concept MSG Trade SRL, unde Violeta Găburici este unic acționar.

Greșeală de încadrare intenționată?

Sunați de reporterii BZI, reprezentanții Primăriei Iași au dat din colț în colț oferind tot felul de explicații care să vină în ajutorul Violetei Găburici. Culmea, surse din Primărie au arătat că Denisa Ionașcu, secretarul Consiliului Local, s-a opus introducerii pe ordinea de zi a proiectului, observând detalii care se bat cap în cap. Este unul dintre puținele momente când Denisa Ionașcu a luat atitudine cu privire la situațiile ilegale. Însă, la presiunea consilierilor, proiectul a ajuns pe ordinea de zi. Întrebată de ce pentru doi beneficiari de pe aceeași stradă regulile sunt diferite, Denisa Ionașcu a oferit un răspuns halucinant.

„Asta nu înseamnă că, la acel moment, încadrarea din punct de vedere urbanistic a fost corectă”, a spus secretarul municipiului.

Arhitectul-șef Alexandru Mustiață ne-a trimis să consultăm anexa 1 a Legii 350, privind amenajarea teritoriului și urbanismul. Conform anexei, proiectul Violetei Gaburici nu se încadrează în nicio situație care să necesite CUT – 0.96 și avizul unic al Consiliului Județean. Sunat ulterior pentru lămuriri, Alexandru Mustiață a dat un răspuns sec.

„Așa am hotărât eu”, a spus Mustiață.

De precizat că toate proiectele pe zonele protejate centrale – CP au nevoie obligatoriu și de avizul unic al Consiliului Județean, așa cum s-a procedat în cazul societății Novadex & CA SRL, dar și a consilierului local PSD Gabriel Surdu. Despre ultimul, în rândurile de mai jos.

Consilierul local Gabriel Surdu și-a dat seama că s-a greșit

Alt exemplu care arată că Violeta Găburici a acționat ilegal este dat de un proiect imobiliar ce aparține consilierului PSD Gabriel Surdu, inițiat prin societatea Forest Hills Garden SRL. În ședința din februarie a Consiliului Local, Gabriel Surdu a introdus un PUZ pentru edificarea unui aparthotel pe strada Petru Movilă, nr.59, pe o suprafață de 1.696 metri pătrați, cu regimul de înălțime a imobilului de 2S+P+3E+4R. De precizat că terenul se află la câțiva metri de amplasamentul consilierului local Violeta Găburici. Chiar și așa, la Gabriel Surdu s-a considerat că este o zonă protejată.

Ce s-a întâmplat atunci? Proiectul lui Surdu avea un CUT 4, față de 0.96 cât era legal. La mapă nu era nici avizul unic al Consiliului Județean. Proiectul a trecut, dar la câteva zile Surdu și-a dat seama că nu a procedat corect. În consecință, săptămâna trecută a cerut ca propriul PUZ să fie supus din nou votului, atașând și avizul CJ, care limita indicatorii la maxim CUT 0.96 (1.628 metri pătrați suprafață desfășurată), cât era și legal. În timp ce plenul repară greșeala consilierului local Gabriel Surdu, acoperă ilegalitatea consilierului local Violeta Găburici. Chiar reprezentanții Primăriei Iași au sărit să spună că nu era nevoie de avizul consiliului Județean. Consilierul PMP nu a răspuns apelurilor telefonice repetate pentru a oferi un punct de vedere.

Prefectul Marian Grigoraș intervine

Proiectul riscă să facă obiectul unei sesizări penale. Violeta Găburici nu dă semne că va încerca să repare eroarea, după modelul colegului din plen. Cert este că legalitatea hotărârii de Consiliul Local va fi verificată și de către prefectul Iașului. Primăria Iași trimite hotărârea la Prefectură în termen de două săptămâni de la adoptare. Prefectul a precizat că va analiza cu atenție actele ce stau în spatele proiectului imobiliar.

„Actul la care faceți referire nu a fost încă verificat de juriștii prefecturii. Dacă un act administrativ emis de autoritățile locale este ilegal, noi cerem, în funcție de situația concretă, revocarea sau modificarea acestuia. De regulă, dacă este vorba despre domeniul construcțiilor sau urbanismului, solicităm un punct de vedere și de la Inspectoratul de Stat în Construcții, care face verificări punctuale. În situația în care actul administrativ nu este revocat sau modificat, în conformitate cu dispozițiile legale, îl vom ataca la instanța de contencios administrativ, situație în care intervine suspendarea de drept”, a precizat prefectul Marian Grigoraș.

Comentarii
 • Pai daca stam si cercetam, tot domnul Alexandru Mustiata a revizuit si proiectul afaceristului Dinte Constantin din incinta Comat. Dinte a cerut autorizatie pentru 2 nivele si a ridicat 5!!!

 • Jaf și bătaie de joc la adresa iesenilor!In acest caz cel care trage sforile e deputatul Movilă care negociază voturile acolo unde are oameni puși!Iesenii trebuie să realizeze ca acest individ dubios nu mai trebuie votat,este o calamitate pentru Iasi,unde apare e clar că sunt nereguli mari!

 • daca mergem pe teren, pot si cut s-ar putea sa fie niste povesti pentru cei mici … degeaba dai cu pietre dupa finalizarea proiectului daca inainte de a incepe te uiti ca broasca la contoar

 • Surdu si cu Boca au prioritate si se pare ca vor sa o inlature pe Gaburici, desi proiectul duamnei ci pricina a fost votat. Sigur este manareala lui Surdu (posibil si al lui Boca). Cum se mananca astia unul pe celalalat, deja au sarit de la nivelul de hapsani la next level combination. Posibil ca Gaburi sa nu fi dat cascaval unde si cui trebuie, cat trebuie. Sigur Chirica nu stie de jmenul asta.

 • Se pare ca domnul Urtoi de la A8 se va bate cu Chirica pentru functia de primar. Ca o fi bine, ca o fi rau, vom vedea. Atu-ul de baza al lui Chirica sunt pensionarii. Aici castiga berechet voturi, fara prea multe griji. Pacat ca pensionarii se lasa foarte usor manipulati, de parca nu mai au nimic de pierdut. Pe de alta parte, am vazut foarte bine dezvoltarea orasului sub bagheta magica al lui Chirica in 4 ani de zile. Un catarg si un amarat de pod, mda, mari realizari. Pai Boc il da cu flit oricand, sau primarul Oradei, cat si al Timisoarei. De asta Moldova va fi mereu in urma.

 • История фамилии Габурич относится к украинско-российским областям.(Istoria familiei Gaburici ține de ținuturile ruso-ucrainene).
  «Габурич» являлось семейным прозвищем, которое в свою очередь происходит от «уличного» прозвища того или иного члена семьи.(Gaburici era o poreclă de familie, care la rândul ei își are originea în haimana, derbedeu, vagabont , indiferent cărui membru din familie era atribuită porecla.
  Am scos esențialul din definiția pe care am găsit-o pe linkul rusesc.

 • Atât întreb, nu știu dacă e legal sau nelegal acest proiect, de ce DNA-ul nu se sesizează din oficiu? Nu cred că dau cu dosare pe dinafară. Sau nu există suspiciuni rezonabile?

 • История фамилии Габурич относится к украинско-российским областям.(Istoria familiei Gaburici ține de ținuturile ruso-ucrainene).
  «Габурич» являлось семейным прозвищем, которое в свою очередь происходит от «уличного» прозвища того или иного члена семьи.(Gaburici era o poreclă de familie, care la rândul ei își are originea în ” haimana, derbedeu, vagabont” , indiferent cărui membru din familie era atribuită porecla.
  Am scos esențialul din definiția pe care am găsit-o pe linkul rusesc.

 • DNA-ul doarme?!Ce-i cu gasca aia din primarie,care fac orasul praf?Rau am mai ajuns,liberalilor nu li e rusine cu primarul CHIRICA care-i in fruntea lor?!!!

 • Boule e măritată femeia cu numele asta, când era fată mare o chema altfel; inafara de faptul ca e un curvoi disperat după bani, femeia n-are defecte

 • Am răspuns curiozității în materie de etimologie ( comentatorul Miluta și-a exprimat dorința).
  Două fraze traduse din rusă față de ” curvoi disperat” (construcția vă aparține!!)….nu știu …ale cui coarne sunt mai mari?

Adauga un comentariu