Titlurile zilei

Imagini de colecție cu orașul Iași din urmă cu 6 decenii. Harta secretă realizată de agenții CIA, cu imobilele din fiecare cartier – GALERIE FOTO

Publicat: 07 apr. 2021
Fotografii cu Iașul vechi din urmă cu circa 60 de ani
O serie de imagini de colecție cu orașul Iași arată cum era urbea în anii comunismului, totul fiind prezentat inclusiv de agenții CIA în perioada respectivă

O serie de imagini de colecție cu orașul Iași arată cum era urbea în urmă cu circa 6 decenii. Un raport al agenților CIA în orașul Iași la finalul anilor ’50 scoate la iveală o serie de detalii incredibile despre urbea moldavă în anii regimului comunist. Iașul din urmă cu circa 6 decenii avea o rețea de străzi aerisite și aflate în legătură una cu cealaltă. Agenții serviciului american au monitorizat vreme îndelungată orașul și au expus totul într-un raport care a fost declasificat abia acum câțiva ani

O listă întreagă a străzilor din orașul Iași a fost făcută în cel mai mare secret de către agenții Central Intelligence Agency (CIA) în vara anului 1959. Americanii au elaborat o hartă a Iașului în urmă cu 62 de ani în care au prezentat detaliat planul orașului stradă cu stradă. CIA a ținut sub observație orașul aflat sub regimul comunist, fabricile care începeau să apară, dar și instituțiile care activau în zonă. Harta făcută de agenții CIA cuprindea orașul în cele mai mici detalii, fiind incluse și artere adiacente, nu doar bulevardele principale. Totul a fost făcut cu acuratețe, orașul fiind prezentat în cele mai mici detalii.

Harta Iașului, realizată de agenții CIA în 1959! Lista obiectivelor vizate în document

Plecând din Piața Unirii, harta realizată de agenții CIA arată în detaliu și celelalte zone. De exemplu, actuala stradă Arcu era denumită Filimon Sârbu. Aceasta se intersecta cu Bulevardul 30 Decembrie, strada care ducea spre Gara Mare. La actuala clădire „Vama Veche” era biroul sovietic pentru călătoriile personalului militar. Un alt punct cu plecare din zona centrală este porțiunea de pe strada Lăpușneanu, unde se regăseau Hotel „Victoria” (astăzi „Grand Hotel Traian”), Cinema „Maxim Gorky” (astăzi Cinema „Trianon”), dar și Muzeul „Unirii”. Alături se afla cabinetul de partid, clădire ce a fost denumită de agenții CIA „Province Party Club”.

Alăturat, la actualul Palat „Braunstein”, era sediul ziarului „Flacăra Iașului”. Mergând mai departe, în zona centrală, harta cuprindea Sfatul popular regional (Province Council), astăzi Primăria municipiului Iași. Pe aceeași arteră era și Departamentul de Stat (Department Store), astăzi sediul Băncii Naționale a României. Puțin mai departe era și Cinema „Pușkin”, clădire aflată pe actualul amplasament al Consiliului Județean Iași.

Cele mai emblematice clădiri din Copou, verificate de agenții CIA

Cine voia să urce spre Copou trebuia să treacă apoi prin strada Gheorghi Dimitrov (actualul bulevard Independenței) și să ajungă pe Calea 23 August, actualul Bulevard Carol I. Aici au fost trecute pe harta CIA o serie de obiective, precum Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, dar și Spitalul „Parhon”. Mai sus apar și barăcile pentru militari pe locul Garnizoanei din Copou, Parcul Expoziției, Secția de chimie a Academiei, azi Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”. Alăturat era și sediul Miliției, clădirea respectivă fiind trecută pe o stradă alăturată. CIA a activat vreme de câțiva zeci de ani în România, iar după Revoluție chiar a avut și o închisoare secretă în Capitală.

Cum arăta Iașul din urmă cu 6 decenii?

Raportul agenților CIA a cuprins în amănunt detalii despre clădirile în care funcționau nu doar instituții, ci și fabrici sau alte societăți ale vremii, vitale pentru economia Iașului. În imaginile de colecție cu orașul Iași apar clădiri ale acelor vremuri, clădiri care între timp au suferit diverse transformări. Sunt fotografii apărute în mediul online, pe pagina „Iași (fotografii vechi)”, și care prezintă în detaliu cum era Iașul în anii regimului comunist. În plus, în ultima perioadă au apărut și fotografii cu Iașul din urmă cu circa 200 de ani. La vremea respectivă, Iașul număra circa 200 de mii de locuitori și deja era considerat suprapopulat.

Sursă Foto: Facebook, Iași Fotografii vechi

Comentarii
  • de unde scoateti prostiile si minciunile astea???? agentii CIA …actiuni secrete…. vorba lui Toma Caragiu din BD in actiune…!!!!harta copiata dintr-o alta lucrare si fotogarfii vechi dar si colaje de carti postale vechi nu au aparut de la ” agentii CIA” aceste carti postale se colectionau chiar pe vremea trecuta dar si acum ! copiii colectionau pentru ca erau ieftine dar se putea invata ceva din acest hobby, geografie, oraele tarii, flori, animale, peisaje montane, etc.La finele articolului mai bagati si amestecati ca imbecilii ” …CIA a avut o inchisoare secreta in BUCURESTI …” dute si te culca baietas.. locatia aia sa stii si tu era serviciului secret al armatei romane!!!

Adauga un comentariu